22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Knidos kazıları durdu

Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan Knidos antik kentindeki kazılarda usulsüzlük yaptığı müfettiş raporuyla tespit edilen Prof. Dr. Ramazan Özgan’ın kazı izni iptal edildi. Rapora göre Özgan, kazılar sonucunda çıkan eserleri müzeye teslim etmeyerek envantere sokmadı.

Ege’nin en ucundaki Knidos antik kenti, 1988’den bu yana Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Özgan tarafından kazılıyordu.

Geçen yıl şubat ayında Muğla Valiliği eski eser kaçakçılığı yapıldığı gerekçesiyle 14 Şubat 2007’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bilimsel kazı heyetini şikâyet etmişti.

Marmaris Müze Müdürlüğü uzman raporunda 1990, 1991, 1994 ve 1999 yıllarında müzeye hiçbir eserin teslim edilmediğini ve kazı evi eser deposu bahçesinde çok sayıda eserin düzensiz ve bakımsız bir şekilde tutulduğu ileri sürülmüştü. Bundan 15 ay sonra 22 Mayıs 2008’de Kültür ve Turizm Bakanlığı ancak soruşturma açabildi.

Tam önlem alınmadı’

Müfettişlerin raporu göz önünde bulunduran bakanlık, Özgan’ın Bakanlar Kurulu kararıyla verilen ruhsatını iptal etti. Milliyet’in konuyla ilgili soruları üzerine bakanlık şu açıklamayı yaptı: “Müfettişler, Knidos kazı evi deposunda komisyon raporuyla müze envanterine girebilecek çok sayıda kültür varlığını ve bu durumun 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na aykırı olduğunu tespit etti.

Ayrıca yönetmeliklere ve Kazı ve Sondaj Ruhsatnamesi’nin 3k maddesine de aykırı olduğu belirlendi. Müzelik değerdeki çok sayıda eserin Marmaris Müze Müdürlüğü’ne teslim edilmediği ve kazı evi deposunda tutulduğu tespit edildi. Tiyatronun restorasyonunda alınması gerekli korumaya yönelik önlemlerin Özgan tarafından tam olarak alınmadığı ortaya çıkmıştır.”

Kazı bölgesi temizlenecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı ayrıca iptal edilen kazıların Marmaris Müzesi tarafından sınırlı olarak devam ettirileceğini bildirdi. Helenistik dönem mimari parçalarının envanterlerinin yapılarak koruma altına alınacağı, nekropol (mezarlık) alanında bulunan eserlerin tespit ve envanterlerinin yapılması ve antik kentte kazı yapılmaksızın genel bir temizlik çalışması yapılması istendi.

Geçmişte çok sayıda eski eser kaçakçılığının yaşandığı Knidos’ta kazı başkanının çıkan eserleri müzeye teslim etmemesi çeşitli spekülasyonlara neden olmuş, kazı ekibinin eski eser kaçırdığı iddia edilmişti.

Milliyet
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2008 Pazar 13:33:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?