4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

HES’e hayır diyenlere baskı yapılıyor

YUVARLAKÇAY MUĞLA’DA TARTIŞILDI

Köyceğiz’e bağlı Beyobası Beldesinden geçen Yuvarlakçay üzerinde kurulması planlanan Hidro Elektrik Santraline tepkiler devam ediyor. Santralin kurulmasını istemeyen vatandaşların oluşturduğu Yuvarlak Çay’ı Koruma Platformu da çalışmalarını sürdürüyor.

Yuvarlakçayı Koruma Platformu Muğla Sözcülüğü tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen toplantıda, HES’in kurulması halinde vereceği zararlar Muğla’daki sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve siyasi partilerin temsilcilerine anlatıldı. Platform katılımcısı Doğa Sporları Rehberi Murat Demirci tarafından verilen konferansla santralinden kurulma aşamasından şu ana kadar yaşanan gelişmeler değerlendirildi.

HES’in projelendirme aşamasından itibaren hataların yapıldığını belirten Yuvarlakçayı Koruma Platformu Katılımcısı Murat Demirci, “Firma santralin kurulması ile ekolojik dengenin bozulmayacağını belirtmesine rağmen, doğa şimdiden zarar görmeye başladı. Anıt ağaçlar kesilerek büyük bir doğa tahribatı yaşandı. Projede halk ve doğa yok sayıldı. Birinci sınıf içme suyu olan suyun kalitesi santralin kurulması ile birlikte bozulacak. Santralin kurulması ile birlikte köylüler yeterince su alamayacak. İnşaat süresince Yuvarlakçay ve o bölge büyük zarar görecek. Bölge tarımsal yönden de büyük zarar görecek. Çevre yönünden geri dönülmez bir katliam yaşanıyor. Köylü kendisinin bile faydasını göremeyeceği bir konuda suyundan, aşından ve huzurundan olacak. Ayrıca firma ileride enerjiden istediği verimi alamazsa, sudan başka yollarla para kazanacak. HES’e hayır diyenlere büyük baskı yapılıyor. Köylü vatandaş Anayasal hakkını kullanamıyor. Yöre halkı suya dokunulmasını istemiyor ve projenin iptal edilmesi yönünde çalışıyor. Platform olarak bütün sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve meslek odalarından bu çalışmalarımıza destek olmalarını istiyoruz. Birlikte olursak bu konuda daha da etkin bir çalışma sergileriz” diye konuştu.

YUVARLAKÇAY MUĞLA’DA TARTIŞILDI
İHA
Yayın Tarihi : 5 Mart 2010 Cuma 18:00:05
Güncelleme :5 Mart 2010 Cuma 20:03:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?