6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Marmaris içme suyuna talep yok

Marmaris İçme Suyu Barajı'ndan elde edilen ihtiyaç fazlası suyun satılması projesi, talep olmadığı için hayata geçirilemiyor. 

Geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen proje için, Marmaris Belediyeler Birliği (MARİÇ-BELBİR), hükümetin adım atmasını bekliyor. 2005 yılının Mart ayında Devlet Bakanı Ali Babacan'ı Ankara'da ziyaret eden MARİÇ-BELBİR yöneticileri, yılda Marmaris'e 12 milyon dolar gelir getirmesi öngörülen proje için destek sözü almıştı. Sudan elde edilecek gelirle de birliğin hazineye olan borçlarının önemli bir kısmı ödenebilecekti. Ancak, aradan geçen 1.5 yıla rağmen herhangi bir talep gelmediği için bir adım atılamadı. 

İhtiyaç fazlası suyun şişelenerek satılması fikri ilk olarak dönemin Belediye Başkanı İsmet Karadinç tarafından gündeme getirilmişti. 1999 yılında başlanan ve 11 Şubat 2005 tarihinde tamamlanarak su tutmaya başlayan barajın suyunun, Mısır, İsrail ve Yunanistan gibi su sıkıntısı çeken ülkelere pazarlanması düşüncesi, baraj hizmete girdikten sonra Belediye Başkanı Ali Acar tarafından da yinelenmişti. Talep gelmesi halinde birlik olarak projeyi hayata geçirmeye hazır olduklarını belirten MARİÇ-BELBİR Genel Sekreteri Tamer Savran, "Marmaris İçme Suyu Barajı 30 milyon metreküpe yakın su tutuyor. 

Marmaris'in yıllık su ihtiyacı 10 milyon metreküp. Baraj aynı zamanda kaynaklarından su almaya devam ettiği için bu rakam 4 milyon metreküpe düşüyor. Buna göre yılda 26 milyon metreküpe yakın ihtiyaç fazlası suyumuz var. Talep gelmesi halinde su sıkıntısı çeken ilçelere ve ülkelere su satabiliriz" dedi. 

Barajda biriken yaklaşık 30 milyon metreküp suyun sadece 10 milyon metreküpü Marmaris ve beldelerinin ihtiyacı için kullanılıyor.
iha
Yayın Tarihi : 3 Kasım 2006 Cuma 15:40:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?