4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Milas Kaymakamlığı'na suç duyurusu

KAYMAKAMLIĞA SUÇ DUYURUSU

İl Özel İdaresi tarafından ihale ile ve 38 yıldır Güllük Su Ürünleri Kooperatifi tarafından kullanılan Güllük Dalyan avlak sahası dönemin yöneticilerinin usulsüz işlettiği iddiası ile 2007 yılında sözleşme yenilenmedi. İl Özel İdaresi, yaklaşık 200 bin TL tutarındaki borcun ödenmesini isterken, işbaşına gelen yeni yönetim bu borcu ödemesine rağmen Dalyan avlak sahasının ihalesi yapılmadı ve Milas Köylere Hizmet Görüme Birliği’ne verildi.

Güllük Dalyan’ında kaçak balık avlandığı iddiası ile Milas Kaymakamlığı ve Milas Köylere Hizmet Götürme Birliği hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Güllük Su Ürünleri Kooperatifi tarafından Milas Cumhuriyet Savcılığı’na yapılan suç duyurusunda, Milas Kaymakamlığı’nın Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin kararlarına uymamak ve Milas Köylere Hizmet Götürme Birliği personelinin Dalyan’da kaçak balık avladığı ileri sürüldü.

Güllük’teki balıkçıların geçim kaynağı olan Güllük Dalyan’ını kooperatif her yıl kiralama yöntemi ile kiralıyordu. 2007 yılında üç yıllık kira sözleşmesi sona erdi. Muğla İl Özel İdaresi, kira sözleşmesinin yenilenmeyeceğini Kooperatife bildirdi. Kooperatif yönetimi değişerek başkanlığa kurucu üyelerden İbrahim Balkaş seçildi. Balkaş, kira sözleşmesini tekrar yapmak istedi. Fakat İl Özel İdaresi, Güllük Dalyan’ının işletilmesinde Tarım Bakanlığı’na sunulan projenin onaylanmasına kadar Güllük Dalyan’ını Milas Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne verdi. Ayrıca, Güllük körfezi avlak sahasının bir kısmının havaalanı özel güvenlik bölgesi olarak belirlenmesi nedeniyle yeniden kiralama talebinin Milas Hava Meydan Komutanlığınca uygun görülmediğinden kiralama yapılmadığı açıklandı. Kooperatif yönetimi İl Özel İdare Müdürlüğü hakkında Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin yetkili kılınmasına ilişkin 3 Eylül 2008 tarih ve 13801 sayılı İl Özel İdare işleminin iptali istemiyle dava açtı.

Davayı bakan Muğla 1. İdare Mahkemesi, 22 Ekim 2009 tarihinde, yasa hükmüne göre, dalyan gibi yerlerdeki su ürünleri üretim hakkının öncelikle o yörede kurulan kooperatiflere 2886 salıyı Devlet İhale Kanunu esaslarına göre İl özel İdaresi tarafından kiraya verilmesini hükmetti. Güllük avlak sahasının ihale yapılmadan Milas Köylere Hizmet Götürme Birliği’ne verilmesinin mevzuata ve hukuka uyarlılık bulunmadığı kararını verdi.

2008 yılından bu yana devam eden hukuk mücadelesi Güllük Su Ürünleri Kooperatifi’nin lehine sonuçlanmasına rağmen, İl Özel İdare Müdürlüğü Güllük Dalyan’ını ihale yapmadan kooperatife verdi. Milas Köylere Hizmet Götürme Birliği personelinin Dalyan’da kaçak balık avladığı iddiası ile yapılan baskında, Birlik çalışanının kaçak balık avladığı jandarma tarafından tutanakla tespit edildi. Kooperatif Başkanı İbrahim Balkaş, “Önceki yönetimin cezasını bize kesiyorlar. Avlak sahası bir an önce ihaleye çıkarılmalı. İl Özel İdaresi kooperatifin borçlarını ödeyin sonra ihaleye çıkaralım dediler. 200 bin TL borç ödedik. Muğla Valiliğinin oluru ile Güllük Dalyanı ihale edilmeden Milas Köylere Hizmet Götürme Birliğine verildi. Yönetici arkadaşlarımızla Güllük Dalya'nının ihalesiz verilmesi üzerine Muğla 1. İdare Mahkemesine dava açtık 22 Ekim 2009 tarihinde çıkan karara göre Köylere Hizmet Götürme Birliklerinin bu tür faaliyette bulunamayacağı ve avlak alanının ihalesiz verilemeyeceği kararlaştırıldı. Ayrıca kararda Köylere Hizmet Götürme Birliğine verilme işleminin iptal edilmesi gerektiği belirtildi. Mahkemenin iptal kararı ardından balık avlanılması durduruldu. Muğla İl Özel İdaresi Milas Kaymakamlığına gönderdiği yazıda avlak sahasının koruma ve kollama ile ilgili iki personelin görevlendirilmesini istedi. Dalyan sınırları Limni bölgesinde balık avlanıldığı ihbarı aldık denetleme kurulu arkadaşım Mustafa Tanyeri ile avlak sahasına gitmeden önce Güllük jandarmasına da ihbarda bulunduk. Olay yerine gittiğimizde Dalyanı korumakla görevli personel kıyıya 50 kilo Kefal balıkları ile döndüğünü gördük. Milas Kaymakamlığı bu bölgede balık avlanılmasını yasaklamıştı. Görevli bize kaymakam izin verdi, avladık dedi. Kooperatifimize üye 96 balıkçı büyük sıkıntı içinde. Biz iyi niyetle tüm borçlarımızı ödedik. Muğla İl Genel Meclis tarafından komisyon üyeleri ve İl Genel Meclisinin oy birliği ile bu avlak sahasının ihaleye çıkması için karar çıktı. Ama hala ihaleye çıkarılmıyor. Bölgede kaçak balıkçılık yapılıyor. Mahkeme kararına aykırı hareket eden Milas Kaymakamlığı ve Milas Köylere Hizmet Götürme birliği görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunma zorunluluğumuz doğmuştur” dedi.

Kooperatif Başkanı İbrahim Balkaş, Milas Cumhuriyet Savcılığı’na giderek suç duyurusu dilekçesi verdi. Balkaş, gerekli soruşturmanın yapılarak, görevini kötüye kullanan sorumlular hakkında kamu davası açılmasını istedi.

KAYMAKAMLIĞA SUÇ DUYURUSU
KAYMAKAMLIĞA SUÇ DUYURUSU
KAYMAKAMLIĞA SUÇ DUYURUSU
İHA
Yayın Tarihi : 31 Ocak 2010 Pazar 15:30:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?