6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Kıyı yönetimi masaya yatırıldı

Kıyı Yönetimi Türkiye Milli Komitesi tarafından 2 yılda bir düzenlenen "Kıyı Alanları Yönetimi Konferansı" bu yıl Muğla Üniversitesi'nin ev sahipliğinde başladı. 

Atatürk Kültür Merkezi salonunda başlayan ve 11 Kasım'a kadar devam edecek olan konferans sonunda yazılı ve poster şeklinde yaklaşık 100 bildiri sunulacak. Konferansta, Kıyı Yönetimi, Kıyı Planlama ve Kıyı Kullanımı, Yasal Konular, Kıyı Koruma ve Özel Koruma Alanları, Biyoçeşitlilik ve Soyu Tehlike Altındaki Türler, Kıyı ve Deniz Turizmi, Rekreasyon, Deniz Taşmacılığı ve Sorunları, Limanlar, Kıyı Suları Kalitesi ve Kirlenme, Atık Yönetimi; Kıyı Mühendisliği, Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri konuları ele alınacak. 

Konferansa kıyı belediyelerden sadece Akyaka Belediye Başkanı Ahmet Çalca ve Köyceğiz Belediye Başkanı Salih Erbay'ın katılması ise dikkat çekti. 

Konferansın açılışında konuşan Kıyı Yönetimi Türkiye Milli Komitesi Başkanı ve Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Erdal Özhan, bugüne kadar yapılan konferanslarda 6 bine yakın bildiri sunulduğunu belirterek, "Konferansımızda, güncel kıyı yönetimi konularının yanı sıra, Bütünleşik Kıyı Yönetimi ve Gökova Projesi, Kıyı Kanununda Yapılmak İstenilen Değişiklikler ve Turizm Bölgesi Tanımlı Kıyı Alanlarında 

İmar Yetkisinin Belediyelerden Alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Verilmesi ve Yeni Çevre Yasası'nın Kıyı Yönetimi Açısından Getirdikleri konulu 4 tartışma oturumu yapılacak" dedi. 

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şener Oktik de, Muğla Üniversitesi'nin kurulduğu 1992 yılından bu yana Muğla'nın sorunlarıyla ilgili ulusal veya uluslararası toplantılar düzenlediklerini kaydederek, "Kıyı Yönetimi Konferansı, Muğla açısından çok önemli. Türkiye'de en fazla kıyı şeridine sahip Muğla'nın kıyı sorunlarının masaya yatırılacağı bu konferansın özellikle üniversitemiz tarafından yürütülen Gökova Projesi'ne büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu. 

Muğla Valisi M. Temel Koçaklar ise yeşille mavinin buluştuğu, Ege ile Akdeniz'i birbirine bağlayan, dantel gibi kıyılara sahip Muğla'nın itici bir güç oluşturduğunu ifade ederek, "Muğla il olarak Türkiye'nin kıyı alan varlığının yüzde 13.5, Ege'nin de 3'te birlik kıyısına sahip. 1995 yılından sonra Muğla, yüzde 20'lik bir nüfus artışına neden olmuş. Bu da gösteriyor ki, kıyıda sınırı bulunan illerin içinde en fazla göç alan il durumunda" şeklinde konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2006 Salı 17:16:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?