15
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Kardak'ta bir yılda 34 Yunan ihlali

Türk topraklarına 3.8 deniz mili uzaklıkta ve Türkiye'ye bağlı doğu-batı doğrultusunda yer alan iki kayalıktan oluşan Kardak Adaları, Türk ve Yunan devletleri arasında kriz yaratmaya devam ediyor.

Yunanistan Sahil Güvenlik botlarının 2008 yılı içinde Kardak Kayalıklarını 34 defa ihlal ettiği ortaya çıktı. Genelkurmay Başkanlığı sitesinde Karasuları İhlali bölümünde yer alan ihlallerin büyük çoğunluğunu Kardak Kayalıklarına Yunan Sahil Güvenlik botlarının yaptığı ihlaller yer aldı.

KARDAK'TA 33 YUNAN İHLALİ

Yunan sahil güvenlik botları, 2 Ocak 2008 tarihinden bu yana 34 defa sadece Kardak Kayalıkları ihlali yaparken, 3 Mart 2008 Ege Denizi Yunanistan'a ait bir karakol botu, 08.25-09.05 saatleri arasında, Aksaz güneyinde uluslararası sularda eğitim maksadıyla ilan edilen tatbikat sahasına girerek, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait bir gemimize eğitimi engellemek maksadıyla hareket ederek tacizde bulundu.

14 Eylül 2008 de Yunanistan'a ait bir Sahil Güvenlik Botu, saat 06.55'de Eşek Adası güneyinde, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bir gemimizin faaliyetini engellemek maksadıyla hareket ederek yine tacizde bulundu.

Yunan Sahil Güvenlik botları en son 27 Aralık 2008 tarihinde iki sahil güvenlik botu saat 07.40-09.00 ve 12.10-17.55 saatleri arasında, 11 adet balıkçı teknesi ise 06.45-17.55 saatleri arasında Kardak Kayalıkları bölgesinde karasularımızı ihlal etti. Olayın, gerekli girişimlerde bulunulması amacıyla Dışişleri Bakanlığı'na bildirildiği kaydedildi.

KARDAK KAYALIKLARININ TARİHÇESİ

Yunanca: Imia, Ege Denizi'nde Kalolimni kayalığının 5 km doğusunda, Muğla ilinin 7 km batısında bulunan kayalıkların toplam alanı yaklaşık 40 dönüm. İkinci Dünya Savaşı öncesi koşullar çerçevesinde müzakere edilen 4 Ocak 1932 tarihli Türk-İtalyan Sözleşmesi Kardak Kayalıklarına ilişkin herhangi bir hüküm bulunmuyor.

İLK KARDAK KRİZİ 1995'DE

Ocak 1995'de Yunanistan ile Türkiye arasında bir Türk gemisinin karaya oturması sonucu meydana gelen olaylar yüzünden iki ülke savaşın eşiğine geldi. 25 Aralık 1995 tarihinde Figen Akat isimli bir Türk yük gemisinin Kardak kayalıklarında karaya oturmasının ardından yaşananlar Türkiye ve Yunanistan arasında karasuları sorununu yeniden gündeme taşımış ve ulusal egemenlik alanlarının saptanması konusunda yeni bir tartışma başlattı. DG- Figen Akat'ın karaya oturmasının ardından kendi imkanlarıyla kurtulmaya çalışırken, yaklaşan Yunanistan'a ait bir muhrip ve üç hücumbotu bölgenin Yunanistan'ın karasuları içerisinde kaldığını ileri sürdü ve yardım teklifinde bulundu. Buna karşılık, geminin kaptanı bölgenin Türk karasularına dahil olduğunu belirtti ve kurtarma teklifini geri çevirdi. Geminin kurtarılması ise Türk sigorta şirketi aracılığıyla gerçekleştirilmeye çalışıldı. Bu arada Yunanistan, 26 Aralık 1995 tarihinde Türkiye'ye bir nota vererek söz konusu geminin Yunanistan'ın kara sularında bulunduğunu bildirdi ve kurtarma işleminin durdurulmasını istedi. Türkiye, aynı gün Yunanistan'a vermiş olduğu bir nota ile iddiaları ret etti. Kurtarma çalışmaları sürerken Yunanistan'a ait hücumbotları kurtarma işlemlerini durdurdu ve Yunanistan'a ait bir römorkör gemiyi karaya oturduğu yerden çekerek kurtarmaya çalıştı. Bu arada Türk gemisi halatı keserek Türk karasularına girdi.

BAYRAK KRİZİ

1995 yılında yaşanan krizin ardından Yunanistan'a ait Kalimnos Adası Belediye Başkanı yanına adanın papazı, aileleri ve Antenna adlı Yunan televizyonu kanalı çekim ekibini alarak 26 Ocak 1996 tarihinde Kardak kayalıklarına Yunan bayrağını dikti. Bayrak dikme girişiminin televizyonda yayınlanmasının ardından ertesi gün Türk medyası konuya ilgi göstererek iki muhabir helikopterle Kardak Kayalıklarına giderek Yunanlıların olduğu bayrağı indirdi, yerine Türk bayrağı dikti. Bu bayrak mücadelesinin Türk televizyonlarında yayınlanmasının ardından iki ülke arasında kamuoylarının siyasiler üzerindeki baskıları yoğunlaştı ve diplomatik alanda sürdürülen mücadele giderek sertleşti.

ÇİLLER'DEN TARİHİ SÖZ

1996 yılında Yunanistan'ın Kalimnos Adası Belediye Başkanı ile birlikte gelen heyetin Yunan bayrağını Kardak kayalıklarına dikmesinin ardından Yunan askerleri de Kardak kayalıklarına çıktı. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller de, Yunan hükümetine tepki göstererek, "O bayrak inecek, o asker gidecek" diyerek Yunan hükümetine rest çekmiş ve iki ülke savaşın eşiğine gelmişti. Yunan hükümeti, 24 saat içinde Kardak kayalıklarındaki askerleri çekerken, Yunan bayrağını da indirmişti. Çiller ayrıca, '"Can veririm ama çakıl taşı vermem" demişti.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Aralık 2008 Salı 15:18:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?