22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Isı kaçağı pahalıya mâl oluyor

Muğla Belediyesi ile Muğla Enerji Platformu tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek olan Muğla Enerji Verimliliği Semineri, Konakaltı Kültür Merkezi Nail Çakırhan Salonunda başladı. Seminere Muğla Vali Yardımcısı Hulusi Kaya, Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, elektrik mühendisleri ile enerji sektörü temsilcileri katıldı.


Seminerin açılışında konuşan Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, enerji kaynaklarının bilinçli kullanılması gerektiğini söyledi. Türkiye’de alternatif ve temiz enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi konusunda yeterli bilginin sahip olunmadığını savunan Gürün, “Bu konuda bilgi sahibi olamazsak yarın büyük sıkıntılar yaşarız. Standartlar dışı ve daha ucuz aldığımız güneş panelleri daha sonra bize çok daha pahalıya mal oluyor. Muğla ve Antalya en fazla güneş alan illerin başında geliyor. Güneş enerjisinden nasıl ve ne kadar daha fazla yararlanmamız konusunda, gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında girişimlerde bulunuyoruz. Muğla Belediye Meclisi olarak yeni bir karar aldık. Bundan sonra gelecek tüm inşaat projelerinde güneş enerjisi projesini mecbur hale getirdik. Vatandaşlar yaptırıp yaptırmamakta serbest, ancak mutlaka güneş enerjisi projesini getirmek zorunda. Projelere göre görüntü kirliliğini önlemek amacıyla, güneş panellerinin çatıya paralel olması ve deposunun da mutlaka ama mutlaka çatı katında yer alması gerekiyor. Muğla olarak alternatif ve temiz enerji konusunda Türkiye’nin önde gelen illerinden olmak istiyoruz” dedi.


Muğla Vali Yardımcısı Hulusi Kaya’da, dünyanın geleceğinin enerjide olduğunu belirterek, “Enerji kaynaklarını dikkatli kullanmalıyız. Yeni enerji kaynakları bulunması konusunda girişimler hızlandırılmalı. Enerji kaynaklarının dikkatli kullanımı konusunda vatandaşlar mutlaka bilinçlendirilmeli. Temiz ve alternatif enerji kaynakları çalışmalarını destekliyor ve bu konuda yapılan çalışmaları düzenleyenleri kutluyorum” diye konuştu.


Açılış konuşmalarının ardından enerji verimliliği konusunda bilgiler veren Isı Yalıtım Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Keskinkol, Türkiye’de konutlarda ısı yalıtımı yapılmaması nedeniyle ısı kaçaklarından oluşan maliyetin yılda 8 milyar dolar olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Keskinkol, “Konutlarımızı İngiltere’ye göre yüzde 25, Almanya’ya göre yüzde 30, İsveç’e göre yüzde 220 daha fazla maliyetle ısıtıyoruz. Yapılardaki ısı kaçaklarının yıllık kaybı 8 milyar dolar. Türk insanı ısı yalıtımı konusunda bilgisiz. Isı yalıtımının yaygınlaşması ve faydaları konusunda son yıllarda özel sektör başta olmak üzere önemli çalışmalar yapılıyor” ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 18:22:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?