4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Mecliste Yuvarlakçay gerginliği

MECLİSTE YUVARLAKÇAY GERGİNLİĞİ

Muğla İl Genel Meclisi’nin Şubat Ayı 3. toplantısına Köyceğiz Yuvarlakçay üzerine kurulması düşünülen HES damgasını vurdu. Yuvarlakçay üzerinde yapılacak hidroelektrik santrali hakkında komisyonların hazırladığı raporun görüşülmesi sırasında zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. AK Partililer, CHP ve MHP gurubunu siyasi şov yapmakla suçlarken, AK Parti ise santrali yapan firmayı desteklemekle suçlandı.

Tarım, Hayvancılık ve Orman, Turizm ve Gençlik Spor, Çevre ve Sağlık Komisyonları tarafından hazırlanan ortak rapor Tarım, Hayvancılık ve Orman Komisyonu Başkanı Eyüp Katırcı tarafından okunurken, bölgenin tarım ve doğal durumu, santralin teknik özellikleri hakkında özet bilgilerin verildiği raporda, santralin yapılması durumunda telafisi mümkün olmayan zararların oluşacağı ve davalar sonuçlanıncaya kadar hiçbir işlem yapılmaması doğrultusunda Tavsiye Kararı alındı. Kararın okunmasının ardından mecliste grubu bulanan partilerin sözcüleri söz alarak HES ve rapor hakkındaki görüşlerini dile getirdiler.

KIYIM SONA ERDİRİLMELİDİR

CHP Grubu adına söz alan Akın Üstündağ, santralin kurulması durumunda bölgedeki doğal dengenin bozulacağını vurgulayarak, “Burada aslında enerji adı altında bölgedeki suya göz dikiliyor. Su bir hayat kaynağıdır ve su yerinde ve yerelde kullanılmalıdır. Kamu kurumları burada yanlış bir karar vermiştir. Hükümet ve kamu kurumları bu kıyıma dur demelidir. Yerel güçler olarak bizler bunu önlemek zorundayız. Raporu destekliyoruz” dedi.

MUHALEFET SİYASİ ŞOV YAPIYOR

Yuvarlakçay üzerinde santral yapılmasını kendilerinin de karşı çıktığını belirten AK Parti sözcüsü Nadi Pirci, “Kardeşim Şadi Pirci’nin belediye başkanlığı döneminde bölge Özel Çevre Korumu alanı içine alınmıştı. O zaman buna karşı çıkan bazı vatandaşlar şimdi burada. Tabi ki suyumuza sahip çıkacağız. Biz de çıkıyoruz. Ama köylüler kışkırtılıyor. Muhalefet partileri istismar ediyor, siyasi şov yapıyor” diye konuştu.

VATANDAŞIN YANINDAYIZ

MHP Grubu adına söz alan Coşkun Tutal da, siyasi rant peşinde olmadıklarını söyledi. Tutal, “Burada vatandaşın bir direnci var. Grupbaşkanvekilimiz Sayın Oktay Vural bölgeye gelerek köylülerin yanında olduğunu açıklamıştır. Biz siyasi malzeme yapmıyoruz bu doğru anlaşılsın. Bir yatırımı yaparken asıl olan vatandaştır. Vatandaş santrale karşı çıkıyor. Devlet köylüsüyle oturup her şeyi bütün açıklığı ile anlatmalı” dedi.

TARTIŞMA BÜYÜDÜ

CHP’li meclis üyeleri Burak Erbay, Dursun Kaplan ve AK Partili Meclis Üyesi Ceyhan Eroğlu’nun konuşmaları sırasında çeşitli tartışmalar yaşandı. CHP’li meclis üyesi Burak Erbay, Ak Partilileri santralin yapımını engellemedikleri, hedef saptırmak ve küresel güçlerin oyuncağı olmakla suçlarken, “Destek rapora olumlu oy vermekle olmaz. Konuşun bakanlarınızla durdurun. Gelin Ankara’ya birlikte gidelim” dedi.

Bunun üzerine oturduğu yerden ayağa kalkan AK Partili Meclis Üyesi Nadi Pirci, Burak Erbay’a “Belediye Başkanı baban Sandras suyunu satın alan şirketten belediyeyi ait suyun şirketin kullanması için şirketten 1 trilyon istemedi mi?” diye sorunca tartışma alevlendi. Köylülerin Burak Erbay’ı ve CHP’li üyeleri alkışlaması üzerine bu kez eski Beyobası Belediye Başkanı Şadi Pirçi, “Niçin CHP’lileri alkışlayıp da, AK Partilileri alkışlamıyorsunuz? Biz de suya sahip çıkıyoruz. Siz planlı olarak buraya gelmişsiniz” deyince tartışmanın dozu arttı.

KÖYLÜLER MECLİSİ TERK ETTİ

Tartışmalar sürerken AK Partili Meclis Üyesi Ceyhan Eroğlu kürsüye geldi. Eroğlu’nun konuşmaya başlamasıyla birlikte TEMA Vakfı Fethiye Temsilcisi Okyay Tirli ve köylüler, kimsenin kışkırtmasında olmadıklarını ve hiçbir siyasi partinin oyuncağı olmadıkları söyleyerek Eroğlu ve Ak Partilileri protesto ederek salonu boşalttılar. Tartışmaların meclis koridorunda da devam etmesi üzerine Zeki Köylü oturuma ara verdi. Köylülerin meclis binasından ayrılmalarının ardından oturuma devam edildi. Yapılan oylamada ise meclisin aldığı Tavsiye Kararı meclisten oybirliği ile geçti.

MECLİSTE YUVARLAKÇAY GERGİNLİĞİ
MECLİSTE YUVARLAKÇAY GERGİNLİĞİ
MECLİSTE YUVARLAKÇAY GERGİNLİĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2010 Perşembe 15:22:05
Güncelleme :4 Şubat 2010 Perşembe 16:54:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?