6
Mayıs
2024
Pazertesi
MUĞLA

Marmaris'te maaş promosyonu gerginliği

Muğla'nın Marmaris İlçesi'ndeki 616 öğretmenin maaşlarının, 2007 yılından itibaren İş Bankası tarafından ödenmesi karşılığında promosyon olarak İlçe Mİlli Eğitim Müdürlüğü'ne banka tarafından verilecek 490 bin YTL ile ilköğretim okulu yaptırılacak olmasına eğitimcilerden tepki geldi.

Eğitim- Sen Marmaris Temsilcisi Erol Kırmızı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçen 12 Aralık'taki genelgesine göre paranın yüzde 70'inin öğretmenlerin hakkı olduğunu savundu. İlçe Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan ise Bakanlıktan görüş istedik” dedi.

Marmaris İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, 616 öğretmenin önümüzdeki dönemde maaşlarının ödeneceği bankayı belirlemek için çeşitli bankalarla görüşme yaptı. Bu görüşme sonrasında maaş ödemeleri karşılığında anlaşma yapılacak olan bankadan alınacak promosyonla, ilçeye yeni bir okul yapılmasına da karar verildi. Yapılan görüşmeler sonrasında öğretmen maaşları karşılığında İş Bankası Marmaris Şubesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne 490 bin YTL prorosyon ödemeyi kabul etti ve aralarında protokol yapıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü okul için arsa arayışlarına girerken, Eğitim- Sen Marmaris Temsilciliği yapılan uygulamanın haksız oluduğunu, Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçen 12 Aralık'ta yayımlanan genelgesi uyarınca alınan promosyon bedelinin yüzde 70'inin öğretmenler arasında dağıtılması gerektiğini savundu.

Eğitim Sen Marmaris Temsilcisi Erol Kırmızı, yaptığı yazılı açıklamada promosyon ile ilgili taleplerini sıraladı. Kırmızı, dikkate alınmaması halinde hukuki mücadele başlatacaklarını ifade ettiği yazılı açıklamasında şu ifadele yer verdi:
“Bizler Marmaris’te görev yapan eğitim çalışanları ve Eğitim- Sen üyeleri olarak, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün maaşlarımızı ödenmesi karşılığında İş Bankası ile imzalanan protokol sonucu bankanın promosyon olarak verdiği 490 Bin YTL gelirinin yüzde 70'inin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 12 aralık 2006 tarihli genelgesi doğrultusunda Marmaris’te görev yapan eğitim çalışanlarına ödenmesi gerekmektedir. Biz eğitim çalışanları ilçemizde okul yapılmasına karşı değiliz.

Daha çok okul yapılması, daha çok öğretmenin olması ve eğitimin kalitesinin yükseltilmesi için yıllardır mücadele veriyoruz. Ne acıdır ki birçok öğretmen Marmaris’te evinin kirasını bile ödemekte zorlanırken, bu tür gelirlerine göz dikilmesini vicdani bulmuyoruz. Bu konuda yüzlerce öğretmen, talebini dile getiren dilekçelerini İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderilmek üzere okul müdürlüklerine vermiştir.”

GENELGE PROTOKOLDEN SONRA AÇIKLANDI

İlçe Milli Eğitim Müdürü Züleyha Aldoğan ise genelgenin geçen 12 Aralık tarihli olduğuna dikkat çekerek, “Biz bankalarla maaş ödemeleri konusundaki görüşmelerimizi geçen ekim ayında tamamladık. Kaldı ki ilçeye yeni bir okul yaptırmak istediğimiz için İş Bankası eğitime destek vermek amacıyla en yüksek rakamı bize sundu. Okul için yer araşıyımız sürerken verilen para Milli Eğitim hesabında faizde değerleniyor. Biz de Bakanlıktan bu son durum karşısında görüş istedik. Eğer Bakanlık ‘paranın yüzde 70'ini öğretmenlere dağıtın’ derse tabiki öğretmenlerimize dağıtacağız. Ama Bakanlıktan gelen görüş ne olursa olsun ben payıma düşecek olan paradan feragat ederek bir okulun yapımında kullanılması için Milli Eğitime bırakacağım” diye konuştu.

GENELGE NE DİYOR

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik imzasıyla yayınlanan banka promosyonları ile ilgili genelgede ise şöyle:
“Bankalarla, okul ve kurumlarımız arasında çalışanlarımızın maaş ve diğer ödemelerinin bankalar aracılığıyla yapılabilmesi için maaş ödeme protokolleri düzenlenmektedir. Bankalar, yapılan bu protokoller karşılığında sunacakları bankacılık hizmetlerinin dışında ilgili kurumlara ‘promosyon’ adı altında ayni veya nakdi ek mali imkanlar sunmaktadır. Sunulan bu ek mali imkanların tasarrufuna illişkin herhangi bir hukuki düzenleme bulunmamakla birlikte, uygulamada bu imkanların kurum hizmetlerine tahsis edilebileceği gibi çalışmalara da paylaştırılması söz konusudur. Uygulama birliğinin sağlanabilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı İl ve İlçe Müdürlükleri ile okul ve kurumlarda görevli personelin; ‘Aylık ve diğer özlük haklarının ödenmesi için yapılan maaş protokolleri gereğince sağlanan ek mali imkanların yüzde 30’nun okul ve kurumlarımızın ihtiyaçlarının karşılanmasında, geri kalan yüzde 70’nin ise çalışan personelimize dağıtılmasının sağlanması husunda gereğini önemle rica ederim.”


Hürriyet
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2006 Pazartesi 00:50:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?