4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

MİTSO ziyaretlere devam ediyor

MİTSO ZİYARETLERE DEVAM EDİYOR

Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) üyelerini ziyaret etmeye devam ediyor. MİTSO yönetiminin ziyaret ettiği, kültür balıkçılığının önemli isimlerinden Orhan Kılıç, sektörde faaliyet gösteren firma sayısının 225’ten 54’e düştüğünü belirterek “Hayvancılıkta Doğu’ya teşvik var, Batı’ya yok. Bu ayrımcılık neden?” diye sordu.

MİTSO Yönetimi, üyeleriyle iyi ilişkiler geliştirmek, onları 4-7 Mart tarihleri arasında yapılacak Milas Tarım ve Hayvancılık Fuarı’na davet etmek ve OSB’ye yatırım yapmayı önermek amacıyla düzenlediği gezilerden ikincisini kültür balıkçılığı firmalarından birisi olan Kılıç Holding’e yaptı.

Ziyarete, Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, MİTSO Meclis Başkanı Reşit Özer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muzaffer Atıcı, Hüseyin Mat, Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Cuma Bozkurt ve Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı Osman Arıkan katıldı.

MİTSO yönetiminin ziyaret ettiği Türkiye’nin ve yörenin önde gelen kültür balıkçılığı kuruluşlarından birisi olan Kılıç Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, hayvancılıkta Doğu illerine teşvik uygulandığını fakat Batı illerinin teşvik dışı tutulduğunu belirterek “Bu ayrımcılık neden?” diye sordu.

Ziyaret sırasında, ülkenin ve yörenin ekonomik sorunları, yatırım olanakları ve geleceğe yönelik beklentiler üzerine yapılan söyleşi sırasında özellikle kültür balıkçılığı ve hayvancılık sektöründeki teşvikler konusunda görüşlerini açıklayan Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Kılıç, kültür balıkçılığı sektöründe üretim kapasitesinde bir düşüş olmamakla birlikte bu işle ilgilenen firma sayısının ekonomik krizin de etkisiyle 225’ten 54’e düştüğünü söyledi. Bu durumun aslında iyi bir şey olmadığını belirten Kılıç: “Firma sayısının azalması aslında bizim pazarlık gücümüzü de kırıyor. Örneğin, bakanlıkla bir konu hakkında konuşurken 225 kişiyle konuşmak başka, 54 kişiyle konuşmak başka. Kuşkusuz ne kadar çok kişiyle konuşursak o kadar etkili oluyor” dedi.

KREDİ VADELERİ UZATILMALI

Ekonomik kriz sürecinde firmaların zarar görmeden çıkmanın mümkün olmadığının altını çizen Kılıç: “Önceden yüzde 40 öz sermaye ile bu işi yürütmek mümkündü. Fakat şimdi bu mümkün değil. Bu süreçte en önemli beklentimiz, kredilerin vadelerinin uzatılmasıdır. İhracat yapan firmalara yardımcı olmak gerekir. Bu ülke ekonomisi için son derecede önemli bir konudur. Bu yüzden kredi vadeleri uzatılmalı” diye konuştu.

Kültür balıkçılığı alanındaki faaliyetleri hakkında MİTSO yöneticilerine bilgi veren Kılıç, Kayseri ve Kahramanmaraş’ta alabalık tesislerinin olduğunu anlatarak buralardan elde ettikleri alabalıkları da ihraç ettiklerini söyledi. 2007 yılında 5 liradan balık sattıklarını, oysa şimdi ekonomik krizle birlikte girdilerin artmasına rağmen balığı 3.5 liradan satmaya başladıklarını anlatan Kılıç, hayvancılık sektöründe uygulanmakta olan teşvik sistemini de eleştirdi.

BATI İLLERİNDE HAYVANCILIK TEŞVİK DIŞI TUTULUYOR

Doğu illerinde hayvancılığa teşvik uygulandığını ancak Batı illerinde hayvancılık sektörünün teşvik dışı tutulduğunu vurgulayan Kılıç: “Doğu’da 100 başa kadar hayvancılık yapanları yüzde 50’ye kadar teşvik veriliyor. Fakat Batı’da teşvik yok. Sanki buradaki insanlar adeta cezalandırılıyor. Bu insanlar vergisini ödemiyorlar mı? Bu insanlar elektrik paralarını yatırmıyorlar mı? Öyleyse bu insanlar neden cezalandırılıyor? Biz bunu söylediğimizde, ‘e, canım Batı’ya da turizm sektörüne teşvik uyguluyoruz’ diyorlar. İnsanlar gitsin turizmde çalışsın deniliyor. Batı’daki herkes turizm yapmak zorunda mı? ” dedi.

Hayvancılık sektöründeki yatırımlarından da söz eden Orhan Kılıç, bin başlık büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yaptıklarını ve günde 5-7 ton arasında süt aldıklarını söyledi.

Tavukçuluk alanındaki yatırımları hakkında da açıklamalarda bulunan Kılıç: “Ekonomik kriz bütün piyasayı salladı. Bir milyon tonluk tavuk pazarı var. Bunun yüzde 15’i bizim elimize geçince bize karşı tavır aldılar. Zaten kriz nedeniyle zarar ediyorduk. Bu nedenle bu tavukçuluk tesislerimizi satarak piyasadan çekildik. Fakat biz piyasadan çekilince Rusya pazarı açıldı. Eğer şimdiki koşullarda tavukçuluk tesisimiz elimizde olsaydı bütün zararımızı üç ayda karşılardık.” şeklinde konuştu.

OSB’YE DAVET

MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Enver Tuna, Milas Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması yönünde yürütülen çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Tuna, OSB’nin kurulacağı alanın kamulaştırmasının yapıldığını, Mart ayı içinde OSB’nin altyapı projelendirilmesi işinin ihaleye çıkacağını, projenin hazırlanmasından sonra hemen altyapı çalışmalarının başlatılacağını anlattı. Tuna, OSB’de en küçüğü 5 bin metrekare olmak üzere fabrika arsaları oluşturulacağını, isteyenlerin bir yıl içinde yatırım yapmak koşuluyla birden çok arsa alabileceklerini, altyapı çalışmaları tümüyle bittikten sonra arsaların metre karesinin ancak 4-5 liraya mal olacağını söyledi. Tuna, Kılıç’ın da OSB’den yatırım yapmak üzere yer almasını önerdi.

Bunun üzerine Orhan Kılıç şöyle konuştu: “İşte bunu söylediğiniz çok iyi oldu. Zaten bu tesis bize yetmiyor. Yetmediği için de biz balığı işlenmek üzere buradan Kahramanmaraş’a gönderiyoruz. Bu nedenle biz tesisimizi genişletmek zorundayız. Herhangi bir yere tesis yapmak istediğimizde karşımıza birçok engel çıkıyor. Çok zaman kaybediyoruz. Zaten biz ne kaybedersek zamandan kaybediyoruz. OSB olursa hiç değilse birçok işlem yapmaktan kurtulur, doğrudan yatırıma geçebiliriz. Ayrıca buraya birçok da fabrika gelir. Milas, bir Bodrum değil. Bu nedenle Milas sanayiye önem vermek zorunda. OSB olursa inanıyorum ki, Milas bölgede başı çeker”

Daha sonra ülke ekonomisi ve Türkiye’nin genel durumu hakkında sürdürülen söyleşi sırasında Kılıç, Türkiye’nin ihracatının 130 milyar dolardan 100 milyar dolara düştüğünü belirterek: “Buna rağmen Türkiye’ye giren sıcak para var. Fakat her şeyi bu sıcak parayla halledemezsiniz. Her şeyin bir sınırı var.” dedi. Hükümetin “açılım” konusundaki politikası hakkındaki görüşlerini de açıklayan Kılıç: “Ben Türk-Kürt ayrımı olduğunu kabul etmiyorum” dedi.

MİTSO ZİYARETLERE DEVAM EDİYOR
MİTSO ZİYARETLERE DEVAM EDİYOR
MİTSO ZİYARETLERE DEVAM EDİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2010 Cumartesi 12:36:00
Güncelleme :30 Ocak 2010 Cumartesi 18:56:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?