22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Kış turizmi toplantısı

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, turizmi 12 aya yayarak kış turizmini geliştirmek için yapılabileceklerin ele alındığı "Bodrum'da on iki ay" adı ile bir toplantı düzenlendi.

Gazeteci- yazar Aydın Ayaydın'ın yönettiği toplantıya Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, Belediye Başkanı Mazlum Ağan, Ortakent Belediye Başkanı Mehmet Kocadon rehberler, seyahat acentecileri ve temsilcileri, otelciler, uçak firmalarının yetkilileri ve ulusal basından bazı gazeteciler katıldı.
Toplantıya katılan Muğla Valisi Ahmet Altıparmak hava yolları temsilcileri, otelciler ve diğer turizmciler ile yerel idarecilerin katılımı ile bir araya geldiklerini söyledi. Konu ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Vali Ahmet Altıparmak, kış turizmini ön plana çıkaracak mucize bir şey beklememek gerektiğini belirterek "Önce kaliteyi yakalamamız lazım. Bodrum kalite açısından nasıl bir sorun yaşıyor ona bakmak lazım. Kışın gelen kişi memnun mu? Sokakta rahat geziyor mu, alışverişini rahat yapıyor mu, otelde sıkıntı yaşıyor mu? Otel fiyatında sorun yaşamayıp, otelde bir bardak suyu 9 - 10 YTL'ye içiyorsa bu turist niye gelsin. Turist kışın gelip odalar soğuksa başka otel arayışları başlıyor. Önce bu sorunları çözmemiz lazım. Turist golf için gelecektir, kongre için gelecektir, tarihi turistik bölgeleri görmek için gelecektir. Kışın iklimimiz çok güzel. Bu iklimi yaşamak için gelecektir. Yabancı insanların farklı hayatları görme merakı vardır. Bunları besleyecek bir sunum yapmamız gerekiyor" dedi.


Bodrum Yarımadası'ndaki su sorunu konusunda çalışmalara değinilerek yöneltilen bir soru üzerine "Golf turizminde ben de ilk planda o yanılgıyı yaşadım" diyen Vali Altıparmak şunları söyledi. "Küresel ısınma, yağış oranının düşmesi nedeniyle golf turizmine bu kadar eğilmek doğru mu diye düşündüm. Ama şunu gördüm ki bölge için benimsenen çim cinsi, mevcut çimlere göre 6'da 1 oranında su tüketiyor. Artı, tüketilen su, içimlik su değil. Gri su denilen arıtılmış su. Bir tehlike doğarsa insan sağlığı ve temiz su birincil öncelikli olacaktır ve çok rahat vazgeçilebilir. Ama şu an böyle bir tehlike yok"


Bodrum Ticaret Odası (BODTO) önderliğinde Kempinski Hotel Barbaros Bay'da düzenlenen Toplatı'da Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan ise Bodrum'da turizmin pansiyonculuk ile başladığını ve ardından otellerle devam ettiğini söyledi. En üst düzeyde turizm yapmaya gayret gösterdiklerini ifade eden Başkan Ağan, " Sadece kış sezonu içerisinde turistlerimizi ağırlayamadığımız için sıkıntılarımız var. Bugün de bu soruna çözüm bulmak için buradayız. Kış turizminin verimli bir şekilde yapılabilmesi için öncelikle iyi bir planlama olması gerektiğini düşünüyorum. Bu planlama tam yapılmadığı için sıkıntıları yaşıyoruz. Öte yandan bu konuda belediye başkanları olarak bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Benden önceki dönemlerde yapılan ve yönetmeliğe aykırı kısımları yıkılmadı diye bazı otellerle ilgili şikayet üzerine mahkemeye gidiyorum. Bu oteller on iki ay turizm yapmak isteyen oteller. Yeni yapılacak tesislerle ilgili yönetmeliklere yansıtılan toleranslı kısımlar var ama eski otelleri kapsamıyor. Bunların da kapsam içine alınması için çalışma içine girmek lazım yönetmelikleri değiştirmezsek bir yere varamayız" dedi.


"DEVE GÜREŞİ SATMALIYIZ"
BODTO Başkanı Mahmut Kocadon ise kış turizmi ile ilgili olarak "İspanya boğa güreşi satıyorsa biz neden deve güreşi satmayalım" dedi. "Kışın Bodrum'a direkt nasıl uçak seferi yapılır, 12 ay turizm nasıl yaparız" fikri ile bir araya geldiklerini kaydeden Başkan Kocadon
şunları söyledi. "Amacımız otel sahiplerini, acentelerini ve uçak şirketlerini bir araya
getirmek, Bodrum'da turizmi 6 aya sıkıştırmak değil 12 aya yayıp hem esnafa hem devlete kazandırmak. Kışın getireceğimiz turistlerin Bodrum'da nasıl vakit geçirecekleri konuşuluyor. Golf turizmi var. Bodrum Kalesi ve Mausoleum var. İtalya ve İspanya'da yapılan yöresel hasat turları var. Kışın deve güreşleri var. İspanya boğa güreşini satıyorsa biz neden deve güreşlerini satmayalım"


Toplantıda Sun Express Ege Koordinatörü Ömer Vanlı tur operatörleri ve otelcilerin bir araya gelip, sırtlarını birbirine dayanarak hareket etmelerinin olumlu gelişmeler yaşatacağını söyledi. Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bollukçu fuarların turizmi gelir getirdiğine inanmadığını savundu. Bollukçu "2009 yılı için herkes yüzde 10, yüzde 20 zammı düşünüyor tur operatörlerine. Siz eğer öyle bir zammı düşünürseniz, otelleriniz 2009 yılında yüzde 50'yi dahi yakalayamaz. Yaz için konuşuyorum" dedi.
THY yetkilisi Hamdi Topçu'da yaptığı konuşmada 2007 yılında 19.6 milyon yolcu taşıdıklarını belirterek 2008 yılının ilk altı ayında 2007 yılının aynı dönemine oranla yüzde 15,4 arttığını söyledi. Başta Paris, Roma, Milano, Londra, Almaata, Amsterdam'dan olmak üzere yolcu sayısının yüzde 14' lük kısmının dış hatlardan geldiğini ifade eden Topçu "Bodrum'un yolcu trafiğini yakından takip etmekteyiz. Bodrum gerçekten dünyada tanınıyor. Bodrum'u daha fazla tercih edilmesi için gerekli ortamı hazırlamamız lazım" şeklinde konuştu.


Bodrum'un dünyada tanındığı bahsedilirken, tanıtımda medyanın önemli bir sektör olduğu görüşünün de yer aldığı toplantıda, bir araya gelinerek kış turizminin geliştirilmesi adına çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı.

iha
Yayın Tarihi : 3 Ağustos 2008 Pazar 16:55:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?