8
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

'İpeğin Rengi' Datça'da

Muğla’nın şirin ilçelerinden Datça, çoğu insan tarafından denizinden ve güneşinden yararlanılacak turistik bir yer olarak bilinir. Oysa bu yaz sezonunda Datça’da kültür ve sanat yönünden de önemli rüzgârlar esiyor.

İlçe merkezindeki Sanatçılar Sokağı’nda çeşitli sanatçılar eserlerini sergiliyor. Anfi Tiyatroda Klasik Batı Müziği ve Türk Sanat Müziği konserleri verilirken çeşitli tiyatro grupları da oyunlarını sergiliyor.

Kuşkusuz ilçenin kültürel ve sanat yönünden böylesine ileri düzeyde olmasında Belediye Başkanı Şener Tokcan’ın büyük payı olduğu da unutulmamalıdır.

Datça’daki sanatsal faaliyetlere bir yenisi daha eklendi. Bilgi Demirelli’nin “İpeğin Rengi, İpek Boyama ” isimli sergisi 17 Ağustos-24 Ağustos arasında Fora Hotel’in yanında sergileniyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bilgi Demirelli 45 yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekliliğini eski birikimlerini sergilemekle geçiriyor. Gümüş takı, ebru, suluboya, ipek boyama, mumlama, batik ve desen çalışmaları bunların başında geliyor. Daha önce Datça’da iki, Bodrum’da da bir kez eserlerini sergilemiş.

 

 

 

 

 

 

Datça’daki son sergisinde bizlere şu bilgileri veriyor: “İpek boyama benim için bir tutkudur. Çizgi, renkle birleşince bana sonsuz huzur veriyor. Her şey, ipek boyama ile yapılabilir. Elbise, şal, masa örtüsü, pano, manzara, yastık, minder… Kısacası aklımıza gelen her şey…”

Bilgi Demirelli’nin sergisinde padişah kaftanlarından örneklerin ipeğe geçirilmesinin ağırlıklı olduğu gözleniyor. Çalışmalarında asıl renk ve desenleri bulduktan sonra, yağlı kâğıt üzerine desenleri hazırlıyor, ardından bir başka yağlı kâğıt üzerine desenleri çiziyor ve kaftan modeline uyarlıyor. Bütün bu işlemleri bitirdikten sonra gutta denilen sıvıyla konturları çiziyor. Konturlar kuruduktan sonra da asıllarına uygun olarak renklendiriyor. Yeri geldikçe de yaldız veya sim kullanıyor ve geçmişten günümüze uzanan bir güzellik ortaya çıkıyor.

 

Erdem Yücel/Kenthaber
Yayın Tarihi : 20 Ağustos 2012 Pazartesi 12:07:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?