16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Komando eğitimli dondurmacılar!

Bodrum'da  işadamı Kaan Toker'in 17 yıl önce kurduğu 20 botlu ‘Deniz Üstü Dondurma Timi’ Bodrum'dan Gökova'ya kadar 750 kilometrelik kıyı şeridinde bir yandan tatilcilere serin lezzet taşırken, ölümle burun buruna gelenlerin de can simidi, cennet koyların gönüllü çevrecisi oldu.

Yat ve günübirlik tur teknesinde yerli ve yabancı turistlere deniz üstünde dondurma keyfi yaşatan, cankurtaran, balıkadam ve dalgıç eğitimli, 3 dil bilen dondurmacılar, bugüne kadar üçü kaçak 11 kişiyle altı köpeğin hayatını kurtardı, denizde mahsur kalan onlarca kişiye yardım eli uzattı.


Bodrumlu işadamı 43 yaşındaki Kaan Toker, Gökova Körfezi'nde teknelere dondurma servisi yapmak için 17 yıl önce 20 botla profesyonel bir ekip kurdu. Cankurtaran, balıkadam ve profesyonel dalgıç lisanslı 20 dondurma satıcısı, Gökova açıklarında günübirlik tur tekneleri ile özel yatlara ambalajlı dondurma satarken, denizde çok sayıda olayla karşılaştı. Dondurmacılar, denizde tekneleri alabora olan ya da arızalanan üçü göçmen 11 kişi ve altı köpeğin yaşamını kurtardı, yine denizin ortasında mahsur kalan çok sayıda kişinin imdadına yetişti. Tim, bu yıl içinde de dört turistin bulunduğu yelkenlinin dümeninin kilitlenmesi üzerine, yardım eli uzattı, sürüklenmesini önledi. Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan ve dondurma firması müfettişi Aykut Erol, geçen yıl timi Cumhuriyet altınıyla ödüllendirdi.


3 İTALYANI KURTARDILAR

Dondurmacılar, son olarak geçen hafta Orak Adası açıklarında motoru bozulan, akıntı ve rüzgarın etkisiyle Datça açıklarına sürüklenen Angel 4 isimli yatın zodiak botundaki üç İtalyan turiste yardım eli uzattı. Timin Bodrum sorumlusu Ali Budur, botu yedeklerine alarak, tekneye ulaştırdı. Kabus dolu iki saatin ardından tekneye ulaşmayı başaran turistlerden 34 yaşındaki İtalyan mimar Nesta Panucci yaşadıklarını şöyle anlattı:


“Sekiz yıldır Bodrum'dan mavi yolculuğa çıkıyoruz. Botla koyları dolaşırken motorumuz arıza yaptı ve akıntıyla sürüklenmeye başladık. Dalgalar da şiddetli rüzgar nedeniyle artmıştı. Uzaktan geçen dondurma botundaki görevliler bizi farketti, bizi tekneye kadar çekti. Deniz ortasında yardıma gelen dondurmacıyı görünce gerçekten çok şaşırdım. Ege Denizi'nde hayatımızı bir dondurmacının kurtardığını anlatsam kimse inanmaz. Dondurmacı birer de dondurma ikram etti. Çok heyecanlı ama hoş bir anı oldu.”


KOMANDO EĞİTİMLİ DONDURMACILAR
Bölgede 20 botla günde toplam 600 mil yol kat ederek turistlere deniz ortasında dondurma keyfi yaşatan dondurma timlerinin Gökova'nın cennet koylarından Orak Adası, Kara Ada, Kisebükü, Mazı, Çökertme, Akvaryum ve Haremtan koylarını temizlediği, pırıl pırıl yaptığı da belirtildi. İşadamı Toker çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
“17 yıl önce kurduğumuz dondurma timi kısa zamanda büyüdü. Askerliğini çoğu komando olarak yapmış elemanlarımız sıkı bir eğitimden geçtikten sonra Gökova'nın dört yanında dondurma satarken, acil kaza veya olaylarda da yardıma ihtiyacı olanların imdadına yetişti. Acil akaryakıta ihtiyacı olanlardan, sağlık sorunları yaşayanlara kadar herkese elini uzattı. Turizmi olumsuz etkileyecek unsurlara ilgili birimlerle birlikte eğildiler. Turizme de hizmet veriyorlar. Günün 18 saati deniz ortasında olan ekiplerimiz herkese yardımcı olmaya çalışıyor.”


KAYMAKAM: HERKESE ÖRNEK OLSUN

Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan denizde yaşanan felakette kendi hayatını tehlikeye atarak insanları, hayvanları kurtaran, olumsuzlukları ilgili birimlere haber vererek harekete geçiren genç personelin duyarlı davranışlarının turizm bölgesinde faaliyet gösteren diğer sektör çalışanlarına da örnek olması gerektiğini söyledi. Kalkan, “Ülkemize gelen turiste bir ürün satmaktan ve para kazanmaktan çok, o turistin can ve mal güvenliği, denizlerimizde ve karada güvenli bir şekilde tatil yaptığını hissetmesi ve ülkesine mutlu dönmesi bizim için bıraktığı paradan çok daha önemli” dedi.

Radikal
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 09:45:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?