4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

İstilacı balıklar tehlike saçıyor

İSTİLACI TATLI SU BALIKLARI TEHLİKE SAÇIYOR

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından düzenlenen ‘Akdeniz Bölgesindeki Egzotik Tatlı Su Balıkları’ konulu çalıştay başladı.

Üç gün sürecek çalıştaya Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Portekiz, İspanya, İtalya, Avustralya, Irak ve İran’dan 50’yi aşkın bilim insanı katılıyor. Çalıştayda, Akdeniz Bölgesi’nde özellikle son yıllarda biyoçeşitlilik ve balıkçılık ekonomisi açısından büyük tehdit oluşturmaya başlayan egzotik tatlısu balıklarının başta diğer balık türleri olmak üzere, doğal fauna ve floraya, sosyo-ekonomik yapıya ve ekosistem işleyişine verdiği zararlar tartışılıyor.

“İSTİLACI BALIKLAR ÇOK HIZLI YAYILIYOR”

Çalıştay hakkında bilgi veren Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Serhan Tarkan, “İstilacı tatlısu balıklarının yayılımları ve özellikle bulundukları ortamlarda yerel fauna ve floraya olan etkileri ile ilgili son yıllarda bütün dünyada artan bir endişe söz konusudur ve bu konuda yapılan çalışmalar son zamanlarda artarak hız kazanmıştır. Bütün dünyada özellikle son yıllarda ciddi boyutlarda artan bir ilgi ile takip edilmekte ve çalışılmakta olan bu konu maalesef ülkemizde yeteri kadar ilgi görmemektedir. Bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmalar, istilacı (egzotik) tatlısu balıklarının ülkemiz sularına beklenilenden çok daha hızlı bir yayılıma sahip olduğu ve girdiği bölgelerde yerel fauna, flora ve ekosistem işleyişinde önemli olumsuz etkiler yaptığını göstermiştir. Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde de 2008 yılından beri Muğla Bölgesi’nde bu konuda yapılan çalışmalar çok çarpıcı sonuçlar ortaya çıkarmış, özellikle insan müdahalesi ile yapılandırılan yeni ekosistemlerin (göl, gölet, baraj, sulama kanalı vs.) en büyük olumsuz etkilerinden birinin istilacı balıkların dağılımlarına katkıda bulunmak olduğunu göstermiştir” dedi.

İSTİLACI TATLI SU BALIKLARI TEHLİKE SAÇIYOR
İSTİLACI TATLI SU BALIKLARI TEHLİKE SAÇIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2010 Çarşamba 10:19:02
Güncelleme :27 Ekim 2010 Çarşamba 19:56:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?