22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Kopyasına 2 milyon dolar istenmişti

Muğla’nın Yatağan ilçesinde bulunan dünyanın en büyük mermer antik kenti Stratonikeia kentinin doğuşunu anlatan ve orijinalleri Avrupa’nın önemli müzelerinde bulunan eserlerin kopyaları için 2 milyon YTL istenmesinin ardından Yatağan Kaymakamlığı tablolardan birisinin kopyasını Yatağan Atatürk İlköğretim Okulu Görsel Sanat Öğretmeni Gürol Aytepe’ye yaptırdı. İtalya, Hollanda, Fransa ve Macaristan’da bulunan 7 adet tablonun kopyalarını Yatağan Kaymakamlığı istemişti. Müzeler, tablolar için 2 Milyon Amerikan doları fiyat biçince, kopyaları alınmaktan vazgeçildi.

3 ASIRLIK TABLO HAZIR
Yatağan Kaymakamlığı ve Yatağan Belediyesinin katkılarıyla yaklaşık 2 ay önce Atatürk İlköğretim Okulu Görsel Sanatlar Öğretmeni Gürol Aytepe tarafından çizilen tablo tamamlandı. Tablo Yatağan-Milas-Bodrum karayolunun üzerindeki Stratonikeia antik kentinin girişine asılarak ışıklandırılacak.

12 BİN YTL’YE MAL OLDU
Dünya’nın en büyük antik mermer kenti ve ölümüne aşkın hikayesinin yaşandığı Stratonekeia Antik kentinin tanıtımı için kentin girişine panoyla konulacak tablo 12 bin YTL’ye mal oldu. Ayrıca girişe Gladyatör resimlerinin de konulacağı bildirilirken, bu tabloların Yatağan ve Stratonikeia’nın tanıtılmasında büyük katkı sağlayacağı ifade edildi.

ÖLÜMÜNE AŞKIN HİKAYESİ BU KENTTE YAŞANDI
Yatağan Kaymakamı Şehmus Günaydın, antik kentin tanıtılması için çalışmaların sürdüğünü, bu amaçla yurt dışında bulunan müzelerden Stratonikeia’nın kuruluşunu anlatan resimlerin kopyalarını istediklerini belirtirken “İlçemizin sınırları içinde bulunan bu antik Mermer kenti dünyanın en önemli merkezlerinden biridir. Ayrıca ölümüne aşkın hikayesi bu antik kentte yaşandı. Ancak buranın geçmişini bilmeyen vatandaşlarımız var. Burayı dünya tanıyor, hikayesini ezbere biliyorlar. Dünyanın saygın müzelerinde bulunan tabloların kopyaları için bizden 2 Milyon Dolar istendi. Biz de tabloların benzerini yapmaya karar verdik. Şu anda tablo tamamlandı ve tarihi antik kentin girişine ışıklandırılmış şekilde asılacak” dedi.

TÜM SOKAK RESTORE EDİLECEK
Stratonikea Antik kentinin içinde bulunan sokakta tüm antik yapıların restore edileceğini söyleyen Kaymakam Şehmus Günaydın, “Bu sokakta bulunan tarihi eserlerin dünyada benzerleri yok. Bu tarihi kenti ayağa kaldırmak istiyoruz. Caminin restorasyonu tamamlandıktan sonra kent canlandı. Turizmde cazibe merkezi olmaya başladı. Caddedeki yapıların tümünün restorasyonu ile kent asırlar önceki görünümüne kazanacak ve turizm için önemli bir potansiyel oluşturacak” diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 14:55:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?