5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Kızkumu için turnikeye izin çıktı

MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’ni bağlı Orhaniye Köyü’ndeki, denizin üzerinde kırmızı kumlardan oluşan, üzerinde yürüyenlerin hayran kaldığı Kızkumu’nun gelecek yıllara kalması için koruma amaçlı turnike sistemine Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan izin çıktı.

İki ay içinde bitirilmesi düşünülen turnike sistemine göre kum üzerinde 09.00 - 19.00 saatleri arasında bir seferde 140 kişi 45 dakika yürüyebilecek. Böylece, yıllık ortalama 500 bin olan ziyaretçi sayısı 216 bine düşürülecek. Günlük ziyaretçi sayısı ise 1800 ile sınırlı olacak.

Marmaris’e 30 kilometre uzaklıktaki Orhaniye Köyü’nde, başlangıcıyla bitiminde 1,5 metrelik iki beyaz deniz kızı heykelinin bulunduğu sığ kum, yerli ve yabancı turistlerin dilek yolu haline geldi. Her yıl 500 bin kişinin ziyaret ettiği kumda yürüyüşe başlamadan dilek tutan ve ikinci heykele ulaşıncaya kadar dileklerinin gerçekleşeceğine inanan turistler, Kızkumu efsanesini de yaşattı. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında aşırı ilgi nedeniyle adeta izdihamın yaşandığı bölgedeki kumlar zamanla dağılmaya başladı.

Önlem olarak Kızkumu’nda develerle yapılan turlar yasaklansa da bu yeterli önlem olmadı. Ayrıca kumların dağılmasını engelleyen yosunların yok edilmesi riski artırdı. Kızkumu’nun yok olma tehlikesi baş gösterince Marmarisli çevrecilerin isteği üzerine Özel Çevre Koruma Kurumu ÖÇKK) olaya el koydu. Öncelikle kumun üzerindeki baskıyı azaltmak için tek seferde belli sayıda kişinin yürümesine izin verilmesini için turnike sistemi önerip, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na 13 Mayıs’ta gönderdiği yazıyla izin istedi. 23 Haziran tarihinde Muğla’da toplanan kurul, birinci derece doğal ve üçüncü derece arkeolojik SİT alanı içinde kalan kıyı okunun yayılan sediment malzemenin eski haline getirilmesi için yapılacak çalışmada, kıyıların herkese eşit ve serbest olarak yararlanması anayasal bir hak olduğuna dikkati çekip, "Bölgenin "Kıyı oku ve kıyı kordonu’ olarak tanımlandığı gözetilerek, doğal özelliğini koruma amacıyla turnike ve benzeri koruyucu önlemlerin alınmasının uygun olduğuna karar verildi" diyerek imza altına aldığı raporu geçen 7 Temmuz’da Muğla Özel Çevre Müdürlüğü’ne gönderdi.

ŞAMANDIRA İLE ÇEVRİLECEK

Muğla ÖÇKK Müdürlüğü Su Ürünleri ve Şehir Plancısı mühendisleri Kızkumu’nda hemen çalışma başlattı. İnceleme sonunda nasıl bir turnikenin yapılacağı ve nasıl işleyeceğiyle ilgili rapor hazırlandı. Mayıs-Ekim ayları arasında yoğun bir turist akınına uğrayan kızkumu için alınan kararlarla ilgil rapor açıklandı.

Rapora göre, "Kızkumu’nun teknelerden korunması için etrafı tamamen şamandıra sistemi ile çevrelenecek. İnsan sayısını kontrol etmek amacıyla Kızkumu girişine ahşap, portatif 6 metrekare alan içinde sayaçlı turnike yapılacak. 28 bin metrekare olan Kızkumu’na, 200 metrekare /kişi modülü ile alanda olması gereken maksimum insan sayısı anlık 140 kişi olacak. 500 metre olan yürüme uzunluğunun 45 dakikada yürünebileceği varsayılan alana 09.00-19.00 saatleri arasında giriş yapılacağından günlük maksimum 1800 kişi yürüyebilecek. Yaz sezonu kullanımı da 120 gün üzerinden hesaplanarak yıllık 216 bin kişi Kızkumu’nu ziyaret edebilecek.

İKİ AY İÇİNDE TURNİKELER TAKILACAK

ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık, Kızkumu’nun, bölgeye gelen bütün turistlerin ilgisini çektiğini, herkesin yalınayak kırmızı kumda yürüyerek bunu hissetmek istediğini söyledi. Bölgede bu işten ekmek kazanmak isteyenlerin, işi biraz daha ileri götürebildiğini, önceki yıllarda develerle turlar düzenlendiğini kaydeden Özyanık, "Aşırı kullanım ve aşırı baskının Kızkumu’nun kaybolma riskini getirdi. Doğrudan yasak getirmek yerine, bir dizi önlem almayı uygun gördük. Öncelikli olarak turnike sistemine geçilmesini istedik. Olumlu yanıt aldık. Hemen işe koyulduk. Turnikelerin yapımı ihale aşamasına geldi. Sanırım iki ay gibi bir süre içinde turnikeler takılmış olur. Burası sürekli kullanmak istiyorlarsa buna herkesin yardımcı olması gerekiyor. Zaten buraya tur düzenleyip para kazananlar da bizim düşüncemiz doğrultusunda olmalı. Burası olmazsa o kazanç kapısı da kapanır. Oraya izinsiz ve kontrolsüz olarak fiziki müdahale de yapılıyor. Başında sürekli duramadığımız için bunu önleme şansımız yoktu ama artık orada görevli arkadaşlarımız olacağından her türlü fiziki müdahale de ortadan kalkacak" dedi.

 

...
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2011 Cuma 13:06:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?