4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Mavi yolculuk sezonu açılıyor

MAVİ YOLCULUK SEZONU AÇILIYOR

Dünya’da sadece Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde gerçekleştirilen Mavi Yolculuk turları Nisan ayından itibaren başlıyor. Ekim ayı sonuna kadar devam eden Mavi Yolculuk turlarına her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist katılıyor. Mavi yolculuğun en önemli ve faal güzergahı Muğla’nın Güllük Körfezi, Bodrum, Gökova ve Fethiye arasında yer alıyor.

MUĞLA’DA GÜNÜBİRLİK 1018 TEKNE VAR

Muğla kıyılarında 1018 adet günübirlik gezi teknesi bulunurken, bu tekneler Bodrum, Marmaris, Fethiye, Ortaca/Dalyan bölgesinde yoğunluk kazanıyor. Mavi yolculuk turu düzenleyen günübirlik teknelerden Fethiye’de 180, Marmaris’te 377, Bodrum’da 165, Ortaca’da 198, Milas’ta 16, Ula’da 13, Datça’da 12, Dalaman’da 1 ve Köyceğiz’de 56 adet tekne bulunuyor. Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri, günübirlik gezi teknelerinin faaliyetlerini gerçekleştirirken, koylardaki flora ve fauna zenginliğinin korunmasına önem vermeleri, tekne bağlama noktalarına dikkat etmeleri, görüntü ve gürültü kirliliği yaratmamaları, atık sularını hiçbir şekilde denize deşarj etmemelerini ve gelecek yıllardaki faaliyetlerinin niteliği açısından önem taşıdığını açıkladılar. Günübirlik gezi tekneleri 24 Temmuz 2009 tarih ve 27298 sayılı Resmi gazetede yayımlanan “Deniz Turizmi Yönetmeliği” kapsamına alınarak uygulama faaliyetlerine ilişkin esaslar konusunda Bakanlıkça çalışmaların yürütüldüğü açıklandı.

350 MİLLİK ROTA

Nisan ayında başlayıp Ekim ayı sonuna kadar devam eden Mavi Yolculuk, Çanakkale’den başlayıp Antalya Finike’ye kadar devam ediyor. 350 millik bir güzergahta günlük, 3 günlük, 1 haftalık turlar düzenleniyor. Dünyanın en güzel ve bakir koylarının bulunduğu Ege ve Akdeniz sahil kesiminde her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist mavi yolculuğa çıkıyor.

MAVİ YOLCULUĞUN ÖYKÜSÜ

Mavi yolculuğun öyküsü, Gökova Körfezi’nde başladı. Tarihçi, çevirmen, yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı) 1925 yılında Resimli Hafta dergisinde çıkan “Hapishanede idama mahkum olanlar, bile bile asılmağa giderler” adlı öyküsü nedeniyle İstiklal mahkemesi tarafından Bodrum’da 3 yıl kalebentliğe mahkum edildi. Cevat Şakir’in Bodrum günleri cezadan çok keyfe dönüştü ve bu nedenle onu tekrar İstanbul’a aldılar. Cevat Şakir, cezasını tamamladıktan hemen sonra Bodrum’a yerleşti. Bodrum’un antik adından esinlenerek Halikarnas Balıkçısı takma adıyla çok sayıda yazı yazdı. Yazılarında Gökova körfezindeki gezilerini, yaşamından kesitleri, insanları anlattı. Bu yolculukların bir bölümüne Sebahattin Eyüboğlu, Azra Erhat gibi dostları da katıldılar. Ve Gökova körfezinde önceleri çok mütevazi koşullarda başlayan bu bir kaç günlük turlara “Mavi yolculuk” adını verdiler.

DÜNYACA ÜNLÜLER MAVİ YOLCULUĞA KATILDI

Muğla kıyı şeridinde Bodrum, Gökova, Marmaris, Göcek arasında gerçekleştirilen Mavi Yolculuk gezisine Türkiye’den olduğu kadar dünyanın bir çok bölgesinden de ünlüler katıldı. Microsof’un sahibi Bill Gates, Ünlü Rus işadamı Roman Abromoviç, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah, Ünlü sinema sanatçısı Dustin Hoffman, Türk Cumhuriyetleri’nin başkanları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sinema ve ses sanatçılarının çoğunluğu Mavi yolculuk turlarına katıldı.

MAVİ YOLCULUK NOKTALARI

Mavi Yolculuk turu turistler tarafından en çok tercih edilen yolcuk güzergahı ise şunlar: Bodrum-İngiliz Limanı-Ballısu-Çökertme-Bodrum, Göcek-Ağalimanı-Baba Adası-Köyceğiz-Göcek, Marmaris-Turunç-Delikliada-Ekincik-Ağalimanı- Göcek, Fethiye-Ölüdeniz-Kızılada-Fethiye, Ayvalık-Midilli-Adalar-Ayvalık, Marmaris-Kadırga-Serçe-Selimiye-Datça, Hisarönü koyları, Antalya-Phaselis-Olimpos-Antalya, Gökova Körfezi, Finike-Kaleköy-Kekova-Kaş-Demre-Finike.

BODRUM-GÖKOVA-BODRUM

1. Gün: Tekneye yerleşme ve Bodrum çevresindeki koylar. 2. Gün: Karaada / Mersincik 3. Gün: Gerence / Çatı 4. Gün: Tuzla-Karacasöğüt (isteyenlere karadan Marmaris gezisi)/ İngiliz Limanı 5. Gün: Sedir Adası / Akbük 6. Gün: Ören-Çökertme / Yıldız Adası 7. Gün: Oraklar-Çiftlik/ Bitez 8. Gün: Bodrum Dileyenler bu güzergaha şu noktaları da ekleyebilirler: (Löngöz, Yediadalar, Değirmen bükü)

BODRUM-GÜLLÜK-BODRUM

1. Gün: Bodrum 2. Gün: Aspat-Çatal Ada/Gümüşlük 3. Gün: Çukurcuk (isteyenlere karadan Didim, Milet, Priene gezisi) / Altınkum 4. Gün: (İsteyenlere Efes gezisi)/ Akbük 5. Gün: Kazıklı-Çamlimanı/Iasos 6. Gün: Gökliman/Salih Adası 7. Gün: Torba, Türkbükü/Yalıkavak 8. Gün: Bodrum

MARMARİS ÇIKIŞLI TURLAR

Marmaris çıkışlı turlar da iki yöne birden yapılabiliyor. Birinci yön Hisarönü ve Sömbeki körfezleriyle Datça yarımadasını, ikinci yön ise Fethiye körfezini kapsıyor. Fethiye körfezine yönelik turun 1 günü Dalyan’ı ve antik Caunos kentini gezmeye ayrılıyor, kalanı ise Fethiye körfezine serpilmiş adacıklarda ve koylarda geçiyor. Datça yönünde ise Hisarönü, Sömbeki körfezlerine dağılmış adacıklar ve koyların yanısıra, Datça ve antik Knidos kenti geziliyor.

MARMARİS-FETHİYE-MARMARİS

1. gün: Marmaris 2. Gün: Ekincik/(Dalyan ve Kaunos gezisi) 3. Gün: Manastır-Kleopatra/Hamam 4. Gün: Tersane-Yassıca ada/Göcek 5. Gün: Fethiye-Ölüdeniz/Gemiler adası 6. Gün: Dişibilmez - Baba Ada / Ekincik 7. Gün: İnceada - Gerbekilise/Turunç 8. Gün: Marmaris

MARMARİS-DATÇA-MARMARİS

1. Gün: Marmaris 2. Gün: Kadırga/Bozukkale (Loryma) 3. Gün: Karaburun-Yeşilova/Bozburun 4. Gün: Datça (İsteyenlere karadan Knidos gezisi) 5. Gün: Aktur-Dişlice Adası/Bencik 6. Gün: Hisarönü/Agil bükü 7. Gün: Karaburun-Serçe Limanı/ Çiftlik 8. Gün: Marmaris

MARMARİS - BODRUM

1. Gün: Marmaris, Çiftlik 2. Gün: Arap adası, Söğüt limanı, Bozukkale (Loryma) 3. Gün: Bozburun, Selimiye, Orhaniye 4. Gün: İnbükü, Bencik 5. Gün: Dişlice Adası Akbük, Emecik, Datça 6. Gün: Kargı koyu, Domuz Bükü, Palamut bükü, Knidos 7. Gün: Karaada Poyraz limanı/Bodrum (Marmaris - Bodrum arası Gökova körfezi de katılarak 10 günlük bir program içinde gezilebilir.)

KEMER ÇIKIŞLI TUR

Kemer-Kaş arasındaki koylarda ve limanlarda, antik yerleşimler ve doğal güzelliklerle başbaşa geçen mavi yolculuk rotası, istenirse Antalya’ya kadar uzatılabiliyor. Tur programı şöyle:

KEMER-KAŞ-KEMER

1.Gün: Kemer 2. Gün: Sazak Limanı/Çavuş limanı 3. Gün: Demre (Myra) / Gökkaya 4. Gün: Kekova / Kaş (İsteyenlere karadan Xanthos, Patara) 5. Gün: Kekova-Kaleköy/(Simena) Üçağız/Karaloz 6. Gün: Olympos (karadan Chimaera-Yanartaş)/Ceneviz Limanı 7. Gün: Phaselis / Ayışığı parkı 8. Gün: Kemer.

MAVİ YOLCULUK SEZONU AÇILIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 23 Mart 2010 Salı 15:36:03
Güncelleme :23 Mart 2010 Salı 19:16:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?