5
Mayıs
2024
Pazar
MUĞLA

Mimarlar otogarın peşini bırakmıyor

MİMARLAR, OTOGAR’IN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

Muğla Mimarlar Odası’nın eski garaj alanında inşaatına başlanan otopark, işyeri ve konut projesinin iptali yönündeki yargıya başvuru süreci devam ediyor. Muğla Belediyesi tarafından yüzde 62.56 kısım ile ihale edilen eski otogarda inşaat çalışmaları başladı. Eski garaj alanı ile ilgili hukuksal mücadele başlatan Muğla Mimarlar Odası, şimdi de inşaatın durdurulması için yürütmeyi Muğla İdare Mahkemesi’ne yürütmeyi durdurma dilekçesi verdi.

“ATA ERKİL YAPIYA SAHİBİZ”

Muğla’da demokrasinin sonradan işlediğini ve ata erkil bir yapıda olunması nedeniyle kimsenin kendisinden büyüğüne ses çıkarmadığını ifade eden Muğla Mimarlar Odası Başkanı Ertuğrul Aladağ, “Demokrasi zaman zaman totaliter bir tarafa gidebiliyor. Ata erkil bir yapıda yetiştiğimiz için kimse kendisinden büyüğüne ses çıkarmıyor. Bu nedenle bir proje zararlı olsa bu konuda itirazlar gelmiyor. Biz Mimarlar Odası olarak eski garaj alanındaki ihalenin iptali için belediyeye dava açtığımızda herkes bizlere şaşırarak davrandı. Herkeste belediyeye karşı dava açılamaz endişesi var. Ancak, bizim açtığımız dava sonrasında toplumsal eylem için çalışmalar başlatıldı. İnşaatın durdurulması ve ihalenin iptali için bir platformun oluşturulduğunu duyduk” diye konuştu.

“MÜCADELEMİZ SÜRECEK”

Kent merkezinin yıllar geçtikçe betonların işgaline uğradığını belirten Mimarlar Odası Muğla Şube Başkanı Aladağ, “Şehir merkezinde yaşayanların rahatlıkla nefes alabileceği bir meydan yok. Muğla’nın böyle bir meydana ihtiyacı varken, eski garaj gibi önemli bir meydanımız daha yok oluyor. Mimarlar Odası olarak inşaat çalışmaları başlayan eski garaj için yürütmenin durdurulmasını istiyoruz. Yargı yürütmeyi durdurma kararını reddetse bile yine mücadelemiz devam edecek” dedi.

“YÜRÜTME DURDURMA ÇIKARSA, ZARARI KİM KARŞILAYACAK?”

Muğla Mimarlar Odası’nın bir kamu kurumu olan belediye ve belediye başkanı ile ilgili hiçbir sorunu olmadığını ifade eden Başkan Ertuğrul Aladağ, “Aralık ayı sonunda oda olarak ihalenin iptali için yargıya başvurduk. Şubat ayı başında mahkeme bize yaptığı tebliğ ile idari işlemi ve ihaleyi ayrı ayrı dava etmemizi istedi ve 30 gün süre verdi. Bizde 22 Şubat tarihinde mahkemenin isteğini yerine getirdik ve iki ayrı dava açtık. Şimdi mahkeme bizim dava dilekçemizi inceleyecek, gerekli belgeleri belediyeden ve ilgili kurumlardan getirtecek. Yürütmenin durdurulması davasında belediyenin savunması alındıktan sonra mahkeme kararını verecek. Yürütmenin her aşamasında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verebilir. Yürütmeyi durdurma kararı verilmez de, bu inşaat sürdürülürse ve sonunda binanın hukuka aykırı olduğu saptanıp yıkımı zorunlu hale gelirse, doğacak olan zararın giderilmesi, güç bir zarar olacak mıdır? Bu zarardan kim sorumlu olacaktır? Dönüp dolaşıp bu zarar belediyenin, dolayısıyla Muğla halkının sırtına mı yüklenecektir? İşte şimdi hukuken geldiğimiz nokta budur. Peki mahkeme belediyenin savunmasına bakıp yürütmeyi durdurma talebimizi reddederse, biz bu savunmaya karşı yeni bir dilekçe verebilir miyiz ve yeniden yürütmeyi durdurma kararı isteyebilir miyiz? Evet, mahkeme değişen ve gelişen duruma göre yargılamanın her aşamasında yürütmeyi durdurma kararı verebilir. Eski garaj alanı için yürütmeyi durdurma kararı çıkıncıya kadar mücadelemiz devam edecek” diye konuştu.

MİMARLAR, OTOGAR’IN PEŞİNİ BIRAKMIYOR
MİMARLAR, OTOGAR’IN PEŞİNİ BIRAKMIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2011 Çarşamba 13:57:01
Güncelleme :24 Şubat 2011 Perşembe 00:48:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?