22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

İmar planında ‘cami kılıfı’ ile rant

AKP'li Başkanın arazisinin dönümü 20 bin YTL'den 400 bin YTL'ye çıktı 

Muğla'nın  Ortaca İlçesi'ne bağlı Dalyan Beldesi'nde ‘cami kılıfı’ ile ilave imar planı yapılıp tarım arazisinin konuta açılarak rant elde edildiği iddiası yargıya taşındı.

Turizmci ve restoran işletmecisi 43 yaşındaki Recai Keçeci, Dalyan Belediye Başkanı AKP'li Suat Tufan'ın özel imar planı değişikliği yaptırarak, kendisine ve akrabalarına ait arazilerden haksız kazanç sağladığı iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Keçeci, 14 Mayıs 2008 tarihinde, Ortaca Cumhuriyet Başsavcılığı'na yaptığı başvuruda, Dalyan Belediyesi'nce 19 Ekim 2006'da hazırlanıp, 1 Şubat 2007 tarihinde Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇK) tarafından onaylanan 1/5000 ve 1/1000 ölçekli uygulama ilave- revizyon imar planlarının hazırlanması aşamasında, imara açılacak tarım alanlarıyla ilgili olarak, yasa gereği zorunlu olan İl Tarım Müdürlüğü görüşünün alınmadığını ileri sürdü.

Savcılık, Ortaca Kaymakamlığı'na yazı yazarak, ön inceleme yapılmasını istedi. Kaymakamlık, incelemenin ardından hazırlana 7 Temmuz 2008 tarihli raporunda, Tarım Arazilerinin Korunması ve Kullanılmasına Dair Yönetmelik gereği, İl Tarım Müdürlüğü'nün görüşü alınmamış olsa da, alanın Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde kaldığı, bu nedenle de buradaki alanda plan yapma ve onama yetkisinin Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığı'na ait olduğunu vurgulayarak, Belediye Başkanı Tufan hakkında soruşturmaya izin verilemeyeceğini belirtti.

HAKSIZ KAZANÇ İDDİASI YARGIDA

Recai Keçeci, Ortaca Kaymakamlığı'nın, Dalyan Belediye Başkanı Suat Tufan hakkında ‘soruşturmaya gerek yoktur’ kararının yürütmesinin durdurulması istemiyle 15 Temmuz 2008 tarihinde, Aydın Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı.

Keçeci 17 sayfalık dava dilekçesinde, tarım arazilerinin korunması ve kullanılması ile ilgili yasa ve yönetmeliklere göre imar planları ile yerleşim alanlarındaki ilave imar planlarında ihtiyaç duyuylan arazilerin tarım dışı faaliyetlere tahsisisin Tarım İl Müdürlüğü iznine bağlı olduğunu vurguladı. Dalyan'da hazırlanan uygulama ilave- revizyon imar planıyla Belediye Başkanı AKP'li Suat Tufan'ın nar ağaçları bulunan 6.5 dönüm ve akrabalarının 3 dönüm arazisinin dönüm fiyatının 20 bin YTL'den 400 bin YTL'ye çıktığını dilekçesinde belirten Recai Keçeci, “Belediye Başkanı Suat Tufan, İmar İşleri Müdürü Gülgün Milat hem de planı onaylayan ÖÇK görevlisi görevini kötüye kullanmıştır” dedi.

‘CAMİ KILIFI’ İLE RANT SAĞLANDI

Recai Keçeci, AKP'li Başkan Suat Tufan'a büyük rant sağlayan imar planının ‘cami kılıfı’ ile yapıldığının da Dalyan Belediyesi'ne 2 Mayıs 2008 tarihinde verdiği dilekçesine gelen yanıtla ortaya çıktığını anlattı. Keçeci, şöyle dedi:

“Dilekçeme 25 gün sonra Belediyenin İnşaat Teknikeri Recep Aydın, Harita Teknikeri Ali Özdemir ve Fen İşleri Müdür Vekili Gülgün Milat imzasını taşıyan cevap yazısında, Belediye Başkanı Suat Tufan'ın arazisinin bitişiğinde bir kişinin tarlasından cami arsası bağışladığı vurgulanarak, ‘Cami yerinin konutlardan kopuk, yol bağlantısı yetersiz, yapılarla bütünlüğü olmadığı gerekçesiyle ÖÇK tarafından değerlendirilerek, buraya ulaşım için gerekli yollar düzenlenmiş, plan bütünlüğünü sağlamak maksadı ile caminin kuzey sınırı imarda konut sahası olarak tespit edilmiştir. Bu tespit ÖÇK tarafından gerçekleştirilmiş olup, belirli bir şahıs ya da saha esas alınmayıp ibadet yerinin planla bütünleşmesi esas alınmıştır. Bu değişikliğin sorumlusu belediyemiz değil ÖÇK'dır ve bu kurumun da herhangi bir kast ya da ayrımcılık yaptığı düşünülemez’ deniliyor.”

BAŞKAN: YASADIŞI BİR ŞEY YOK

Belediye Başkanı Suat Tufan ise yapılan işlemlerde hiçbir şekilde yasanın dışına çıkılmadığını savundu. Tufan, şunları söyledi:

“Bölge ÖÇK alanında ve tek söz sahibi onlar. Planı o kurum tasdik ettikten sonra bize söz düşmez. Caminin bulunduğu bölgede 10 parseli değil 20 parseli imara açtık. Onlara ibadet yeri gerekliydi. Talepte bulunduk, ÖÇK da onayladı. Ayrıca bu plan askıya çıktı ve bir ay boyunca incelendi. İtirazlar oldu, değerlendirildi. Sonra da süresi dolunca askıdan indi ve gerçekleşerek yürürlüğe girdi. Şimdi kim ne istiyor anlamadım?”




DALYAN'da yargıya taşınan ilave- revizyon imar planının ‘cami kılıfı’ ile yapılmasının örnek olabileceğini belirten Recai Keçeci, “O zaman her önüne gelen 8-10 kişi bir araya gelip, tarım arazisi olan bir yerde cami arazisi bağışlasın, ardından da hemen orası imara açılsın” dedi.

Dalyan'da eski Belediye Meclisi üyesi olan 52 yaşındaki Öner Ersoy, Başkan Tufan'ın arazisinin ‘cami kılıfı’ ile imara açılmasına tepki gösterdi. Kendisinin önünden yol geçer arazisi için yaptığı talebin geri çevrildiğini belirten Öner Ersoy, “Arsam İztuzu sahili yoluna cepheli olup, üç tarafı imarlı ve konut yapılmış durumda. 21 hak sahibi bu imarlı alanın arkasında kalan toplam 30 dönümlük tarım arazisinin imara açılması için imza topladık. Ancak, olumsuz cevap aldık. Ancak, sayın başkan kendisinin ve akrabalarının yerlerine ise bir çırpıda plan değişikliği yapıverdi. Bu düpedüz çifte standart” diye konuştu.

Başkan Suat Tufan ile ağabeyi Şükrü Tufan'ın arazi komşusu arazisi bulunan 55 yaşındaki Bayram Acar ise arazisinin kendisinden habersiz imara açılmasına tepki gösterdi. BSayram Acar, “Tarlam 5 dönümdü, bana sormadan tarlamın bir dönümünden yol geçirilmiş. Tarlamın imara açılmasını istemedim ki. Değişiklik yaparken rızamı almaları gerekmez mi? Yerimin tarım alanında kalmasını istiyorum” dedi.



Cami için arazi bağışla, tarlayı imara aç

Milliyet
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2008 Pazar 16:31:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?