22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

İl Özel İdare'nin bütçesi açıklandı

Muğla İl Özel İdaresi'nin 2009 yılı bütçesi 70 milyon YTL olarak belirlendi. İl Genel Meclis Başkanı Cem Erkin başkanlığında gerçekleşen Kasım ayı son toplantısında, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan 2009 Mali Yılı Performans Programı ve Bütçe Raporu Komisyon Başkanı Saffet Karabıyık tarafından okundu. Komisyon tarafından hazırlanan raporda 2009 yılı gelirler toplamı 70 milyon YTL, cari giderler 35 milyon, yatırımlar için de 35 milyon YTL olmak üzere giderler toplamı da 70 milyon YTL olarak öngörüldü.


BÜTÇE ADALETLİ HAZIRLANDI
Meclis'te grubu bulunan partilerin grup başkanvekilleri söz alarak bütçeyi değerlendirdi. AK Parti Grup Başkanvekili Ceyhan Eroğlu, bütçenin büyük bir titizlikle hazırlandığını belirterek, "İlçeler ve köylerden gelen talepler değerlendirildi. Eksik ve yapılması gereken işlere bakıldı ve bütçe oluşturuldu. Özellikle ilçelerdeki nüfus yoğunluğu ve köy sayıları önemsendi. Bütçeyi hazırlarken acil ihtiyaçlar göz önünde bulunduruldu. Adaletli bir şekilde bütçe hazırlandı. İlimize hayırlı olsun" dedi.

MECLİS BU YIL ÇUVALLADI
CHP Grup Başkanvekili Oğuz Kutsi Akan, bütçenin adaletsiz bir şekilde hazırlandığı iddia ederken, "Önümüzdeki dönem seçilecek meclise çok daha iyi bir bütçe bırakmak isterdik ama ne yazık ki olmadı. Cari harcamaların yüksek olduğu bir bütçe çıktı" diye konuştu.


Geçen yıl 86 milyon YTL olarak kabul edilen bütçenin hayali olduğunu söylediklerini hatırlatan Akan, şöyle konuştu: "Bugün bunun doğru olduğunu görüyoruz. Bu yılın bütçesi geçen yıla oranla yüzde 23 oranında ve 16 milyon YTL düşük. Çevre illeri araştırdım bütçesi düşen tek ilin Muğla olduğunu gördüm. Demek ki meclis bu yıl çuvallamış ve performansı düşmüş. Bu bütçenin gerçekleşme oranı zor. 50 milyonu geçemeyiz. Ancak 20 milyon YTL yatırım yapabiliriz. Bu başarısızlıktır. Bu başarısızlık da bizim katkımız yok."


Gelirleri ve yatırımı artırmanın iktidara ait olduğunu belirten Akan, sözlerini şöyle sürdürdü: "2009 yılı bütçesinin adaletsiz dağıtıldığını görüyoruz. İlçeler arasında adaletli bir şekilde dağıtılmadı. Bütçe adaletli olmadığı için, geçen yıla oranla düştüğü için geçen yıl CHP grubu olarak verdiğimiz desteği çekiyor ve red oyu veriyoruz."


DP Grubu adına konuşan Grup Başkanvekili Halil İbrahim Özbek ise, "Bugüne kadar DP olarak mecliste alınan doğru kararları destekledik yanlışları desteklemedik. Bütçenin gerçekleşmesini istiyoruz ama gerçekleşmediği takdirde de yapılacak bir şey yok. Bütçe hazırlanırken bizlerin görüşleri alınabilirdi ama ne yazık ki sorulmadı. Ben bütçeye çekimser oy verirken grubumuz red oyu verecek" dedi.
Konuşmaların ardından 2009 Yılı Bütçesi tek tek meclis üyelerinin isimleri okunarak oylandı. Bütçe 25 evet, 14 red ve 1 çekimser oyla kabul edildi.


35 milyon YTL'si cari giderlere ayrılan 70 milyon YTL'lik bütçenin yatırımlara göre dağılımı şöyle: Asfalt yol yapımı ve iş makinesi alımı: 14 milyon 235 bin YTL, İçme suları: 3 milyon 950 bin YTL, Tarımsal hizmetler: 3 milyon 525 bin YTL, Sağlık hizmetleri: 1 milyon 570 bin YTL, Eğitim hizmetleri: 7 milyon 160 bin YTL, Gençlik ve Spor hizmetleri: 1 milyon 905 bin YTL, Kültür ve turizm hizmetleri: 1 milyon 485 bin YTL, İmar İşleri: 635 bin YTL, Sosyal hizmetler: 525 bin YTL, Plan ve Proje: 550 bin YTL, Taşınmaz Mal Alımı: 500 bin YTL ve Birlik ve Köylere Yardım (transferler) 2 milyon YTL.

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 17:03:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?