4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Kaçak kazıya ilginç savunma

KAÇAK KAZIYA İLGİNÇ SAVUNMA

Muğla’nın Milas ilçesinde bir evin bahçesinde kaçak kazı yapıldığı bilgisi üzerine jandarma ekipleri eve operasyon düzenledi. Bahçesindeki çukurdan Roma dönemine ait eserler çıkan şahıs, fosseptik çukuru kazdığını iddia etti.

Edinilen bilgiye göre; Milas merkez Hocabedreddin Mahallesi, Park Caddesi, 1. Sakarya Sokak üzerindeki bir evin bahçesinde kaçak kazı yapıldığı bilgisini alan Milas İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, beraberlerinde iki arkeologla birlikte eve sabah saatlerinde girdi. Ev sahibi işçi emeklisi M.K.’nın (50) bahçede foseptik amaçlı kazdığını iddia ettiği 2 metre derinlik ve genişliğindeki çukurda Roma dönemine ait olduğu sanılan kalıntılar tespit edildi. Milas Müze Müdürlüğü görevlileri, kalıntıların, Tümbek Sokak üzerinde bulunan Augustus Tapınağı’na ait uzantılar olabileceğini ifade ederek, 1. derece sit alanı olarak belirlenen bölgede, bulunan eserleri kayıtlara işledi. Ayrıca ev bahçesinde yapılan araştırmada sütun altı olarak bilinen işlemeli taşlar bulundu.

Oturduğu evle ilgili kaçak yapı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı bulunduğunu ve bu konuda mahkeme tarafından kendisine verilen hapis cezasının 6 bin TL idari para cezasına çevrildiğini ifade eden M.K, işlemeli taşlarla ilgili Milas Arkeoloji Müzesi Müdürlüğüne bilgi verdiğini ifade etti. Gözaltına alınmadan önce gazetecilerin sorularını cevaplayan M.K; “Yaklaşık bir aydan beri bahçemde fosseptik çukuru kazıyorum. Kış aylarında bahçede su gölleniyor ve dışarıya aktaramıyorum. Bunun için bir çukur açıyordum. Tarihi eser kaçakçılığı yapıyor olsam geçtiğimiz günlerde hemen arka sokakta bir operasyon yapılmıştı o zaman kazdığım çukuru kapatırdım. Ben bu evi 1996 yılında aldım. O zaman bahçede eski bir ev vardı. Bahçedeki eski taşlar eski ev yıkılınca ortaya çıktı” dedi.

Ev sahibi M.K, izinsiz kazı yaptığı gerekçesiyle jandarma tarafından gözaltına alındı. Evde, kazı çalışması başlatıldı.

Bilindiği gibi; bir hafta önce, bir sokak ileride gerçekleştirilen benzer bir operasyonda Roma İmparatoru Augustus adına yapıldığı tahmin edilen tapınağın bir bölümü bulunmuştu.

KAÇAK KAZIYA İLGİNÇ SAVUNMA
KAÇAK KAZIYA İLGİNÇ SAVUNMA
KAÇAK KAZIYA İLGİNÇ SAVUNMA
KAÇAK KAZIYA İLGİNÇ SAVUNMA
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2010 Çarşamba 12:54:00
Güncelleme :13 Ekim 2010 Çarşamba 13:08:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?