22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Kömürler çevre mevzuatına uygun

Muğla’da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kanalıyla fakir ve yardıma muhtaç ailelere dağıtımı gerçekleştirilen kömürlerin hava kirliliğine neden olduğu iddiaları üzerine Muğla valiliği açıklama yaptı. Açıklamada, kömürlerin çevre mevzuatına göre dağıtımının yapıldığı açıklandı.

Yapılan açıklamada, “Kışlık yakacak ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla TKİ Genel Müdürlüğünce Vakfımıza tahsis edilen toplam 475 ton kömür, İlimiz Merkez Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca, Merkeze bağlı Mahallelerde, köy ve kasabalarda ikamet eden toplam 678 fakir ve muhtaç aileye (700’er kg olmak üzere) Temmuz-Eylül 2008 tarihleri arasında dağıtılmıştır. Dağıtılan kömürler TKİ Genel Müdürlüğünün belirlediği KİAŞ firmasınca temin edilmiştir. Bu kömürlerin numuneleri Çevre ve Orman İl Müdürlüğünce alınarak Çevre ve Orman Bakanlığı laboratuarlarında analizleri yapılmış ve kömür değerlerinin çevre mevzuatına uygun olduğu anlaşılmıştır. Vakfımız sorumluluk bölgesinde dağıtılan 475 ton kömürün yaklaşık 195 tonu Muğla Merkez Mahallerinde ikamet eden 278 aileye, geri kalan 280 tonu Merkeze bağlı Yerkesik, Yeşilyurt, Bayır ve Kafaca Beldelerine bağlı 21 köydeki 400 aileye dağıtılmıştır. Gazetelerde yazılan haberlerde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımızın fakir ailelere dağıttığı kömürler nedeniyle Muğla Merkezinde hava kirliliğinin oluştuğu ifade edilmektedir. Genellikle kömürle ısınan ilimiz merkez mahallerinde toplam 27 bin hanede yaşayan aileden sadece 278 aileye yaklaşık 195 ton kömür vakfımızca dağıtılmıştır” denildi.

678 aileye yapılan kömür yardımlarının mütevelli heyeti ile birlikte kararlaştırıldığı, bu ailelerin fakir ve muhtaç olduklarının vakıfça tespit edildiğinin altı çizilen açıklamada, “Gazetelerde iddia edilenin aksine; Dağıtımlar Aralık ayında değil, çok daha önce Temmuz- Eylül ayları içinde gerçekleştirilmiştir. Vakfımızca dağıtılan kömürlerin sadece yaklaşık 195 tonu Muğla il merkezi sınırları içinde kalmaktadır. 26 bin 722 adet hane halkının kömür yakıyor olabileceği düşünüldüğünde il merkezinde hava kirliliğinin Vakfımızca dağıtılan kömürlere bağlanamayacağı açığa çıkmaktadır. Vakfımızca dağıtılan kömür numunelerinin tahlilleri yaptırılmıştır ve mevzuata uygun olduğu anlaşılmıştır. Dağıtılan kömürler Vakfımıza TKİ Genel Müdürlüğü tarafından tahsis ve müteahhit firmasınca teslim edilmiştir. Hava kirliliğinden söz edildiğinde bunun tek nedeninin kömürün kalitesi olmadığı; yakma usulleri, tesisatların ve kazanların kalitesi, binaların fiziki ve yalıtım durumları, bunların periyodik temizlikleri, yakıcı personelin bilgi, beceri ve eğitim durumları, şehrin coğrafi konumu, rüzgarın etkisi, yerel yönetimlerin (belediyelerin) denetimi vb. nedenler mutlaka göz önüne alınmalıdır. Öte yandan ilimizdeki hava kirliliğini sona erdirecek olan doğal gaz getirilmesi çalışmaları Botaş AŞ tarafından başlatılmış ve hattın geçeceği arazilerin kamulaştırma aşamasına gelinmiştir” ifadelerine yer verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Aralık 2008 Cuma 13:56:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gültekin abdan IP: 88.243.129.xxx Tarih : 19.12.2008 22:30:55

ben gültekin abdan yapılan yardımları beğeniyorum ama bize yardım edilmiyor ben kendimi zor geçindiren biriyim ne anam var ne babam yardımlarınızı bekliyorum evim kira şu an ablamın yardımlarıyla geçiniyorum yardımlarınızı bekliyorum saygılarınızı arz ederim ilgilenirseniz sevinirim tel 02522146678 ev