7
Mayıs
2024
Salı
MUĞLA

Mermercilerin 'bürokrasi' isyanı

Muğla’da bir araya gelen mermer ve madenciler, bürokratik işlemlerden ve bu işlemler sırasında kendilerinden tahsil edilen paraların fazlalığından şikayet etti. Girişimciler, yeni yönetmelikle de ilgili şikayetlerini dile getirdi.

"Mermerci yolunacak kaz gibi görülüyor" diyen Mermerciler Derneği Başkanı Ulvi Yaman, madencilere ve mermercilere arazi tahsisi ile ilgili olarak hazırlanan yeni yönetmeliğin şahsi menfaatleri için hazırlandığının görüldüğünü ileri sürdü.

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nde yapılan toplantıya Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile mermercilik sektöründe faaliyet gösteren firmaların temsilcileri katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, madencilere ve mermercilere arazi tahsisi ile ilgili yeni bir yönetmelik hazırlanmakta olduğunu belirterek, "Yönetmelik hazırlık aşamasında. Umarım iyi bir yönetmelik olur. Sektörün beklentilerinin bu yönetmeliğe yansıtılması için gayret edeceğiz" dedi.

Toplantıda mermercilere orman arazisi tahsisleri ile ilgili bilgi veren Orman Mühendisi ve Şube Müdürü Hasan Girgin de, 2004 yılı sonu itibariyle toplam 14 bin 922 hektar arazide 2 bin 478 adet tahsis yaptıklarını ve bunun karşılığında 9 trilyon 611 milyar 395 milyon TL gelir kaydettiklerini belirtti. Girgin, arazi kullanımı ile ilgili şunları söyledi:

"Tahsis alanlar, tahsisli alan dışını kullanmamalılar. Sınır taşlarını belli tutmalılar. Terk edilen ocaklar rehabilitasyon ve ağaçlandırmaya hazır hale getirilmeli. Ulaşım yolu herkese açık tutulmalı. Pasa dökümü için yeterli alan kiralanmalı ve dökümde ağaçlara zarar verilmemeli. Orman içindeki mermer yatakları mutlaka işlenmeli, ancak daha sonra alan eski haline getirilebilmeli."

Daha sonra söz alan mermerciler ve madenciler, bürokratik işlemlerden ve bu işlemler sırasında kendilerinden tahsil edilen paraların fazlalığından şikayet etti. Mermerciler Derneği Başkanı Ulvi Yaman ise, "Mermerci yolunacak kaz gibi görülüyor. Her işletme ruhsatı yenilenmesinde notere gidiyoruz. Orman izinleri 10 yıla çıktığından izin bedelleri 10 ile çarpılıyor. Noter masrafları 8 - 10 milyarı buluyor. Bir dilekçe ile ruhsat yenilenemez mi? Madenci sahtekarlığa teşvik ediliyor. Ocağa açtığımız yoldan yangınlarda ve başka nedenlerle orman başta herkes yararlandığı halde her sene yol parası alınıyor" dedi.

Ulvi Yaman, hazırlanmakta olan yönetmelik ile ilgili olarak, "Bu yönetmelikte vatana millete hayırdan çok orman mühendisine hayır var. Yönetmeliğin şahsi menfaatleri için hazırlandığı görülüyor. Şu anda 49 ilde teşvik var. Muğla bu illerin arasında yok. Bize her türlü angarya var, teşvikli illerdeki mermercilere madencilere bir şey yok. Muğla mermercisi, madencisi mağdur. Öteki illerdeki mermercilerle nasıl rekabet edeceğiz? Muğla’nın mermercisi, madencisi kaz gibi yolunuyor" dedi.

Mermerciler Derneği Başkanı Ulvi Yaman, orman alanlarının korunması ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Biz ormanların korunmasına katkıda bulunuyoruz. Yangın halinde bizim açtığmız yollar kullanılıyor. Keşke Muğla ormanlarının her bir köşesinde bir mermer ocağı bulunsa. Şuna da belirteyim, üzerinde çalı olmayan alanlar orman diye işaretlenmiş. Buraları ağaçlandırılmadan önce altında maden var mı yok mu diye MTA’dan görüş alınmalı. Eğer varsa, önce maden işlenip sonra ağaçlandırma yapılmalı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Şubat 2005 Perşembe 13:00:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?