5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Köpekleri zehirlediler

AKYAKA’DA KÖPEK İTLAFI

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde 24 köpek tarım ilacıyla toplu olarak zehirlendi. Köpeklerden 19’u ölürken, 5 köpek tedavi edilerek kurtarıldı. Sokak hayvanlarını ve özellikle de köpekleri hedef alan zehirleme olayı sonunda hayvan severler duruma tepki gösterdiler. Belde sakinleri zehirleme sonucu ölen ve yaşam mücadelesi veren köpekler dışında kuşların ve kedilerinde zehirden zarar gördüğünü ileri sürdüler. Belde sakinleri,yaşanan katliam sonrası vatandaşlar ölü köpekleri Obruk Alan mevkiinde açtıkları toplu çukurlara gömdüler.

Katliama şahit olan görgü tanıklarının bulunduğunu belirten hayvan severler, “Görgü tanıklarımız olsa bile henüz bu olayı kimin yaptığı konusunda net bir bilgiye ulaşamadık. Ancak ölen köpeklerden birinin otopsi sonucunun, kullanılan zehir türünün belirlenmesi, sorumluların bulunmasına ve diğer köpeklerin zehirlenmesini önlemeye katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dediler.

BELDE SAKİHLERİ TEDİRGİN

Belde de geçtiğimiz yıllarda da sıkça gündeme gelen sokak hayvanlarına yönelik zehirleme olayları, evcil hayvan sahiplerini ve vatandaşları tedirgin etti. Evlerinde veya bahçelerinde evcil hayvan besleyen Akyakalılar, hayvanlarını sokağa çıkarmaya çekindiklerini belirttiler. Yapılan katliamın sorumlusunun kendi evcil hayvanlarına da zarar vermesinden endişe duyduklarını anlatan belde sakinleri, “Bu olay toplu bir hayvan katliamıdır. Yapılan zehirleme ise çok büyük tehlike oluşturmaktadır. Zehirlemeden sadece sokak köpekleri değil, diğer hayvanlar da zarar görmüşlerdir. Evcil hayvanlarımızı sokağa çıkarmaya korkuyoruz. Ayrıca çocuklar için çok uygun bir doğa ortamına sahip olan beldemizin sokakları zehir dolu. Çocuklarımız her gün sokakta. Onların da sağlığından endişe ediyoruz” diyerek yaşanan olaya tepki gösterdiler.

Akyaka’da yaşayan 23 yaşındaki Melek Tunçelli, bahçesine girilerek Mix cinsi bir köpeğinin zehirlenerek öldürüldüğünü söyledi.

Tunçelli, “Bu hayvanların kimseye zararı yok. Hepsi aşılı ve küpeli. Ayrıca Pembe isimli Mix cinsi köpeğim evimin bahçesine girilerek zehirlendi. Veterinere götürmemize rağmen kurtarılamadı. Bu yaşanan ilk olay değil. Gerekli birimlere şikâyetlerimizi ilettik. Sorumluların cezalandırılmasını istiyorum” dedi.

TARIM İLACI KULLANILIYOR

Gökova beldesinde faaliyet gösteren Medika-Vet isimli hayvan hastanesi Veterineri hekim Göksel Bayramlı bölgede toplu zehirlenme olaylarının son zamanlarda sıkça yaşandığını söyledi. Bayramlı, “Toplu zehirlenme vakalarının ardından hayvanlar üzerinde yaptığımız otopside, tarım ilacına rastladık. Bu ilacı ziraat mühendisi reçeteye yazmadığı sürece satışı yasak. En son 3 köpek zehirlenme vakasıyla hastanemize geldi. Birisini kurtaramadık. Birisinin de kurtulma ümidi olmadığı için ötenazi uyguladık. Sadece bir köpek sağlığına kavuştu. Acı bir olay. Ne yazık ki tarım ilacı çok güçlü bir etki oluşturduğu için toplu zehirlenmelerde vakaların önemli bir kısmını kaybediyoruz” diye konuştu.

“ÖNLEM ALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”

Akyaka Belediyesi’nde zabıta memuru olarak görev yapan Nilgün Eroğlu, yaşanan olaydan dolayı büyük üzüntü duyduklarını ifade ederek şunları kaydetti:

“Belediye olarak bir bakım evi yapmak için çalışmalarımız sürüyor. İlgili kurumlarla yazışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki süreçte bakım evi ve rehabilitasyon merkezimizi kuracağız. Beldemizde sokak hayvanları sürekli artıyor. Burada birçok hayvanseverimiz olduğu için vatandaşlar, nasılsa onlar bu hayvanlara bakıyor düşüncesiyle hayvanlarını buraya bırakıyor. Bunun önüne geçemiyoruz. Çevre köy muhtarlarına kısırlaştırma ve halkı bilgilendirmek için yazılar gönderdik. Ancak bir cevap alamadık. Son olay Pazar günü yaşandı. 24 köpek zehirlendi. Bunlardan 19’u ölürken, sadece 5’i kurtarılabildi. Jandarma ve Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduk. Görgü tanıklarının ifadeleri doğrultusunda olayla ilgili bir kişinin ifadesine başvuruldu. Ancak zehirlenme olaylarıyla ilgili ekstra bir önlem almamız mümkün görünmüyor.”

“HER YIL KATLİAM YAŞANIYOR”

Akyaka’nın hayvan dostu bir belde olduğunu belirten hayvan severler, sokak hayvanlarının kimseye zarar vermediğini ifade ederek şunları kaydettiler:

“Akyaka, Muğla bölgesinde sokak hayvanlarının tüm sağlık kontrollerinin, aşılarının yapıldığı, sokak hayvanlarının evcilleştirildiği ve sahiplendirilmeye çalışıldığı bir belde olarak bilinmekte. İnsanlara hiçbir koşulda zarar vermeyen bu evcil sokak köpekleri Akyaka sakinleri ile bütünleşmiş durumda. Ancak her yıl birkaç defa sistemli olarak gerçekleştirilen zehirlenmeler ile Akyakalılar her gün birlikte oldukları ve bir doğal yaşam alanını paylaştıkları dostlarını kaybediyorlar. Sorumluların bir an önce bulunup cezalandırılmasını istiyoruz”

AKYAKA’DA KÖPEK İTLAFI
AKYAKA’DA KÖPEK İTLAFI
AKYAKA’DA KÖPEK İTLAFI
AKYAKA’DA KÖPEK İTLAFI
İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2011 Salı 18:45:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Metin Arslan IP: 84.113.10.xxx Tarih : 16.07.2011 07:44:45

Haziran ayinda tatilimi gecirdigim Akyaka'da bu köpekler ilgimi cekmisti. Insanlara karsi cok yakin ve zararsizdilar. Hatta bir tanesinin basini oksamistim ve epey uzun süre pesimden gelmistim. Cogu uyku halindeydi. Acaba bilincli olarak uyutuluyormu diye cevreye sormustum. Sicaktan uyuduklari cevabi pek tatmin etmemisti