4
Mayıs
2024
Cumartesi
MUĞLA

Muğla çam balı tescillendi

MUĞLA ÇAM BALI TESCİLLENDİ

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği'nin ''Muğla Çam Balının” coğrafi işaret olarak tescil edilmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yaptığı başvurunun ilanı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, yaptığı açıklamada, 2 yıldır üzerinde çalıştıkları ‘Muğla Çam Balı’nın coğrafi işaret olarak tescillenmesi konusunda çaba harcadıklarını belirterek, yapılan başvurunun Türk Patent Enstitüsü tarafından kabul edildiğini açıkladı. Şahin, “Muğla’daki arıcılara hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

''Muğla Çam Balı''nın coğrafi işaret olarak tescil edilmesi için Türk Patent Enstitüsü'ne (TPE) yaptığı başvurunun ilanı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandığını kaydeden Şahin, “Yaptığımız bilimsel çalışmaları ve dökümleri ortaya koyduk. Bugüne kadar tescil edilmeyen Muğla Çam Balı tescil edilmiş oldu. Bölgemizin balının 6 ay sonra etiketin üzerinde ‘Muğla Çam Balı’ ismi kullanılacak. Çalışmalarımız sürüyor arkasını getireceğiz kimse kaygılanmasın” diye konuştu.

İlanda, Muğla çam balının tamamen Muğla coğrafyasında üretildiği, üretimin tüm safhalarının bu coğrafya içinde gerçekleştiği kaydedildi. Muğla dışında kalan hiçbir bölgede Muğla çam balının sahip olduğu niteliklerde çam balı üretilmesinin mümkün olmadığı ifade edildi. TPE'nin ilanına bugünden itibaren 6 ay içinde ilgili herkes itiraz edebileceği, bu süreç içinde Muğla çam balının coğrafi işaret olarak tescil edilmesine hiçbir itiraz gelmemesi durumunda tescil kesinleşecek ve söz konusu ürün ‘Menşe adı’ olarak tescillenecek. Bu coğrafi işaretin ürün üzerindeki kulanım biçimi ise ''Etiketleme'' şeklinde olacağı ve coğrafi işaret menşei olduğu için de etiket üzerinde ''Muğla Çam Balı'' ismi kullanılacak.

MUĞLA ÇAM BALI TESCİLLENDİ
İHA
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2010 Çarşamba 14:24:01
Güncelleme :13 Ocak 2010 Çarşamba 18:42:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?