4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

How are you lan!

İÇMELER ESNAFI TURİSTLERİ RAHATSIZ EDEN ESNAF İSTEMİYOR

İngiliz turistlerin Türkiye’deki gözde tatil merkezi Marmaris'in İçmeler beldesinde, 2010 turizm sezonunun değerlendirdiği toplantıda bazı esnaflar, turistlere yönelik olumsuz davranışlardan şikayetçi oldu.

Eğitimsiz personelin turiste bozuk ve küfürlü İngilizceyle seslendiği “How are you lan” gibi gaip cümleler kurduğu savunuldu.

İçmeler Belediye Salonu'nda yapılan toplantıya Belediye Başkanı Zeki Eren ve ilçe emniyet, turizm, tarım müdürlüğü yetkilileri, ticaret odasının temsilcileri ile esnaflar katıldı.

Esnafların sorunlarının ve çözüm önerilerinin dinlenmesiyle başlayan toplantıda, söz alan esnaflar turistlerin en fazla şikayetçi olduğu konuların başında hanutçuluk ve taciz olduğuna dikkati çekti.

Toplantıda söz alan kuyumcu Sinan Sarıışık, turizmin en büyük sorunun eğitimsiz, İngilizce bilmeyen personel çalıştırılması olduğunu savundu.

Özellikle restoranlarda çalıştırılan elemanların bozuk İngilizceleriyle turistlere hizmet vermeye çalıştığını belirten Sarıışık, ''Restoranda çalışan eğitimsiz personel, yoldan geçen turistlere 'How are you lan!' (Nasılsın lan), 'Come here lan!' (Gel lan), 'Have a meal lan!' (Yemek ye lan) diye bağırıyor. Hatta ilk olarak İngilizce küfür öğreniyorlar. Çok defa restoranlara gelmeyen turistlere bağırarak küfür edildiğine şahit oldum'' dedi.

Restoran işletmecisi Ali Aygün ise, işletmelerin hijyen yönünden denetlenmemesinden şikayetçi oldu. “İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri, bu toplantıda olduğu gibi sadece konuşuyorlar. İş uygulamaya geldiğinde gıda sektöründeki işletmeleri denetleyen yok” diye konuştu. Her sezon başında yapılan toplantılarda konuşmaların yapıldığını ancak sezonda söylenen Hiçbir şeyin hayata geçirilmediğin ifade eden Aygün, şunları söyledi: ''Restoranlar denetlenecek deniliyor ama sezon boyunca bir kez bile denetlenmedik. Bu kötü esnafın ortaya çıkmasını sağlıyor. Denetlenme yapılmaması işletmeler arasında haksız rekabete neden oluyor. Her sezon başında 600 TL verip çalışanlarımın portör muayenesini yaptırıyorum, mutfağımı yeniledim ama bugüne kadar gelip bakan olmadı. Diğer taraftan muayeneleri yaptırmadan, mutfağı uygun olmayan çok sayıda yer çalışmaya devam ediyor.''

“GIDA DENETİMİ İÇİN GELEN YOK AMA MALİYE DENETİMİ ÇOK”

Eleştiriye cevap veren İlçe Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrolörü Senem Kökten ise personel sayısı yetersiz olduğu için gerekli denetlemelerin yapılamadığını söyledi.

İlçe Tarım Müdürlüğü'nün sadece 3 personelle denetleme yaptığına işaret eden Kökten, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir oteli ya da restoranı denetlememiz en az iki saat sürüyor. Sadece Marmaris merkezde yüzlerce işletme var. 3 personelle sezon boyunca bütün yerleri düzenli olarak denetleyebilmemiz imkansız. Ancak hiç denetleme yapılmadı da doğru değil. Elimizden geldiğince işyerlerini hijyen açısından denetliyoruz.''

Buna karşılık da salondaki esnaflardan “Maliyeciler hemen her gün denetliyor ama” sesi yükseldi. Esnafların anlattıkları turizmle ilgili sorunları dinleyen Belediye Başkanı Zeki Eren, olumsuzlukların birliktelik içerisinden çözülebileceğini ifade etti.

Turistlerin hanutçuluk ve sözlü tacizle rahatsız edilmesi konularında bu sezon daha az şikayetler aldıklarını belirten Eren, bu sorunun tamamen ortadan kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

İÇMELER ESNAFI TURİSTLERİ RAHATSIZ EDEN ESNAF İSTEMİYOR
İÇMELER ESNAFI TURİSTLERİ RAHATSIZ EDEN ESNAF İSTEMİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2010 Cuma 17:53:00
Güncelleme :8 Ekim 2010 Cuma 18:09:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?