22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Korsan hamam kavgası

Hamamcılar Derneği, otellerdeki ‘korsan’ hamamları, 'Türk hamamı' imajını zedeledikleri gerekçesiyle mahkemeye verecek 

Muğla'nın Marmaris İlçesi'ndeki hamam sahipleri, otellerin bodrum katlarında hijyenik olmayan ortamlarda ‘hamam’ adı altında ruhsatsız faaliyet gösterdiğini ileri sürdükleri 24 işletme hakkında, haksız rekabet yarattıkları ve ‘Türk hamamı’ imajını zedeledikleri gerekçesiyle dava açmaya hazırlanıyor. Hamamcılar, ‘korsan’ olarak niteledikleri rakiplerinden bazılarının, Rus kadınları tellak olarak çalıştırdıklarını, ücret almadan kabul ettikleri turistlerden para kazanmak için alkollü içki sattıklarını iddia etti.

Mart 2004'te kurulan, hamam işletmecileri ve çalışanlarından oluşan, 100 üyesi bulunan Marmaris Hamamcılar Derneği, bu yaz sezonu başında ‘korsan’ çalışan rakiplerine karşı savaş açtı. Dedektif gibi çalışan dernek üyeleri, ilçe merkezi ile Armutalan ve İçmeler beldelerindeki otellerin içerisinde, seyahat acenteleri tarafından ‘Türk hamamı’ adıyla pazarlanan, dışarıdan kendilerinden çok düşük fiyatlarla hatta ücretsiz müşteri kabul eden, hijyenik şartlara uymayan, küçük alanlara sahip olan, ruhsatsız çalıştırılan 24 tesis tespit ettikleri ileri sürdü. Tespitlerini ‘delil’ niteliği taşıdığını düşündükleri fotoğraf ve görüntülerle birlikte bir dosyada toplayan hamamcılar, hazırladıkları dosyanın birer örneğini de gerekli yasal işlemlerin yapılması için ilçe ve belde belediyelerine, İl Sağlık Müdürlüğü ile Maliye'ye teslim etti. Ancak aradan geçen 1 ay içerisinde sadece bir işletmeyle ilgili işlem yapıldığını öğrenen hamamcılar, bu kez yargıya başvurmaya karar verdi. Hamamcılar, avukat Necmettin Yankol'u, 24 işletmenin yargı emriyle denetlenmesini sağlamak amacıyla mahkemeye başvurmakla görevlendirdi.


TÜRSAB'tan yardım istediler

Hasan Yılmaz başkanlığındaki Bahattin Dedeoğlu, Mehmet Tuğcu, Nuray Dedeoğlu ve Ertan Korkmaz'dan oluşan dernek yönetim kurulu ile Avukat Necmettin Yankol, mahkemeye başvurmadan önce konuyla ilgili bilgi vermek amacıyla Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ'ı ziyaret etti. İsmail Özbozdağ'dan kaçak çalıştırılan hamamları pazarlamaması konusunda yardım istendi.
Marmaris Hamamcılar Derneği Başkanı Hasan Yılmaz, İsmail Özbozdağ'a dertlerini anlatırken ‘korsan’ diye adlandırdığı hamamların kişi başı 5 ila 10 YTL arasında sembolik ücret alınhdığını, hatta zaman zaman ücretsiz müşteri kabul ettiğini iddia etti. İddiasını elinde tuttuğu söz konusu hamamlara giriş için kesilmiş biletlerle doğrulamaya çalışan, ancak tüm otellerin altındaki hamamların aynı şekilde çalışmadığını vurgulayan Başkan Yılmaz, şöyle konuştu:

“3- 4 bin metrekarelik alanlara kurulu, yüzbinler hatta milyonlarca YTL değerindeki tesislerimiz sinek avlarken, devlete bir kuruş vergi vermeyen, 10- 15 metrekarelik küçük alanlarda, hiç de sağlıklı olmayan ortamlarda hizmet veren bu korsanlar bizden çok kazanıyor. Bizler hamamlarımıza gelenlerden hiç ekstra masraf almadan 15 ila 40 YTL arasında ücret talep ederken, onların en pahalısı 10 YTL. Para almayanları bile var. Ama kazanıyorlar. ‘Yok köpük masajı, yok bilmem ne masajı, ücretli içki servisi’ derken turistlere ekstra masraf çıkarıyor, tabiri yerindeyse kazıklıyorlar. Hem bizim ekmek paramızla oynuyorlar, hem dünyaca ünlü Türk hamamı imajını zedeliyorlar. Türk turizminin geleceği için en kısa süre içerisinde bunların önüne geçilmeli.”




Rus kadınlar kese yapıyor

Armutalan Hamamı’nın kadın işletmecisi Nuray Dedeoğlu da kendilerini ekonomik yönden zora sokan söz konusu tesislerin ‘Türk hamamı’ kültürüne zarar verdiğini savunarak, “Nerede görülmüş Türk hamamında Rus kadınların kese attığı masaj yaptığı? Bizde keseyi de erkek atar, masajı da erkek yapar. Hamamda bar olur muymuş? Bunların hamamında var. Para almadan kabul ettikleri turistlere fahiş fiyatla içki satıyorlar. Rus kadınlara masaj yaptırarak, hamamda içki satarak hamamcılık yapılır mı? Baba mesleğimi ya bunlar daha iyi biliyor ya ortada bir haksızlık var” dedi.

Dinlediği dertli hamamcılara hak verdiğini belirten TÜRSAB Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ ise, yaptırım güçleri olmamalarına rağmen üyelerini tek tek arayarak, müşterilerini yasal olarak çalışan hamamlara göndermeleri yönünde çağrıda bulunacağı sözü verdi.
Avukat Necmettin Yankol da bu hafta içerisinde belirlenen otellerin altındaki hamamların ruhsatının olup olmadığının, hijyenik koşullara uyup uymadığının ve bina projelerinde hamam olarak gözüküp gözükmediklerinin tespit edilmesi amacıyla yargıya başvuracaklarını belirtti.

Radikal
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2008 Perşembe 09:57:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?