7
Mayıs
2024
Salı
MUĞLA

Heyelan davası

Muğla’da Karamehmet Mahallesi Kızıldağ mevkiinde inşaat kazı çalışması sırasında yaşanan toprak kaymasında evleri hasar gören 4 kişi, belediye ve müteahhit aleyhine dava açtı.
Karamehmet Mahallesi Kızıldağ mevkiinde inşaat kazı çalışmaları sırasında yaşanan toprak kaymasında evinde 75 cm kayma meydana gelen Erkan Çetin ve evinde çatlaklar oluşan Eşref Soydemir ile Ekrem Kütükçü, Zeki Uzun Muğla Hukuk Mahkemesi’ne belediye ve müteahhit
Hüseyin Aksu aleyhine dava açtı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Kızıldağ’da yaşanan toprak kaymasında belediyenin sorumluluğunun olmadığını savundu. Hatalı kazı sonucu toprak kayması meydana geldiğini söyleyen Başkan Gürün, "Kayma hareketinin müsebbibi olmamasına rağmen Belediye Başkanlığımız insan yaşamını tehdit eden tehlikenin önlenmesi amacıyla ve üzerine düşen sorumluluk bilinciyle gerekli tedbirleri almış ve almaya devam edecektir. Kayan yamaç molozunun önüne set olarak kireç sanayiden yaklaşık 3 bin ton kaya dolgu malzeme yığılmıştır. Kaya dolgu üzerine 16 metreküp BS 20 beton serpilerek dolgu güçlendirilmiştir. Ancak geçtiğimiz haftanın yağışlı geçmesi sebebiyle yağmur suyuna bağlı olarak yeni bir kayma yaşanmıştır" dedi.

Başkan Gürün, belediyece bölgede yapılan istinat duvarı ve beton perdeler yanında, ortaya çıkan su kaynaklarının drenajı için Bayındırlık Müdürlüğü heyetinin raporları doğrultusunda çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Hatalı temel kazısı sonucu yaşanan ilk kaymadan müteahhit Hüseyin Aksu’nun sorumlu olduğunu söyleyen Başkan Gürün, Erkan Çetin ve Eşref Soydemir’e ait binaların temellerinin güçlendirilmeleri sırasında duvar altına yapılması gereken betonarmeye rastlanmadığını ve bunun da hasar oluşmasında etken olduğunu belirtti.

Başkan Gürün, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ile Jeoloji Mühendisliği Bölümü teknik heyetinden oluşan bilirkişiler tarafından alınması gereken önlemlerin belirtildiğini, yapılan güçlendirme, istinat duvarı, zemin iyileştirme çalışmaları için şu ana kadar 50 bin YTL harcama yapıldığını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Şubat 2005 Cumartesi 17:05:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?