4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Kaya mezarlara teraslı koruma

TARİHİ KRAL MEZARLARINA SEYİR TERASI YAPILACAK

Dalyan'daki Kaunos Antik Kenti'nde insan tahribatı ve doğa koşulları nedeniyle eriyen 2 bin 500 yıllık kaya mezarların önüne turistlerin yürüyebileceği, ancak alana girmelerini engelleyecek seyir terası projesi hazırlandı.

Proje Kaunos Harabelerinin tarih kalıntılarına gün ışığına çıkaran Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık ve Köyceğiz Kaymakamı H. İbrahim Çomaktekin tarafından kamuoyuna tanıtıldı.

Dalyan’ın karşısında bulunan Kaunos Antik Kenti'nde insan tahribatı ve doğa koşulları nedeniyle günden güne eriyen 2 bin 500 yıllık kral mezarlarına seyir terası yapılması için Turizm ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay tarafından çalışma başlatılması istenmişti. Muğla Valiliği tarafından yapılacak seyir terasıyla mezarlara insanların verdiği tahribatın önüne geçilmesi hedeflendi.

8 Eylül 2009 tarihinde bölgeye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, mezarları kurtarmak için önlem alınacağını açıklamıştı. Bakan Günay, bu tarihte mezarlara insan eliyle verilen tahribatın önüne geçilmesi ve turistlerin mezarları daha yakından görebilmesi talimatını verince; harekete geçen Muğla Valiliği, İzmir Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü'ne başvurarak, kral mezarlarına yapılması planlanan seyir terasları için inceleme talebinde bulundu. İzmir'den gelen uzmanlar Kaunos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık ile birlikte iki kez inceleme sonunda Kral Mezarlarına seyir terası projesi hazırlandı.

Hazırlanan proje haritasıyla Köyceğiz Kaymakamlığı’na gelen Prof Dr. Cengiz Işık, hazırlanan proje haritasını Kaymakam H. İbrahim Çomaktekin’ne göstererek, çalışmaların yakında başlayacağı müjdesini verdi.

Proje hakkında bilgiler veren Kaunos Kazı Başkanı Prof. Dr. Cengiz, “Elimizde seyir terası için projenin haritası çıktı. Ziyaretçilerin için projendirilen, akşam gezi yolu ve seyir platformunda uygulanabilmesi için, Kaya Mezarların önündeki arazinin kimin olduğu tespit edilecekti. Devir işlemleri yapılması gerekiyordu. Tapu Kadastrodan sorarak yerin Hazinenin mi? Yoksa Ormanın mı? Veya şahısların mıydı? Araştırıldı. Kaya Mezarlarının altındaki yer hazinenin çıktı. Devir işlemleri olacak. Projenin Anıtlar kurulundan geçmesi lazım. Şunun altını çizmek istiyorum. Bazı olumsuzluklar yaşandı. Yapılacak platformlar ve seyir terası görünümü bozacakmış gibi, akıllı olanlar karşı çıktı. Kaya mezarları benim çocuğum. Projenin hazırlanması için uzmanlarla iki defa geldim. Platform olduğu zaman, uzaktan baktığın zaman platformlara göreceğim, kaya mezarlarına kaybetmiş olacağım. Bu mümkün mü? Çünkü yapılacak olan teras, kaya mezarlarının altında olacak, böyle düşünenlerde olacak. Böyle düşünenler olunca hayat zenginleşiyor. Zaten yapılacak olan seyir terası bizim kontrolümüzde olacak. Böyle şeylere meydan vermeyiz” diye konuştu.

NELER DEĞİŞECEK?

Yerli ve yabancı turistlerin mezarlara ulaşabilmesi için ahşap merdiven yapılacak.

Mezarların ön kısmına ahşap yürüyüş terası kurulacak. Panoramik iki noktaya Akdeniz'i ve Dalyan Kanalı'nı gören balkon inşa edilecek. Mezarların önüne bir adet büyük teras kurulacak. Projenin hayata geçmesinin ardından terasa çıkan ziyaretçilerin mezarlara dokunması yasaklanacak.

TARİHİ KRAL MEZARLARINA SEYİR TERASI YAPILACAK
TARİHİ KRAL MEZARLARINA SEYİR TERASI YAPILACAK
TARİHİ KRAL MEZARLARINA SEYİR TERASI YAPILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2010 Perşembe 18:17:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?