6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

İnat köyü susuz bıraktı

Milas'ın Karahayıt Köyü'nde iki yıl önce servet harcanarak açılan su kuyusu kaderine terkedildi. Tapulu arazisinde açılan kuyudan çıkan suyun yarısını kullanmasına izin verilmeyince, “Ben de kuyuyu kullandırtmam” diyen çiftçi Selahattin Çamcı'nın inadını kırmak mümkün olmadı. Muhtar Ahmet Aydın sıkıntılarına çare bulunmasını istedi.

Milas'a 35, Bafa Beldesi'ne 7 kilometre mesafede, 150 haneli, 600 nüfuslu Karahayıt Köyü'nde su kuyusu 15 yıl önce kuruyunca, çareler aranmaya başlandı. Açılan birçok kuyuda bulunan suyun, içilebilir kalitede olmadığı anlaşıldı. İhtiyaçlarını, Bafa'dan tankerlerle su taşıyarak karşılamaya çalışan köylüler her defasında hayal kırıklığına uğrarken, son olarak 2004 yılında açılan yeni kuyudan çıkan suyun da içilemez olduğu saptandı. Sondaj ekibi, Selahattin Çamcı adlı bir köylünün tapulu arazisinde bir başka kuyu açtı.

İddiaya göre Selahattin Çamcı, evinin avlusunda sondaj çalışmasına suyu yarı yarıya ücretsiz kullanmak koşuluyla izin verdi ve sondaj çalışmasını yürüten Köy Hizmetleri yetkilileri ile sözlü bir anlaşma yaptı. Çamcı'nın Yeniokul Mahallesi'ndeki evinin avlusunda yapılan sondaj çalışması sonucu 145 metre derinlikte içilebilir su bulundu. Ancak Karahayıt köylüleri bu kez de başka bir sürprizle karşılaştı.

Sondaj çalışması tamamlanıp su bulununca Çamcı, anlaşma gereği suyun yarısını kullanmak istedi. Ancak Köy Hizmetleri, suyun debisinin tahminlerden az olduğunu, köyün ihtiyacını bile güçlükle karşılayabileceğini belirterek sadece köye verilmesini kararlaştırdı. Çamcı da tapulu arazisindeki kuyunun kullanımına izin vermedi. İki yıl önce açılan kuyudan tek damla su alınmadan, kör tıpa vurularak kapatıldı.

Köy Muhtarı Ahmet Aydın “Yıllardır su sıkıntısı çeken köyümde, yeterli olmasa da su bulundu, ancak yapılan eksik bir hukuki işlemden dolayı suyu kullanamıyoruz. İki ay önce yeni bir sondaj daha yapıldı ve 80 bin YTL harcanarak 70 metreden çıkan sudan numune alınarak tahlile gönderildi. Gelecek sonucu bilmiyoruz. Umarız içilebilir kalitededir” dedi. ;

Selahattin Çamcı ise “Köy Hizmetleri ekipleri tapulu arazimde içilebilir kalitede suyu buldu. Suyu yarı yarıya kullanmak şartıyla izin vereceğimi belirttim. Onlar da bu teklifimi kabul ettiler. Ancak sonra vazgeçtiler. Ben de kuyunun kullanılmasına izin vermedim” diye konuştu.

Bu arada inat uğruna kullanılmayan kuyu için yapılan sondaj çalışmasının 174 bin YTL'ye mal olduğu belirtilirken, AKP'li İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Pehlevan, Karahayıt'ta yaşanan gelişmeleri izlediğini belirtti, “Söylenenler doğru. Ancak rakam abartılmış” dedi.
Hürriyet
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2006 Perşembe 11:24:09
Güncelleme :16 Kasım 2006 Perşembe 11:27:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?