4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

İGM'den tavsiye kararı

MECLİS MADEN ARANMAMASI YÖNÜNDE TAVSİYE KARARI ALDI

Marmaris ve çevresi ile Osmaniye ve Hisarönü köylerinde bugüne kadar Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden Dairesi tarafından verilen 42 maden arama ruhsatı gündemdeki yerini korurken, bu ruhsatlarda ÇED raporları olmadığı da iddia edildi.

Muğla İl Genel Meclisi, yöredeki turizm, arıcılık, su kaynakları ve yolların tehlike altında olduğu gerekçesiyle bölgede maden aranmaması ve çıkartılmaması doğrultusunda tavsiye kararı aldı. Sanayi, Ticaret ve Ulaşım Komisyonu, Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu ile Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonları, yerinde inceleme yaptıktan sonra rapor hazırlandı. Her üç komisyonun oybirliği ile hazırlanan rapor, Köye Yönelik Hizmetler Komisyonu Başkanı Dursun Kaplan tarafından okundu. Komisyon raporunda gerekçeler ortaya konulurken, bölgedeki turizm, arıcılık, su kaynakları ve yolların tehlike altında olduğu vurgulandı.

Komisyonların raporunun okunmasının ardından il genel meclis üyeleri, madencilik faaliyetlerine karşı olmadıklarını fakat turizm bölgelerinde maden aranmaması ve çıkartılmaması gerektiği yönündeki görüş ve düşüncelerini ortaya koyarken, komisyon raporuna olumlu oy vereceklerini açıkladılar.

Zeki Köylü Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Marmaris Turunç Beldesi Belediye Başkanı Ali Fuat Fidan da katılırken, burada meclis üyelerine yönelik olarak bir konuşma yaptı. Fidan, “Biz maden çıkartılmasına karşı değiliz. Marmaris ve çevresinde maden çıkartılmasına karşıyız. Bölgemizdeki turizm ve arıcılığın getirisi madenciliğin getirisinden çok daha fazla. Sadece Turunç beldesinde 7 bin yatak kapasitesi bulunuyor. Bugüne kadar bölgede verilen 42 maden arama ruhsatının hiçbirinde ÇED raporu yok. Maden çıkarılması durumunda istihdam sağlanacağı iddia ediliyor. Bu gerçekleri yansıtmıyor. Biz zaten istihdamı turizm ile sağlıyoruz. Burada sadece bir arama sahasında 600 ağaç kesildiği söyleniyor. Bu da gerçekleri yansıtmıyor ve binlerce ağaç kesildi. Bunu 42 ile çarpın. Eğer buna dur denmezse, kısa bir süre sonra Yatağan’daki gibi Marmaris’te kül dağları oluşacak. Meclisin alacağı Tavsiye Kararı mücadelemizde bize güç katacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından komisyonların raporu oya sunuldu. Rapor tıpkı komisyonlarda olduğu gibi Oybirliği ile kabul edildi.

MECLİS MADEN ARANMAMASI YÖNÜNDE TAVSİYE KARARI ALDI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 13:24:04
Güncelleme :7 Nisan 2010 Çarşamba 19:20:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?