4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

İlçelere sigara bırakma kliniği

SİGARA BIRAKMA KLİNİKLERİ AÇILIYOR

Muğla’da Bodrum, Milas, Yatağan Marmaris, Ortaca, Köyceğiz, Dalaman ve Fethiye ilçelerinde Muğla’daki gibi sigara bırakma poliklinikleri açılacak.

Bu polikliniklerinde görev alacak olan 7 göğüs hastalıkları uzmanı, 7 pratisyen hekim, 5 psikolog ve 8 hemşire olmak üzere 31 sağlık personeli iki aşamalı eğitinden geçirilerek sertifikaları verildi.

Muğla Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde İl Sağlık Müdürlüğünce organize edilen programa eğitimci olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynep Aytemur ve Acıbadem Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çağdar Çuhadaroğlu katıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç yaptığı açıklamada, burada eğitime katılanlara internette de eğitim verildiğini ve bugün yüz yüze eğitim verilerek sertifika verileceğini söyledi. Kılınç, sigara bırakma polikliniklerin de çalışacak hekim, hemşire ve psikologların bu eğitimler sonucunda sigara bırakmak isteyen kişilere yardımcı olma konusunda beceri kazanacaklarını belirterek, “Vatandaşların daha kolay yan etki oluşmadan sigarayı bırakmalarını sağlamaya çalışacaklar. Kendi başlarına bu deneyimi edindikleri gibi Türkiye’de bu konuda deneyimli olan merkezlerle de yazışarak burada yaşadıkları sorunları çözmeye çalışacaklar. Deneyimli uzmanlardan destek alarak bu işleri yürütecekler. Muğla ve ilçelerinde vatandaşlarımız güven içinde bu merkezlere başvurarak sigara bırakma hastalıklarını, içme hastalıklarını tedavi ettirebilirler” dedi.

Muğla İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde geçtiğimiz yıl hizmete açılan bir sigara bırakma polikliniğinin olduğunu hatırlatan Kılınç, bunlara ek olarak Bodrum, Milas, Yatağan Marmaris, Ortaca, Köyceğiz, Dalaman ve Fethiye’de sigara bırakma poliklinikleri açılacağını açıkladı.

Muğla merkez ve ilçelerde isteyen vatandaşlar bu polikliniklere başvurarak ücretsiz hizmet alabileceklerini anlatan Kılınç, “Yanlış anlaşılmaması bakımından burada yapılan tedaviler ancak devlet tarafından ödenmiyor, bu tedavileri kendileri karşılamak zorundalar, ama içtikleri sigaraya verdikleri paradan daha fazla bir tutarda değil bu tedaviler. Bu nedenle pahalı gibi görünmemesi gerekiyor ama verilen hizmet ücretsiz” diye konuştu.

Kılınç, vatandaşların sigara bırakma polikliniklerinde yavaş yavaş hareketlenmeler olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “İlk başta böyle bir hizmetin bilinmediği için buna talep azdı. Ancak, tütün kontrolüyle ilgili yasa çıktıktan sonra talep artmaya başladı. Muğla’da şu anda tedavi altında olan 50 hastamız var. Türkiye’deki tüm sigara bırakma merkezlerinin yasadan sonra başvurunun yüzde 100 arttığı yönünde. Buna son zamanlarda yapılan sigara zamlarının da önemli katkısı var. Bu olumlu yapılan zamlar sigaraya büyük katkısı var. Sigarayı bırakması ve bu sigarayı bırakma açısından da sigara zamlarının olması ve hatta daha da pahalı olması gerekiyor”

SİGARA BIRAKMA KLİNİKLERİ AÇILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2010 Perşembe 17:09:01
Güncelleme :14 Ocak 2010 Perşembe 19:38:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?