16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Hırsızlık çetesi filmi gerçek oldu

Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, 8 ayrı ilde 27 kişiden oto dolandırıcılığı, Change ve tapu dolandırıcılığı suçlarına karışdığı 18 kişiyi 'Maske' operasyonu ile gözaltına aldı.

1 yıl içerisinde İzmir'de emniyeti suistimal yoluyla oto dolandırıcılığı yapıldığı ihbarını alan ekipler, yaptıkları çalışmalar sonucu çete liderinin H.B olduğunu ve Muğla'da bir oto yıkama istasyonu kurarak çeteyi buradan yönettiğini tespit etti.

Şahısları tek tek takip eden ekipler, dolandırıcılığın İzmir, Sakarya, Manisa, Antalya, Denizli, İstanbul, Bursa ve Muğla illerinde gerçekleştiğini belirleyerek, 3 ay boyunca teknik takip başlattı. Polis, "Maske" adını verdiği operasyonun düğmesine basarak 8 ilde eş zamanlı düzenlediği operasyonda 18 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan zanlıların hepsinin gündüz ve yolda yürürken alındığı açıklandı.

Soruşturmayı genişleten ekipler, çete lideri H.B'nin Muğla'da oto yıkama istasyonu kurduğu ve çete elemanlarıyla burada görüşüp, dolandırıcılık işlerini ve sahte evrakları burada düzenlediğini ortaya çıkardı. Polisin ve vatandaşın yaptıkları işleri öğrenmemesi için de çoğu zaman oto yıkama işlerine devam ettiği belirlendi. 

Polis, çete üyelerinin yapılan takip sonrası vatandaşın otomobillerini nasıl dolandırdığını şöyle ortaya çıkardı." Örgüt elemanları ağır hasarlı ve kazalı otomobilleri hurdacılardan aldıktan sonra, bunlara uygun olan aynı marka ve modeldeki araçları internetten bulduktan sonra alıcı kılığında araç sahibi ile pazarlık yapıyorlardı. Araç sahibi ile buluşan çete elemanları, vatandaşla buluşduktan sonra aracı denemek amacıyla aldıktan sonra kaçırıp depoda parçalıyorlar. Eğer araç sahibinden anahtarı alamayan çete elemanları ikinci bir yol deneyerek, müşteri ile yemek yeme teklifinde bulunup, montundan ve cebinden anahtarı alarak araçla kaçtığı tespit edildi.

Polis çete elemanlarının şimdiye kadar eşine az rastlanan bir dolandırıcılık olayını da ortaya çıkardı. Çete elemanlarının Marmaris'de turizm Acentası ve Rent a car üzerine şirket kurarak, gazete ilanı ile yüksek kira getirisi vaadiyle işyerine kiralık araç topladıkları ve bu araçların ikinci kira ödemeleri gelmeden iş yerini bir gecede boşaltarak araçlarla beraber ortadan kaybolduklarını tespit etti. Polis, zanlıların iki ayrı yolla 27 kişiden 36 otomobili ve 1 villayı alarak çaldıkları ve üzerine geçirdiklerini ortaya çıkardı.

Yapılan araştırmada çete lideri H.B'nin dolandırıcılık suçundan 2002 yılında cezaevine girdiğini ve 6 yıl önce Foça Yarı Açık Cezaevi'nden firar ettiği öğrenildi. Çete liderinin 6 yıl boyunca değişik illerde 40'a yakın dolandırıcılık olayını gerçekleştirdiği ve 32 ayrı suçtan arandığı tespit edildi.

Gözaltına alınan işyerlerinde ve evlerinde yapılan aramada çalıntı araç plakaları, araçların şaşe ve motor numaralarını değiştirilmekte kullanılan numaratör, 4 adet sahte kimlik ve çok miktarda çalıntı araç parçaları ele geçirildi. 3 gün boyunca sorgulanan 18 zanlı," Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçundan adliyeye sevk edildi.

iha
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 13:58:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?