22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Kriz en çok charter turları vurdu

İstanbul ve Marmara Ege Akdeniz Karadeniz Bölgeleri Deniz Ticaret Odası (İMEAK) Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, denizcilik sektörünün de global krizden etkilendiğini ifade ederek, krizden en çok charter tur teknelerinin zarar gördüğünü belirtti.


Son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntıları Fethiye’nin deniz ticareti bakımından değerlendiren İMEAK Fethiye Şubesi Başkanı Şaban Arıkan, yaz sezonu boyunca sadece bir iki defa tura çıkan charter teknelerinin olduğunu söyledi. İşletmecilerin masraflarını karşılayamadığını iddia eden Arıkan, sektörde büyük bir kaos yaşandığını öne sürdü. Arıkan yaptığı öngörüde ise krizin 2011 yılına etkisini sürdüreceğini belirtti. Krizden korunmak için tekne işletmecilerine küçülmeyi öneren Arıkan, bankalarla görüşmeler yapacaklarını ve Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği gerçekleştirerek üyelerini krizde yalnız bırakmayacaklarını kaydetti.


Son günlerde tersane sıkıntısı yaşadıklarına da değinen Arıkan, Karaot Projesi’ne tüm Fethiye halkının destek vermesini isteyerek, “2008 turizm sezonu Fethiye açısından hoş bir yıl değildi. Turist sayısı arttı deniliyor ama gelen turistlerin paraları biraz daha eksiliyor. Gelen turistin zenginlik seviyesi düşüyor. Gelen turistlerin paraları az olunca, turizmcilerin geliri biraz daha azalıyor. Global kriz doğrudan charter tur teknelerini etkiledi. Bir iki defa tura giden veya 5 hafta tur yapan arkadaşlarımız oldu. Bu süreç tekne sahibinin masraflarını karşılamaz. Bir charter firmasının işini idame ettirebilmesi için en az 10 hafta tura gitmesi gerekiyor. Ortalamaya baktığımız zaman bir teknenin haftalık tur sayısı beşi bulmuyor. Bu da sektörde büyük bir kaos olduğunu gösteriyor. Durum önümüzdeki yıllarda daha da kötüleşecek. 2011 yılına kadar bu sürecin devam edeceğine inanıyorum” diye konuştu.


Türkiye’de insanların çoğunun kredi ile yaşamakta olduğunu beyan eden Arıkan, şunları söyledi: “Yeni sanayileşiyoruz. Bankalarla iç içe yaşıyoruz. Bizim işimizin ileriye gidebilmesi için orta ölçekli ve bir üstü iş yapan firmaların rahat olması gerekiyor. Bütün arkadaşlarımıza küçülmelerini tavsiye ediyoruz. Böyle bir krizde ne kadar küçülürsek veya yerimizde sayarsak krizi daha hasarsız atlatırız. Yeni pazarlara açılmak gerekiyor. Bankalarla görüşmelerimiz var, Ticaret ve Sanayi Odası ile ortak hareket edeceğiz. Hiçbir arkadaşımızın şu şartlarda teknesini yeni döneme hazırlama şansı yok. Teknenizi yeni sezona hazırlamadığınız zaman zaten kaybetmişsiniz demektir. Tersane konusunda sıkıntımız var. Geçen yıl 15 Dolar olan çekek fiyatı 25-30 Dolar oldu. Bu da ek bir külfet. Karaot Projesi hayata geçer ise ve yat çekek yerimiz artar. Fethiye’deki kurum ve kuruluşlar Karaot Projesi’ne destek verirse Fethiye’ye daha çok girdi sağlarız

İha
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 16:01:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?