16
Mayıs
2024
Perşembe
MUĞLA

Kral uyuyor havai fişek atmayın

Kazı başkanının uyarısına kulak veren Dalyan Belediyesi, görkemli 'Kaunos Kaya Mezarları'nın zarar görmemesi için' düzenlediği etkinliklerde havai fişek kullanmama kararı aldı.

M.Ö. 4'üncü yüzyıldan kalma mezarların daha iyi görünebilmesi için kent merkezindeki PTT binası, Belediye Meclisi kararıyla yıkıldı. Dalyan Kanalı'nda da güneş enerjisi ve aküyle çalışan tekne kullanılması için çalışma başlatıldı.

2 bin 400 yıllık Kaunos antik kenti kalıntıları, su kanalları ve caretta caretta'larıyla tanınan Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Dalyan beldesi, dünyaca tanınmasını sağlayan niteliklerini korumak için harekete geçti.

Profesör istedi, belediye uydu

Dalyan Belediye Başkanı Suat Tufan, "Kaunos kazılarını yürüten Prof. Dr. Cengiz Işık'ın önerisi doğrultusunda bir dizi karar aldık. Belediye etkinliklerinde havai fişek kullanmayacağız. Çünkü havai fişek atımında oluşan ses basıncı ve titreşimler, kaidesi zayıf olan binlerce yıllık nadide eserlerde telafisi mümkün olmayan zararlara yol açıyor. Amacımız bu mirası gelecek nesillere ulaştırmak" dedi.

Tufan, turistleri kanaldan İztuzu Plajı'na götüren tekneler arasında güneş enerjili ve akülüleri yaygınlaştırmak için de çalışma başlattıklarını söyledi.

Yazları günde 30 bin kişiyi ağırlayan beldede halen 700 tekne işliyor. Ancak bunların sadece ikisi güneş enerjisi ve aküyle çalışıyor.

Radikal
Yayın Tarihi : 29 Nisan 2008 Salı 12:04:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?