7
Mayıs
2024
Salı
MUĞLA

Maden-İş'ten suçlama

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ısınmadan kaynaklanan hava kirliliği kontrolü yönetmeliğine tepki gösteren Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, yönetmelik kömür ithal lobilerinin dayatması olduğunu söyledi.

Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik için "Sahip olduğumuz en önemli varlık yer altı kaynaklarımızı, dünyada benzeri olmayan bir şekilde üretimden başlayacak olan bu uygulamayla kömür sektörümüz daralacaktır" diyen Girgin, "Hiç bir demokratik ülkede vatandaşın tercih hakkı kısıtlanamaz. İthal doğalgaz lobilerinin yoğun baskısı sonucu hazırlandığını düşündüğümüz yasal düzenlemelerle yerli kaynaklarımızın yasaklanması, doğal ve ithal kömür kullanımının vatandaşa zorla dayatılması kabul edilemez" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın talimatıyla TKİ tarafından Sosyal Yardımlaşma Fonu kapsamında fakir ailelere dağıtılan 1.1 milyon ton kömür nedeniyle kömür ithalatçılarının 2004 yılında yaklaşık 500 bin ton kömürü piyasaya pazarlayamadıklarını ifade eden Girgin, bunun ekonomik değerinin 80 milyon dolar olduğunu söyledi. Yine bu uygulama sonucu 2003 yılında ton başına 210 dolar olan ithal kömürün 2004 yılında 160 dolara düştüğüne dikkat çeken Girgin, bu uygulama sonunda kaçak elektrik kullanımında da yüzde 1.3’lük gerileme olduğunu belirterek, "Görüldüğü gibi yerli kömür dağıtımından karlı çıkan aileler ile TKİ ve ülkemiz olurken, kaybedenler ise ithal kömürcüler olmuştur. Kömür ithalatçıları örgütlü oldukları için bir takım çalışmalarla kendi lehlerine yönetmelik çıkarılmasında etkili olabilmektedirler" şeklinde konuştu.

TKİ olarak Yatağan Güney Ege Linyit İşletmeleri’nde (GELİ) kurdukları tesiste kaliteli ve kirletici özelliği az kömür üretimi gerçekleştirdiklerini ve bu kömürün Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile Muğla’da tüketildiğine işaret eden Girgin, "Türkiye kömürleri pek ala iyileştirilerek kullanılabilir. Ülkemizde üretilen kömürlerin kullanımını adeta yasaklayan bu yönetmelik, değiştirilmeli ve ithal kömürden rant sağlayan lobilerin çabaları boşa çıkarılmalıdır. Enerji Bakanlığı’nın enerji üretimi uygulamasında olduğu gibi ısınma amaçlı kömür üretiminde de kömürlerimizi iyileştirerek halkımızın kullanımına sunabilir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2005 Çarşamba 16:44:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?