22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Milas'ta toplu balık ölümleri

Muğla'nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık köyünde görülen balık ölümleriyle ilgili yazılı bir açıklama yapan CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, 8 Ocak gününden itibaren ölen balık sayısının 1 milyona ulaştığını bildirdi. 

Balık ölümlerinden zarar gören balıkçıların zararının karşılanması için hükümeti harekete geçmeye çağıran CHP'li Topuz, balıkçılık sektörünün desteklenmesi için yasal düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini belirtti. 

Topuz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Milas ilçesi sınırları içerisinde; Güllük körfezinde Kıyıkışlacık köyü sahili, Gazalıkuyu bölgesi ve körfezin ortasındaki Ziraat Adası etrafında bulunan 15 balık çiftliğindeki çipuralar 8 Ocak 2008 Çarşamba gününden itibaren ölmeye başlamış ve ölen balık sayısı 1 milyona ulaşmıştır. Yetkililerin açıklamalarından, bu yıl meydana gelen yağışların geçen yıllara göre fazla olması ve dere yataklarındaki debinin yükselmesiyle birlikte tatlı suyun denize karışması, deniz suyundaki tuzluluk oranının düşmesi ve akabinde suyun soğuması ile birlikte çipura balıkları telef olmuştur. Bu doğa olayının balık üreticilerini mağdur ettiği ve balıkçılık sektörüne büyük darbe indirdiği görülmektedir. Bu doğa olayı balıkçılık sektörümüz için afet olarak değerlendirilmeli ve zarar gören ve mağdur olan üreticilerimizin uğradığı zarar karşılanmalıdır." Balık üreticiliğinin yarattığı istihdam ve katma değer yanında kırsal kalkınmaya yaptığı katkıyla ülkemiz açısından son yılların en önemli sektörleri arasında yer aldığını anlatan Topuz, sözlerini şöyle tamamladı: "Çevresel değerlere ve turizm sektörüne zarar vermeden, balıkçılık sektörümüzün geliştirilmesi ve desteklenmesini öngören yasal düzenleme derhal yapılmalıdır. Bu afetten zarar gören balık üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletirken ve bu olayda zarar gören ve tek geçim kaynağı balıkçılık olan üreticimizin bu zararlarının giderilmesi için hükümeti göreve davet ediyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2008 Pazartesi 18:44:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?