22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

İsmet Uçağı 29 Ekim'de tamam

Muğla’ya mecburi iniş yaptıktan sonra Muğlalı ustalar tarafından tamir edilen ve Kurtuluş Savaşı’nda Batı Cephesinde Türk pilotlar tarafından kullanılan İsmet Uçağı’nın birebir maketi Muğla Belediyesi tarafından yapılıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda Atatürk ve Uğur mumcu Bulvarının kesiştiği noktaya yerleştirilecek olan İsmet Uçağı tamamlanmak üzere.


Muğla Belediyesi tarafından hayata geçirilen “İsmet Anı Uçağı” projesinde ölçüleri ve teknik bilgileri İngiliz Havacılık Müzesinden elde edildikten sonra Muğla Belediyesi Atölyelerinde yine Muğlalı ustalar tarafından yapımına başlandı. Yaklaşık 3 ay süren çalışmalardan sonra İsmet Uçağının birebir ölçülerinde maketi yapıldı. Uçağın pervanesi ise ODTÜ tarafından orijinal ölçülerde ve şeklinde yapıldı.


Muğla Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, İsmet Uçağı’nın Muğla Belediyesi bünyesinde çalışan ustalar tarafından yapımının gerçekleştirileceğini ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramına yetiştirileceğini söylemişti. İsmet Uçağı planlandığı gibi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Uğur Mumcu ve Atatürk Bulvarlarının kesiştiği alanda bir platform üzerene monte edilecek. Uçağın yerleştirileceği platform çevresindeki düzenleme çalışmaları başlatılırken, atölyelerden taşınması ise parçalanarak yapılacak. Uçağın gövdesi ve kanatları ayrı ayrı taşındıktan sonra platformun üzerine montajı yapılacak ve boyanacak. 2 metrelik platform üzerine monte edilecek uçağın yükseliği ise 6 metre olacak.


Platform ve düzenleme çalışmaları hakkında bilgi veren Muğla Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Salih Tufan, “Uçağın yapım çalışmaları bitme aşamasında. Uçağın monte edileceği platformun ve çevresinin çalışmalarına başladık. Işıklandırmasını da yapacağız. Muğla’ya gelen bütün yerli ve yabancı misafirlerimiz kentimize giriş ve çıkışlarda uçağı rahatlıkla görebilecekler. Açılış 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerinin bitimi sonrası saat 13.00’de gerçekleştirilecek. Bütün Muğlalıları açılışa bekliyoruz. Belediyemiz açılışa katılmak isteyen vatandaşlarımız için ücretsiz olarak otobüs seferleri düzenledi” dedi.


İSMET UÇAĞI
Yunan Deniz Kuvvetleri bünyesinde görev yaparken 27 Temmuz 1921 tarihinde Muğla’ya mecburi iniş yaptı. İniş sırasında arızalanan ve tahrip olan Airco DH9 tipi uçak Muğlalı ustalar tarafından tamir edilerek tekrar uçabilir hale getirildi ve “İsmet” adı verildi. 23 Ağustos 1921 tarihinde ilk olarak 2. Tayyare Bölüğü emrine verilen İsmet Uçağı daha sonra Büyük Taarruzda Cephe Tayyare Bölüğünde görev yaparak Batı Cephesinde savaştı. Savaş sonrası İzmir Gaziemir Hava Okulunda eğitim amaçlı kullanılan İsmet Uçağı daha sonra Hava Kuvvetleri envanterinden çıkarılarak müzeye kondu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 12:40:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
oğuz yetimoğlu IP: 88.242.60.xxx Tarih : 30.10.2008 21:10:52

içimde derin inançlara özgü bir cosku oluşturdunuz. bu tarihi anlamlı; maket uçağı parka inşa etmeyi düşünmüş olmanız ve eyleme dökmeniz, takdire şahan bir incelik.kalbinize yüreğinize sağlık.not: yeri de muhteşem. sevgiyle..