16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Keneler Muğla'yı daha çok seviyor

Muğla İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından 2008 yılı içinde il genelinde kene ısırmaları ile ilgili olarak araştırma yapıldı. Araştırma sonuçları İl Genel Meclisi toplantısında üyelere açıklandı.


İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Ömür Han Keser tarafından yapılan açıklamada, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi hastalığını bulaştıran kenelerle ilgili Muğla genelinde 2008 yılında yapılan çalışmalar sonunda Muğla’da toplam 4 bin 636 kene vakasına rastlandığı ve ölümle sonuçlanan bir olayın yaşanmadığı belirtildi. Keser, yaşanan vakaların büyük çoğunluğunun Fethiye ilçesinde meydana geldiğini söyledi.


İki yıldır İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü koordinesinde kene tutunmaları üzerinde çalışma yaptıklarını anlatan Keser, amaçlarının Muğla’da yaşayan kene popilasyonu ve kimliğini çıkarmak olduğunu ifade etti.


Kene vakalarının ülkemizde Nisan ayında görünmeye başladığını söyleyen Keser, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında insanlara tutunmaya başladığını belirtti. Muğla’da Kırım-Kongo kanamalı ateşiyle ilgili yapılan çalışmaları hakkında bilgi veren Keser, “İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili 449 sağlık personeline ve 76 askere personel eğitim verildi.Yerel görsel ve yazılı basın aracılığıyla halka yönelik eğitimler verilmiştir. Okul, cami, kahve gibi halkın ortak kullanım alanlarına afiş ve broşürler asılmıştır. Sağlık personeli kene numuneleri ve kan numunelerinin alınması ve gönderilmesi hakkında bilgilendirilmiştir. Sağlık kuruluşlarına kene tutunması şikayeti ile başvuran hastalardan çıkartılan keneler Sağlık Grup Başkanlıkları aracılığıyla Aydın Adnan Menderes Üniversitesine tür tayini için gönderilmiştir. Tarım il Müdürlüğü ile İl Sağlık Müdürlüğü koordineli olarak ilçelere giderek halka yönelik eğitimler yapılmıştır” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 16:05:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?