5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Milas'ta 8 bin zeytin fidanı dağıtıldı

Milas Kaymakamlığı ve Milas Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan 92 çiftçiye geri ödemesiz 8 bin zeytin fidanı dağıttı.

Milas İlçe Tarım Müdürlüğü projesi kapsamında Milas Kaymakamlığı ve Milas Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 21 köyde toplam 92 çiftçiye geri ödemesiz zeytin fidanı dağıtımı gerçekleştirdi. Milas İlçe Tarım Müdürlüğü’nde gerçekleşen dağıtım törenine Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı, Muğla İl Genel Meclisi Milas Üyesi Yusuf Esen, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay, AK Parti Milas İlçe Başkanı Av. Bülent Demir ve yönetim Kurulu üyesi Mehmet İnpınar, Milas Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Cihan Kuran, Özege Fidancılık Adına Galip Özen, köy muhtarları, ve zeytin fidanı alımı için başvuran çiftçiler katıldı.

Konuyla ilgili ilk konuşma İlçe Tarım Müdürü Ali Akay’dan geldi. Milas’taki zeytin fidanı dağıtımları hakkında bilgi veren Akay, “Son 10 yılda 304.799 adet zeytin fidanı dağıtımı yapılmıştır” dediği açıklamasında şu iadelere yer verdi; “İlçemizde Zeytin Üretim alanlarını çoğaltmak ve üretimi arttırmak amacıyla 2000 yılından itibaren İl Özel İdare ve SRAP kaynaklı projelerle çalışmalar yürütülmüştür. Bu süreç içerisinde Müdürlüğümüzce bu güne kadar toplamda 104.799 adet Gemlik zeytin fidanları dağıtılmıştır. Ayrıca İlçemizde faaliyet gösteren diğer tarım kuruluşları ve özel birimler tarafından toplamda 200 bin adet zeytin fidanı dağıtımı gerçekleşmiştir. Son 10 yıl içerisinde İlçemizde toplam 304.799 adet zeytin fidanı dağıtımı yapılmıştır. Meyveciliğin geliştirilmesi projesi kapsamında da İl Özel İdare kaynaklı 30.314 adet, SRAP kaynaklı destekle de toplamda 8 b,n 832 adet muhtelif meyve fidanı çiftçilerimize dağıtılmıştır.

Yine bu kapsamda 2010 yılı kasım ayında İlçe Kaymakamımızın destekleriyle hazırlanan proje ile finansmanı sosyal yardımlaşma ve dayanışma fon başkanlığınca karşılanan destekleme ve çok az miktarda çiftçi katkısı sağlanarak geri ödemesiz olmak üzere 3.000 adet Memecik ve 5.000 adet Gemlik Zeytin fidanı getirtilerek bugün 21 köyden 92 çiftçimize dağıtmış bulunuyoruz. Proje bedeli 37 bin 550 TL'dir.

Bu Projenin gerçekleşmesinde, Finansmanı sağlayan Milas Kaymakamımıza ve emeği geçen Sosyal Yardımlaşma Müdürlüğüne, Heyet Üyelerine teşekkürlerimizi sunarız.”

Akay’ın konuşmasının ardından söz alan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, “Zeytin artık dağda yetişen çalı değil. Kalitenin artması için her üretici artık eğitimlerden faydalanmalı ve bilgilendirme toplantılarını dikkate almalı” diyerek zeytin üreticilerinden üretimde hassasiyet istedi.

Konuşmanın ardından Milas Kaymakamı M. Bahattin Atçı kısa bir açıklama yaptı. Vakıf aracılığı ile geri ödemesiz tamamı hibe yoluyla yapılan ilk çalışma olduğunu vurgulayan Atçı, “isterdik ki bugün 8 bin değil daha fazla fidan verelim. Ama başvuru bu kadardı. Dün istekte bulunmayan çiftçilerimiz bugün biz de alalım diyorlar. İstek olursa elimizden geleni yaparız. Ama gelecek yıl daha fazlasını getirmek için şimdiden çalışmalarımızı yapacağız” diyerek çiftçilere fidanlarının hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından firma yetkilisi Galip Özen Milas İlçe Tarım Müdürlüğü bünyesinde kurulacak olan ve yeni bir zeytin cinsi olan Manzalina zeytin fidanı türünü firma olarak üstlendiklerini bildirdiği kısa bir açıklama ile yeni türün özellikleri anlatıldı. Susuz ve kurak bölgelerin ürünü olan Manzalina özellikle İspanya’da 1. Sınıf nitelik taşımakta ve 3 buçuk kilogram da 1 litre yağ vermekte diyen Özen ayrıca yine ispanya’da kullanılan ve yerdeki zeytinleri toplamaya yarayan Kirpi adlı ürünü tanıttı.  Dağıtım töreni temsili dağıtımların ardından son buldu.

Çallı’ya Zeytin fidanı ile destek olmaya çalıştık

Ayrıca geçtiğimiz yıl hortum felaketi yaşayan Çallı köyüne destek olamadıkları için üzüntüsünü belirten Milas İlçe Tarım Müdürü Ali Akay “Bu proje ile aynı zamanda bu desteğimizde yapmış olduk. Köyümüz de 11 çiftçimize 175 adet zeytin fidanı dağıtıyoruz” dedi. Çallı Köylüleri adına geçtiğimiz hafta trafik kazası geçiren ve boyunluklarla törene gelen Köy Muhtarı Mehmet Zorlu fidanları teslim aldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2011 Çarşamba 17:16:23
Güncelleme :23 Kasım 2011 Çarşamba 17:20:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?