22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Kopyasına 2 milyon dolar istediler

Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan dünyanın en büyük mermer antik kenti Stratonikea kentinin doğuşunu anlatan ve orijinalleri Avrupa’nın önemli müzelerinde bulunan eserlerin kopyalarının Muğla’ya getirilmesi için Kaymakamlık çalışma başlattı.


İtalya, Hollanda, Fransa ve Macaristan’da bulunan 7 adet resmin kopyalarını isteyen Yatağan kaymakamlığı, kopya resimler için 2 Milyon Amerikan doları yani yaklaşık 3 milyon YTL fiyat biçilince, resimleri Atatürk İlköğretim Okulu Görsel Sanat Öğretmeni Gürol Aytepe’ye çizdirme kararı aldı.


Resimlerin benzerlerini antik kentte çizen Gürol Aytepe, “Türkiye’de ilk defa bu tablonun benim tarafımdan yapılması çok güzel bir duygu. Yatağan ve çevresine ait bir aşk öyküsünü ve efsaneyi canlandırmak gurur verici” dedi.


‘Stratonikea antik kentinin dünyadaki en büyük mermer kenti olduğunu belirten Yatağan Kaymakamı Şehmus Günaydın, antik kentin tanıtılması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bu amaçla yurt dışında bulunan müzelerden Stratonikeia’nın kuruluşunu anlatan resimlerin kopyalarını istediklerini belirten Kaymakam Günaydın, “İlçemizin sınırları içinde bulunan bu antik kent dünyanın en önemli merkezlerinden birisi. Tarihte bu kentte ölümüne aşkın hikayesi yaşandı. Burayı dünya tanıyor hikayesini ezbere biliyorlar. Bu nedenle buranın tanıtımı için bu resimlerin kopyalarını getirterek kentin tanıtımını yapmaya karar verdik. Dünyanın saygın müzelerinde bulunan eserlerin kopyaları için bizden 2 Milyon Dolar istendi. Bu büyük bir rakam. Biz de Yatağan ilköğretim okulundaki hocamızla konuşarak bu resimlerin benzerlerini çizmesini istedik. Resimler tamamlandığında Antik kentin tanıtımı için kullanacağız. İlk resmin çizimi başlandı. Daha sonra da diğerleri çizilecek. Kentin dünyanın en saygın ressamları tarafından çizilen resimleri yaklaşık 3 asırlık geçmişe sahip. Böyle önemli bir potansiyeli olan kenti, turizm amacıyla kullanmalıyız” şeklinde konuştu.


TOBLO ŞEHRİN GİRİŞİNE ASILACAK
Yatağan Kaymakamı Şehmus Günaydın, yapılan ilk resmi antik kentin girişi olan Yatağan-Milas-Bodrum karayoluna ışıklandırarak asacaklarını belirtirken, “Burası yılın 12 ayı turist çekebilecek bir merkez. Bu merkezin tanıtımı hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağız. Antik kentin girişine asacağım tablo turist çekecek” dedi.
Stratonikea Antik kentinin içinde bulunan sokakta tüm antik yapıların restore edileceğini söyleyen Kaymakam Şehmus Günaydın, “Bu sokakta bulunan tarihi eserlerin dünyada benzerleri yok. Burayı ayağa kaldırmak istiyoruz. Antik kentin bugünkü haline geleceğini sanıyorum ki kimse hayal bile etmemişti. Camini restorasyonu ile kent canlandı. Turizmde cazibe merkezi olmaya başladı. Caddedeki yapıların tümünün restorasyonu ile kent asırlar önceki görünümüne kazanacak ve turizm için önemli bir potansiyel oluşturacak” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 13:05:21
Güncelleme :11 Kasım 2008 Salı 13:16:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?