6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

İstiklal Savaşı gazeteleri sergi oldu

Marmaris Ticaret Odası tarafından Atatürk'ün doğumunun 125. yılı sebebiyle Tayyip Yelen'in oluşturduğu "İstiklal Savaşı Gazeteleri Sergisi" açıldı. Serginin açılışını 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren yaptı. 

1977-1978 yıllarında Turizm Bakanlığı Genel Müdür Yardımcılığı yapan eski Kaymakam Tayyip Yelen ve Marmaris Ticaret Odası'nın ortak çalışması sonucunda İstiklal Savaşı yıllarında yayınlanan gazetelerden oluşan sergi düzenlendi. Serginin Karacan Point Center'da düzenlenen kokteyline 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Marmaris Kaymakamı Cemalettin Özdemir, Marmaris Ticaret Odası Başkanı Mustafa Karacan ve ticaret odası üyeleri katıldı. Serginin açılış konuşmasını yapan Yelen, "Mustafa Kemal'in hareketin, halkın ortak aklının sözcülüğünü yapacak bir basın organına ihtiyacı vardı. Para yok, eleman çalıştırması mümkün değil, Hakimiyeti Milliye Gazetesi'ni 10 Ocak 1920 tarihinde çıkartır. Baş yazılarını 1922 yılına kadar bizzat kendisi hazırlatır. Mustafa Kemal Atatürk'ün basın mensubu olduğu yönünü de buradan biliriz" dedi. 

Serginin açılış kurdelesini kesen Kenan Evren, Yelen'i tebrik ederek, "Genç nesiller tarihimizi araştırmıyor. Geçmişini bilmeyen milletler, geleceğe yönelik doğru karar veremezler. Bu sergiyi hazırlayanların böyle bir girişimde bulunmasını takdirle karşılıyorum. Atatürk'ün ölüm yıldönümüne rastlayan şu günlerde böyle bir serginin açılmasını anlamlı buluyorum" diye konuştu.
Tayyip Yelen tarafından oluşturulan arşivin gün ışığına çıkmasıyla ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nin Medya Grubu tarafından tercüme edilerek, günümüz Türkçe'sine çevrilen gazetelerin sayfalarından oluşan sergiyi gezen Evren, Atatürk'ün ölümüyle ilgili yayınlanan gazeteleri biriktirdiğini belirterek, "Bunları bugüne kadar muhafaza etmek çok zor olmalı. Bende Atatürk'ün ölümüyle ilgili yayınlanan gazeteleri saklamıştım. Fakat zamanla çürüdüğü için atmak zorunda kaldım" dedi. 

Sergide, 15 Mayıs 1919 yılında kurulan İstanbul Gazetesi ve 10 Ocak 1920 yılında kurulan ve Mustafa Kemal Atatürk'ün baş yazarlığını yaptığı Hakimiyet-i Milliye Gazetesi'nden oluşturulan 180 sayfanın bulunduğu belirtildi.
iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2006 Salı 16:59:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?