16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Köylülerden Valilik önünde eylem

Muğla'nın Fethiye ilçesi Zeytinköy ve Yeşil Üzümlü beldesi sınırları içinde bir firma tarafından kurulmak istenen çimento fabrikasına karşı çıkan köylüler, Muğla Valiliği önünde eylem yaptı. Zeytinköy ve Yeşil Üzümlü beldesinden iki otobüs ve bir minibüsle Muğla Valiliği'ne gelen köylülere bölgede yaşayan yerleşik yabancılar da destek verdi. 

Köylülerin taşıdıkları dövizlerde, 'Köyümüzü peşkeş çektirmeyiz', 'Çevre katliamına hayır', 'Ormanları katletmeyin', 'Tütün bitti şimdi sıra zeytinde' sloganlarının yazılı olduğu görüldü. 

ÜZÜM VE ZEYTİN AMBARI YOK OLUYOR 

Köy sakinlerinden Bekir Karpuz, buraya köyde çimento fabrikasının açılmaması için geldiklerini belirterek "Zaten taş ocağı var. Bir de çimento fabrikası kurmak istiyorlar. Kurulmak istenen fabrikanın zeytin ağaçlarımıza uzaklığı 500-600 metre. Fabrika yetkilileri ise 3 kilometre çapında, zeytinlik ve tarım alanı yoktur diye ÇED raporu almış. Tarım İl Müdürlüğü'nden izin almışlar, biz yeniden ÇED raporu alınmasını istiyoruz. Valiliğimizden isteğimiz, bu ölçümlerin yeniden yapılmasıdır. Bakan Veysel Eroğlu Fethiye'ye geldiğinde kendisine dosya sunduk. Sayın bakanımız ağaç dikmesini çok seven biri. Oradaki ağaçların nasıl toprağın altında kaldığını görmesini istiyoruz" dedi. 

Yeşil Üzümlü beldesi sakinlerinden Ali Kışlak da Yeşil Üzümlü ve Zeytinköy'ün cennetten bir köşe olduğunu belirterek, "Fethiye'de İncirköy ve Üzümlü denilen yerde yıllardır üzüm ve zeytin yetiştiriliyor. Bu cennetin ortasına bir çimento fabrikası yapılacak. Biz buna karşıyız" diye konuştu. 

POLİS MÜDAHALE ETTİ 

Yeşil Üzümlü ve Zeytinköy sakinlerinin açıklamaları sonrası polis gösterinin izinsiz olduğunu belirtti. Bu sırada köylülerin yanına gelen Muğla Vali Vekili Gürkan Karaman, gösterinin toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa aykırı olduğunu belirteerek "Anayasa var kanunlar var. Valiliğin önünde yapılan bu olay şık değil. İçinizden birkaç temsilci seçin konuşalım. İnsanları böyle ortaya dökerek hak aranmaz. Muğla'ya yakışmıyor. Hakkınızı aramanıza bir şey demiyoruz. İçinizden üç dört arkadaşınızı temsilci seçin konuşalım" diyerek kalabalığın dağılmasını istedi. 

Valilik önünde gösteri yapmalarına izin verilmeyen Yeşil Üzümlü beldesi ve Zeytinköy sakinleri içinden seçilen temsilciler valilik toplantı salonunda neden bu yola başvurduklarını açıkladılar. Köylüler adına sözcü seçilen Alı Kışlak, tarım il müdürü ve çevre il müdürü ile görüştüklerini belirterek "Valimiz olmadığı için milletvekilimizle görüştük. Ankara'dan bize söylenen çok ivedi olarak ölçümlerin yeniden yapılmasını sağlayın dediler. Aksi taktirde çimento fabrikasının olurunun çıkacağı açıklandı. Biz üç gündür valimizden randevu almaya çalışıyoruz. Valimiz çok yoğun olduğu için randevu alamadık" dedi. 

Köylüler, Muğla Valiliği'ne verdikleri yazılı dilekçelerinde, "Firma tarafından hazırlanan çimento fabrikası projesinde fabrikadan etkilenecek alan belirlenirken, İncirköy ve Yeşil Üzümlü beldesinin tarım alanı olduğu ve bölgedeki dönümlerce zeytinlik belirtilmemiştir. Yetkililere son bir kez daha seslenmek istiyoruz. İncirköy ve Yeşil Üzümlü beldesine lütfen sahip çıkın. Özellikle de tarım müdürlüğü yetkililerini göreve davet ediyoruz. Ellerini vicdanlarına koysunlar ve vatandaşın sesini artık duysunlar" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2008 Perşembe 16:52:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?