22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Liseliler zeytincilere umut oldu

Milas Lisesi öğrencileri, zeytincilik sektörünün dünyadaki en önemli sorunlarından olma özelliğini sürdüren zeytin atığı karasuya geliştirdikleri bir projeyle çözüm buldu. Öğrenciler, karasuyu saf suya çevirmeyi başardı.


Dünya genelinde zeytincilik yapılan ülkelerin başlıca sorunlarından olma özelliğini sürdüren ve doğaya verdiği tahribatla üzerine birçok çalışma yapılan karasuyu, Milas Lisesi 9. sınıf öğrencileri yaptıkları projeyle saf suya çevirmeyi başardı. Öğrenciler, proje için patent başvurusunda bulunacak.

Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Buluş Şenliği'ne katılarak projelerini tanıtan Milas Lisesi öğrencileri İpek Gizem Aygün, Hazal Merve Kızıl ve Nazire Ardıç, 5 aydan beri üzerinde çalıştıkları projeyle karasuyu saf suya çevirmeyi başardı.

Proje hakkında bilgi veren İpek Gizem Aygün adlı öğrenci, karasuyun çevreye verdiği tahribatı bildiklerini ve Milas bölgesinde de yaygın yapılan zeytinciliğe katkıda bulunabilmek adına bu projeye yöneldiklerini söyledi.
Proje hakkında bilgi veren Gizem Aygün, arkadaşlarıyla birlikte bölgenin önemli geçim kaynaklarından olan zeytincilikle ilgili bir proje üretmek istediklerini belirterek şöyle konuştu: "Milas'ta 80'i aşkın zeytinyağı fabrikası var ve hasat döneminde bu fabrikalardan çıkan tonlarca atık ister istemez doğaya bırakılıyor. 5 aydan beri projemiz üzerinde çalışıyoruz ve istediğimiz sonucu yakalamayı başardık. Karasuyu sodyumhipoklorit ve kireçle karıştırarak bir dizi işlemin ardından dinlendiriyoruz. Güneş ışığında bir gün bekletildikten sonra karasu, tamamen saf su haline dönüşerek doğaya yüzde sıfır zarar veriyor. Projemize patent alabilmek için önümüzdeki günlerde yasal işlemlere başlayacağız."

Öte yandan kısa bir süre önce zeytinciliğin sorunları ile ilgili incelemelerde bulunmak üzere Milas'a gelen TBMM Zeytin ve Zeytincilik Araştırma Komisyonu toplantısında bir konuşma yapan Muğla Milletvekili Dr. Mehmet Nil Hıdır, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın karasuyu gübreye çeviren bir projenin varlığından söz etmişti.
Zeytinciliğin önemli geçim kaynaklarından olduğu İspanya, zeytinyağı fabrikalarında iki fazlı sisteme geçerek bir nebze de olsa karasuyun doğaya etkilerini en aza indirmeyi başardı. Milas Lisesi öğrencilerinin yaptığı proje ise karasuyu tamamen etkisiz hale getiriyor.

..
Yayın Tarihi : 6 Haziran 2008 Cuma 15:10:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
melek yıldız IP: 88.253.159.xxx Tarih : 16.06.2008 11:53:26

arkadaşım çok güzel bi proje tebrik ederim bravooooooooo