4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Kuvayı Milliye konaklarına restorasyon

KUVAYI MİLLİYE KONAKLARI RESTORE EDİLİYOR

Muğla’daki Kuvayı Milliye hareketinin planlarının yapıldığı başta Yörük Ali Efe olmak üzere Kuvayı Milliyecilerin bir çok kararlar aldığı Ula’daki Hamza Bey Konağı ile yanında bulunan Muammer Ağa Konağı Ula Belediyesinin girişimleri sonucu restore ettirilerek Kültür Turizmine kazandırılıyor.

Konaklarla ilgili olarak başlatılan kamulaştırma, rölöve ve ilgili kurumlardan alınacak izinlerle ilgili çalışmalar sürüyor.

Osmanlı dönemi milletvekili olmasının yanında cumhuriyet döneminin ilk milletvekillerinden olan Hamza Bey’in adını taşıyan konak, Muğla’daki Kuvayı Milliye hareketinin başladığı ve çeşitli kararların alındığı bir yer olma özelliğinin yanında Akdeniz bölgesinde örneğine sadece İspanya’da rastlanan mimari özelliğe de sahip. Hamza Bey Konağı ile ilgili kamulaştırma çalışmaları devam ederken, bitişiğinde bulunan Muammer Ağa Konağı için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan karar çıktı ve rölöve çalışması bitti. Her iki konakla ilgili çalışmalar tamamlandıktan sonra iki konağın bulunduğu toplam 4 bin 600 metrekarelik alanda bir bütün olarak proje hazırlanacak.

Ula’da tescillenmiş 19 yapı bulunduğunu belirten Ula Belediye Başkanı Nadi Şenkal, “Hamza Bey, Muğla Kuvayı Milliye hareketine 2 bin altın ile lojistik destek sağlayan birisi. Muğla Kuvayı Milliyesinin ilk planlarının Hamza Bey Konağında yapılması çalışmalarımızı daha özel kılıyor. Bu iki konağı restore ettirerek Kültür Turizmini buradan başlatmak istiyoruz. Hamza Bey Konağının kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Muammer Ağa Konağı için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulundan kararı çıktı, rölöve çalışmaları bitti. Her iki konak ile ilgili çalışmalar tamamlandıktan sonra restorasyon çalışmalarına başlanacak. Bu iki önemli eserin ayağa kaldırılması hem Ula hem de Muğla için önem taşıyor. Ben bugüne kadar çalışmalarda katkı sağlayan ve bundan sonra sağlayacak olan her kişi ve kuruma şimdiden teşekkür ediyorum. Bu iki konak restorasyona ilçemizde çok güzel örnek olacak. Amacımız bu örneklerle birlikte çalışmaları diğer tescilli binalarda da yaygınlaştırarak kültür turizmine sunmak” diye konuştu.

Hamza Bey Konağı ve Muammer Ağa konağının restorasyon çalışmaları tamamlandıktan sonra bulundukları arazilerle birlikte bütün bir proje hazırlanacak. Burada etnografya müzesi, butik otel, konakların bahçesinde sosyal ve kültürel faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği alanlar, yöresel ürünlerin üretilip satışa sunulacağı alanlar bulunacak.

KUVAYI MİLLİYE KONAKLARI RESTORE EDİLİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2010 Pazar 13:36:03
Güncelleme :14 Şubat 2010 Pazar 13:39:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?