16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Koç: Badem'i çocuk gibi büyüttük

İşadamı Mustafa Koç, Aydın'ın Didim İlçesi'nde yaralı bulunan ve Foça'daki Akdeniz Foku Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavisinin yapılmasını sağladığı ‘Badem' adı verilen Akdeniz fokunu,, koruma altına alındığı Marmaris'teki özel havuzunda ziyaret etti. Teknesiyle gittiği koyda Badem'le 2 saat yüzüp oynayan Mustafa Koç, onu bir çocuk gibi büyüttüklerini belirterek, ‘Karşımda bu kadar güzel ve akıllı bir hayvan bulacağımı düşünmemiştim. Bütün duygu ve arzusu insanlarla oynamak. Badem'le geçirdiğim dakikaları anlatmaya kelimeler yetmez” dedi.


Didim sahillerinde kıyıya vurmuş ve bitkin halde bulunan yavru Akdeniz fokunu ‘evlat’ edinip, tedavisini ve rehabilitasyonunu üstlenen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, ‘Badem’ adını verdiği foka olan ilgisini hiç kesmedi. Geçen ay Gökova'da Akbük Plajı'nı mesken tutan ‘Badem'i denizde gören Koç, bu şekilde doğal ortama alışamayacağının anlaşılması üzerine hazırlanan projeye de destek verdi.


‘Badem’ geçen haftalarda Çevre ve Orman Bakanlığı'nın izni ile Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) ve Akdeniz Foku Araştırma Grubu (AFAG) uzmanları tarafından yakalanıp geçici olarak bir havuza konuldu. ‘Badem’ için Gökova Körfezi'nde kara ulaşımı olmayan, insanlara uzak bir koyda 2 bin 500 metrekarelik, her türlü ihtiyacını karşılayan havuz da Mustafa Koç'un sponsorluğuyla yapıldı. Yeni havuzuna bir hafta önce taşınan ‘Badem'i, Mustafa Koç yerinde ziyaret etti. İyi bir balıkadam olan Koç, ‘Badem'le havuzda birlikte yüzüp oyun oynadı.


“KASIM'DA YENİDEN DOĞAL ORTAMINDA”


Nesli tükenmekte olan dünyadaki sayıları 500- 600 kadar kalan Akdeniz fokunun 100'ünün Türkiye'de olmasının çok önemli olduğunu vurgulayan işadamı Mustafa Koç, ‘Badem'in yapısı itibariyle böyle bir ortamda bulunmasının doğru olmadığını söyledi.


‘Badem'in içinde bulunduğu ortamların kendilerini havuz hazırlamak zorunda bıraktığını ifade eden Mustafa Koç şunları söyledi:
“Bunun geçici bir durum olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Kasım ayından itibaren ortalık biraz daha sakinleşip, deniz sezonu bitince kendisini tekrar doğaya salacağız. Badem'in evveliyatına baktığımız zaman biz onu çok küçük yaşta, neredeyse ölmek üzereyken bulduk. Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) ve Akdeniz Foku Araştırma Grubu (AFAG) üyesi Zafer Kızılkaya, doğrudan Didim'e giderek ilgilendi. Peşinden de hemen beni haberdar etti. Ne zaman bir yerlerde dalış yapsam, bir foka rastlamayı ümit ederdim. Haberi alınca Zafer'e ‘Ne gerekiyorsa yapalım, yavru foku kurtaralım’ dedim. Zafer Bey, Foça'daki Club Phokia Oteli'nin sahibi ile temasa geçti. Bize otelin havuzu tahsis edildi. Havuz yanında hemen bir rehabilitasyon merkezi kurduk. Hollanda'dan bir fok eksperi getirttik. Badem'e itina ile bakarak çocuk gibi büyütüp bu duruma getirdik.”


‘VAHŞİ OLDUĞU UNUTULMAMALI’


Geçen nisan ayında doğal ortamına salınan fok ‘Badem'in, insanlara gereğinden fazla alıştığına dikkati çeken Mustafa Koç, şöyle devam etti:
“Gideceğini tahmin ediyorduk. Ancak, deniz sezonu açılınca Gökova Körfezi'nin çeşitli yerlerinde ve Datça sahillerinde görülmeye başladı. İnsanlar, ona bilinçli veya bilinçsiz olarak evcil hayvan muamelesi yaparak, oynamaya başladı. Kuyruğundan çekiştirip, kıyıya çıkarmak isteyenler, börek vermek isteyenler oldu. Bunların çoğu iyi niyetle yapılıyordu belki ama ‘Badem'in vahşi bir hayvan olduğu unutulmamalı. Bir iki ısırma olayı oldu. Yüzerken, oynamak isterken zaman zaman insanların üzerine abanıyor. Panik yaratıyor. Bu nedenle, kendisini havuzda koruma altına almaya mecbur kaldık.”


Mustafa Koç, SAD ve AFAG üyesi Zafer Kızılkaya'dan fok ‘Badem'i çok dinlediğini ancak karşısında bu kadar ‘güzel’ ve ‘akıllı’ bir hayvan bulabileceğini hiç düşünmediğini de kaydetti. Görenlerin ‘Badem'in kötü niyetli bir hayvan olmadığını hemen anladığını da aktaran Mustafa Koç, “Bütün duygu ve arzusu insanlarla oynamak. Badem ile geçirdiğim dakikaları anlatmaya kelimeler yetmez. Badem'i bu hale getirmek gerçekten çok değişik bir duygu. Badem gibi hayvanlara kesinlikle yardım etmek isterim. Bu benim bir insanlık görevim” dedi.


Mustafa Koç, fok ‘Badem'e gerekli ilgiyi gösteren herekese de teşekkür etti.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2008 Pazar 15:04:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?