22
Mayıs
2024
Çarşamba
MUĞLA

Muğla buharla ısınacak

Yeniköy Elektrik A.Ş (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, projeyi örnek olması için Yatağan’ın 7 bölgesinde uygulayacaklarını belirterek, tüm Yatağan’a yetecek iletim hattının döşeneceğini söyledi. Termik Santrali yapan firma olan ALSTOM’dan proje beklediklerini belirten Genel Müdür Nuri Şerifoğlu, buharın alınışı ile ilgili borulama ve diğer parçaların projelendirilmesi ile hemen çalışmalara başlanılacağını kaydetti.


Termik santralin tüm Ege bölgesine yetecek buhar ısısını rahatlıkla üretebileceğini anlatan Genel Müdür Şerifoğlu, “Bir yıl önce hazırlanan bu projenin hayata geçirilmesiyle ilk etapta TKİ sitesi, TEK sitesi, Jandarma, Yatağan Belediyesi, Kaymakamlık, Yatağan Lisesi ve Devlet Hastanesi ilk etapta buhar ısısıyla ısıtılacak. Örnek teşkil edecek olan çalışma daha sonra tüm Yatağan’a yayılacak. Eğer proje Muğla’ya kadar genişletilirse Muğla merkez yerleşim bölgesi konutlar, işyerleri ve tarım alanlarının ısıtma ve soğutma ihtiyacı santralden karşılanacak. 2007 yılında Yatağan Termik Santrali’nin bacagazı arıtma tesisleri devreye girdi ve kirlilik ortadan kalktı. Şimdi çevreye katkı anlamında bir proje ürettik. Enerji verimliliğini arttırmak üzere termik santral atık buharını üretime dönüştürme yöntemlerimin araştırılması, geliştirilmesi ve binalarda ısıtma uygulaması projesi kapsamında termik santraller içinde öncelik Yatağan’a verildi. Buhar ısısından Yatağan’da 5 bin konut faydalanacak” dedi.


‘40 MİLYON YTL GEREKLİ’
Yeniköy Elektrik A.Ş (YEAŞ) Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu, Muğla’daki 12 bin konutun buhar gücüyle rahatlıkla ısıtılabileceğini belirterek, “Muğla’nın doğalgazla ısıtılması yönünde çalışmalar vardı. Ancak ben Muğla’nın doğalgaz ile değil buhar ısısıyla ısınmasının daha uygun olacağını düşünüyorum. Bu amaçla Muğla’ya kadar boru hattı döşenmesi gerekiyor. Bu da mahalli idarelerin devreye girmesi ile yapılabilir. Ancak yaptığımız hesaplamalar sonucunda maliyet yaklaşık 40-50 Milyon YTL civarında olacak. Buhar ısısı hem daha sağlıklı hem de doğalgaza oranla yüzde 50 daha ucuz. Sistem ile vatandaşların cüzdanından ısınmaya az para çıkacaktır” diye konuştu.


NASIL ISINACAK?
Termik Santralin üç ünitesi 610 megawatt güç ürettiğini belirten yetkililer “Prensip olarak en ekonomik yerden buhar alınacak. Buhar normalde yüksek, orta ve alçak basınca yolanlar elektrik enerjisine çevriliyor. En uygun olan alçak basınçta tribün girişinden 1-2 bar civarında 200 derece kalitesinde buhar alınacak. Bu buhar jeneratörlerden geçip kalorifer suyunu ısıtacak ve bu da Muğla ve Yatağan’ı ısıtabilecek. Ön izolasyonlu borular nedeniyle Yatağan’da ısı kaybı yaşamak söz konusu değil. Fakat Muğla’ya kadar belki 1-2 derece sıcaklık kaybı yaşanabilir. Bu da önem teşkil etmiyor. Maliyeti en ucuz ve en temizi olan buhar gücüyle ısınmadır. Kömür yanmasıyla elde edilen ısı yüzde 100 daha temizdir” ifadelerini kullandılar.

iha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 18:42:04
Güncelleme :11 Kasım 2008 Salı 18:47:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?