5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Mermerciler gümrük müdürlüğü istiyor

MERMERCİLER GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ İSTİYOR

Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, Muğla’nın birçok tarımsal ürününün yanı sıra, Türkiye’nin mermer ihracatının üçte birinin Muğla’dan yapıldığını belirterek, Muğla merkezde Gümrük Müdürlüğü’nün açılmasını istedi.

Muğla’nın birçok tarımsal ürünün ve değişik maden türlerinin yurt dışına ihraç edildiği nadir illerden birisi olduğuna işaret eden Dernek Başkanı Ercan, “Bu yüzden, kıyı kesimdeki ilçelerimizde limanlar ve hava meydanları dolayısıyla zorunlu olarak Gümrük Müdürlükleri açılmıştır. Bu yerlerde, gümrük işlemleri kolayca yapılabilmesine karşılık, Muğla merkezde Gümrük Müdürlüğünün olmaması nedeniyle mermer sektörü, İzmir ve bunun dışında değişik limanlardan gümrük işlemlerini yürütmek zorunda kalmaktadırlar. Halbuki, sadece tarımsal ürünlerini ihracat etmek için, 20 sene önce, Yozgat’ta Gümrük Müdürlüğü kurulmuştur. Çevremizdeki Aydın, Antalya ve Denizli il merkezlerinde bile, yıllardan bu yana Gümrük Müdürlükleri ve Gümrük Müşavirlikleri bulunmaktadır. Muğla’nın bulunduğu konum, kıyı kesimin lojistik merkezi olmasına uygun olup, Muğla’nın ilçeleri arasındaki farkı kapatacak şekilde organize olması gerekirken, bu eksiklikler, Muğla’nın gelişmesini olumsuz etkilemektedir. Nitekim, Muğla’da üretilen ve yaklaşık Türkiye mermer ihracatının % 20’sini tek başına karşılayan sektörün, 2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolar ihracat içindeki payının da artması için bu tür eksikliklerinin giderilerek, gümrükleme işleri kolaylaştırılmalıdır. İhracattın artması için her ilin, yurtdışında nereye ihraç edeceğinin planlandığı bugünlerde, Gümrük Müdürlüklerinin illerde de kurulmasını zorunlu hale getirecektir. Muğla’da, yakın zamanda faaliyete geçen, KOSGEB Muğla Hizmet Müdürlüğü’ne sektörlerin ne kadar ihtiyaçları olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Aynı şekilde ihtiyacı duyulan Gümrük Müdürlüğü ve Gümrük Müşavirlikleri de ihracatçı kuruluşların ihracat işlerini kolaylaştıracaktır” dedi.

“RİSK TAŞIYORUZ”

Dernek başkanı Ercan, kamyonlarla risk taşıdıklarını belirterek “En önemlisi de, konteynırların mühürlenmesi fabrika sahasında yapılacağından, başka illerde kontrolümüz dışında olabilecek uyuşturucu madde kaçakçılığında kullanılma endişelerimiz ortadan kalkacak ve konteynırlarımızın güvenliği sağlanmış olacaktır. Mevcut durumda kamyonlarımız risk taşımaktadır. Ayrıca, ilimizden hangi ülkelere ne miktar ihracat yapıldığı ve ne kadar gelir sağlandığı hususunda güvenilir ve kesin rakamlara ulaşmak da mümkün olacaktır. Bu yüzden Gümrük Müdürlüğü ve Gümrük Müşavirliğinin biran önce kurulması için Muğla Valisi Sayın Fatih Şahin ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın Bülent Karakuş’tan Gümrük Müdürlüğü’nün açılması için talepte bulunuyoruz” diye konuştu.

MERMERCİLER GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ İSTİYOR
MERMERCİLER GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜ İSTİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 15 Haziran 2011 Çarşamba 15:29:00
Güncelleme :15 Haziran 2011 Çarşamba 18:21:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?