22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Milas'ta antik kent bulundu

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Karacaağaç köyündeki Erendağı'nın 670 metre yükseklikteki zirvesinde antik köy yerleşimi tespit edildi.


Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Muğla Üniversitesi işbirliğinde 2006 yılından bu yana Ören beldesi (Antik Keramos) çevresinde yürütülen yüzey araştırmaları sürüyor. 10 gün önce başlayan 2008 yılı yüzey araştırmalarında Milas'a bağlı Karacaağaç köyündeki Erendağı'nın zirvesinde antik döneme ait köy kalıntıları tespit edildi. Muğla Üniversitesi'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl'ın başkanlığını yürüttüğü yüzey araştırmalarında Antik Keramos kentine bağlı bir köy yerleşimi bulundu. Antik döneme ait olduğu belirlenen köyün, daha çok yoksul kesim tarafından kullanıldığı belirtildi.


Abuzer Kızıl, arkeoloji kaynaklarında Keramos'a ait birçok köy bulunduğunu, araştırmalarla da bunun kanıtlandığını belirterek; "En çok antik köyü olan kent Keramos. Neredeyse her tepenin civarında bir köy var. Bunlar arasında etrafı savunmasız olanlar surlarla çevrili. Oldukça sakin bir yaşam var burada. Kaba seramik parçaları kullanılmış. Mekanlar kireç taşlarıyla inşa edilmiş. Bunların çoğu yıkılmış. Sur duvarları da leleg tarzı dediğimiz harç kullanılmadan yapılmış. Yeni yerler keşfediyoruz. Önemli verilere ulaşıyoruz. Kaliteli seramik parçalarına çok az rastladık. Köylerin isimlerini tam olarak belirleyemedik. Araştırmalarımız devam ediyor. Yüzey araştırmalarında birçok antik köy yerleşimi bulduk ancak buralarda yazılı bir belgeye ulaşamadık. Burada yaşanların sanattan yoksul yaşadığı anlaşılıyor. Günlük yaşamda kaba seramik kullanılması söz konusu" dedi.

"TALAN EDİLEN ALANLAR VAR"
Kızıl, yaptıkları çalışmalarda tarihi alanların kaçak kazı yapanlar tarafından talan edildiğini söyledi. Kızıl sözlerine şöyle devam etti:
"Keramos'un güney kemsinden başlayarak araştırmalarımızı Milas istikametinde devam ettiriyoruz. Şu andaki çalışmalarımız Karacaağaç, Sekköy, Yoğunoluk köylerinde devam ediyor. Keramos oldukça zengin bir arkeolojik geçmişe sahip. Strabon'un bahsettiği gibi Keramos oldukça fazla köyü olan bir kent. Arkeoloji adına yeni yerler keşfediyoruz. Önemli verilere ulaşıyoruz. Yine gittiğimiz her yerde mezar yapıları, kale yapıları, keşfediyoruz. Köy yerleşik alanlarıyla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. Aynı zamanda tarihi alan olmasına karşın sit alanı olmamış yerlerin fişlerini hazırlayarak Anıtlar Kurulu'na sunuyoruz" dedi.


Köylü vatandaşların arkeolojik alanlara sahip çıkmalarını isteyen Kızıl, "Çalışmalarımız sadece arkeolojik değil. Köy kahvelerinde vatandaşlarla sohbetler ederek arkeolojik alanların korunmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz ve vatandaşları bilinçlendiriyoruz. Biliyoruz ki buraların asıl sahipleri onlar. Biz gelip geçiciyiz. Yaptığımız yüzey araştırmalarında gittiğimiz her yerde son derece kötü manzaralarla karşılaştık. Her taraf kaçak kazıcılar tarafından talan edilmiş. Yıkılıp darmadağın edilmiş. Üzüntü verici bir durum. Çalışmalarımız başarılı bir şekilde devam ediyor" diye konuştu.


Yüzey araştırmasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Temsilcisi Denizli Müze Müdürlüğü yetkilisi Aylin Akışık, Selçuk Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü yetkilisi Arkeolog İsmail Ernur Öztekin, Araştırma Görevlisi Selçuk Çaprak, Arkeolog Halime Arslan ve İbrahim Karaoğlan görev alıyor.

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2008 Cuma 12:32:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?