5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Kayaköy anıtsal yapı olarak tescillendi

KAYAKÖY ANITSAL YAPI OLARAK TESCİLLENDİ

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından “Dünya Dostluk ve Barış Köyü” kabul edilen Fethiye Kayaköy’deki sivil mimari örneği 736 yapı ile köydeki manastır ve şapellerinde aralarında bulunduğu binalar “Anıtsal yapı” olarak tescil edildi.

Fethiye’ye 8 kilometre uzaklıkta bulunan ve tarihi geçmişi milattan önce 3 bin yıllarına kadar ulaşan antik dönemlerde adı Karmylassos olarak bilinen Kayaköy Ören Yeri’ndeki sivil mimarlık örneği yapılar ve kültürel varlıklar UNESCO tarafından “Anıtsal Yapı” olarak tescil edildi. Muğla Kültür ve Turizm Müdürü Kamil Özer, yapıların tescil altına alınmasını amaçlayan çalışmanın tamamlandığını söyledi.

Mimarlar Odası’nca Kayaköy’deki 2 kilise ile 3 evin röleve çizimlerinin geçmiş yıllarda yapıldığına işaret eden Özer açıklamasında “Tamamlanan çizimler Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 2011 yılında aldığı bir kararla onaylandı. Bu 5 yapının restorasyon projeleri İstanbul Mimarlar Odası tarafından yapılacak. Bu konuda, TÜRSAB ile Türkiye Mimarlar Odası geçmişte bir protokol yapmış. Restorasyon projesinin hayata geçirilmesi için TÜRSAB’ın maddi desteği bekleniyor” dedi. Kayaköy’deki 736 adet sivil mimarlık örneği yapı ile 24 adet manastır, şapel, sarnıç, değirmen, fırın ve çeşme gibi dini ve kültürel yapıların Muğla Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 2011 yılında aldığı bir kararla “Birinci Grup Anıtsal Yapı” olarak tescil edildiğine belirten Özer, “Bölgede bulunan mağaralarında tabiat varlığı olarak tescili için hali hazır haritalar istendi. Kayaköy’de en kısa süre içinde ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’ hazırlanacak” dedi.

KAYAKÖY ANITSAL YAPI OLARAK TESCİLLENDİ
KAYAKÖY ANITSAL YAPI OLARAK TESCİLLENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 19 Mart 2011 Cumartesi 14:02:04
Güncelleme :19 Mart 2011 Cumartesi 17:57:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?